Politika

Zenović: Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne; Pejović: Tenzije izostale u kampanji

Zenović i Pejović, Foto: RTCG

Aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, tenzije su izostale, a politika se “preselila” na društvene mreže. To su ocjene u večerašnjoj emisiji “Naglas” na TVCG, koja se bavi temom predizbornih obećanja.

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi sa dosta tihom kampanjom, koja je promijenila narativ.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković kazao je da smo ekonomiju u posljednje vrijeme posvetili političkim temama.

“Politička nestabilnost donosi najviše problema i usporava Crnu Goru u ekonomskom oporavku. Smatram da će se u posljednjoj sedmici slati konkretnije poruke biračima i mislim da je lijepo što smo konačno dobili ekonomske teme”, rekao je Mulešković u emisiji “Naglas”.

Marko Pejović iz NVO UZOR smatra da je predizborna kampanja fokusirana, te da su tenzije izostale. Takođe vjeruje da će se u posljednjoj nedjelji kampanja “zahuktati”.

Komunikolog Srđan Vukčević ukazao je da se i politika “preselila” na društvene mreže.

“To hrani narcisoidnu crtu ličnosti, koju naši političari imaju. Prijaju im selfiji, aplauzi pri ulasku u salu… To bilbord na može da pokaže, sve se preselilo na video”, rekao je Vukčević.

Povlačenje iz tradicionalnih kampanja

Estetika kampanje je, dodaje Zenović, drugačija.

“Internet kampanja se vodi da se što više govori kroz lajkove, šerove… Dolazi do povlačenja iz tradicionalnih oblika kampanje”, ukazuje on.

Mulešković smatra da liste čine 70-80 odsto mladih, nepoznatih ljudi, što je, po njemu, dobro.

“Ti mladi ljudi komuniciraju preko mreža… U fokusu su nam socijalne teme, pričamo o penzijama, povećanjima naknada… Takođe, spominju se i teme koje bi trebalo ostaviti za poslije izbora – minimalna zarada, radno vrijeme… Volio bih da se više priča o Evropskoj uniji”, rekao je ekonomski analitičar.

Pejović dodaje da moramo biti svjesni da je jedno ekonomija i socijala, a drugo “nešto što zagovarate da biste dobili glasove”.

“Kako ste postupali kao ekspert u vlasi, a kako postupate kao političar, govori nam da se radi o populizmu i prikupljanju biračkog tijela. S druge strane, to je nešto što građanima prija i ne ulaze u dubiozu kampanje i njeihove poruke”, istakao je Pejović.

Vukčević je ukazao da je poenta političara osvojiti vlast i da se “ako je moguće, to vezati za ličnost”.

“Imate ljude koji su zaljubljeni u političare, dive im se… I one koji su trezveni, protiv toga, i otvaraju oči drugima”, kazao je, između ostalog, komunikolog.

Kad dođu na vlast, dodaje Vukčević, političarima je cilj da se tu što druže zadrže.

“Političare ne možete tako lako maći, imate ljude koji ih podržavaju iz partijskih interesa i one koje su zaljubljeni u njih. A, političari su često narcisoidne ličnosti.”

Pejović dodaje da imate koji obećavaju ili urade nešto, a da ne snose nikakvu odgovornost.

“Da ima suočavanja sa odgovornošću, u parlamentu bismo svake četiri godine imali promjene”, poručuje on.

Zenović ističe i da je činjenica da je funkcionerska kampanja i partijsko zapošljavanje u direktnoj sprezi sa ekonomskim temama.

“Te sustvari usko povezane i moramo imati politčku elitu koja će kreirati uslove i razmišljati dugoročno”, poručuje politikolog.

Ukazuje da ima elementa podaničke političke kulture, koji gleda na vlast kao na izvor moći, a ne kao na servis koji nam omogućava da živimo u pristojnom društvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
drza4
Gost
drza4

u svakom slučaju, jedini pobjednici ovih izbora će biti Miško “Kesedžija” i Željko “ND” iz “Vesti”.

Send this to a friend