Politika

Zirojević: Temeljni ugovor sa SPC i dalje nepoznanica, o njemu je potrebno izjašnjenje Skupštine

Nikola Zirojević

Socijaldemokrate Crne Gore smatraju indikativnom činjenicu da se u vezi temeljnog ugovora sa SPC sve radi “tajno i organizovano”, te poručuju da se prije potpisivanja ovog ugovora, s obzirom da ga potpisuje poglavar crkve sa sjedištem u drugoj državi, o njemu mora izjasniti Skupština Crne Gore, ocijenio je portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

“Prije tačno mjesec dana ministar Leposavić nam je saopštio da je temeljni ugovor sa SPC “usaglašen”. Mjesec dana kasnije, javnost i dalje nema predstavu šta u njemu piše. I kao vrhunac, juče nas vjerski poglavar obavještava da će ugovor ubrzo biti potpisan. Mi i dalje nemamo predstavu šta u njemu piše”, naglasio je on.

U međuvremenu, kako naglašava Zirojević, potpredsjednik Valde Dritan Abazović javlja da je ugovor sjajan i da u njemu nema ništa sporno, ali da ga ni on nije vidio.

“Ugovor je, dakle, bukvalno ČUDO NEVIĐENO. A ako ga potpredsjednik Vlade nema, znači da ga Vlada nije ni razmatrala. Ako ga Vlada nije razmatrala, i pritom ga javnost nema, u čije ime pregovara Zdravko Krivokapić? Pregovara li u ime građana Crne Gore o ugovoru koji se, između ostalog, tiče enormne imovine od kulturno-istorijskog značaja za Crnu Goru, ili u svoje ime o ugovoru koji se tiče njegove vile u Bijeloj?”, kaže Zirojević.

S druge strane, dodaje on, ako temeljni ugovor, suprotno volji preminulog mitropolita Amfilohija, potpisuje poglavar crkve sa sjedištem u drugoj državi, onda je potrebno da se o njemu izjasni Skupština Crne Gore.

“Činjenice da se opet radi tajno i organizovano i da se ne zna ko je i gdje radio na ugovoru, najbolje govore o stvarnim namjerama. Naravno, očekuje se po staroj matrici manipulacija da je svako ko
ukazuje na ovakve manjkavosti protivnik vjernika SPC, što je prije svega neistina, a onda i glavno oruđe manipulacije sa intimnim osjećanjima građana od strane onih koji žele da na posvađanoj Crnoj Gori realizuju svoje velikonacionalne i velikodržavne pretenzije”, zaključio je Zirojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravnik
Gost
Pravnik

SD sto ne pokrenete postupak oduzimanja prava na koriscenje Cetinjskog manastira koje ste dali SPC?

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Istina živa!

Send this to a friend