Politika

Živković: Jokiću oduzeti državljanstvo

Vladimir Jokić

Poslanik DPS, Danijel Živković, pozvao je predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, da crnogorskoj javnosti kaže da li je u momentu predaje liste za izbor odbornika u SO Kotor bio državljanin Srbije, te da li je na dan izbora za predsjednika opštine imao državljanstvo Srbije.

Podsjećamo, Jokić je početkom jula saopštio da je državljanin Crne Gore, te da nema državljanstvo nijedne druge države.

To je bio odgovor Jokića na ranije medijske napise da je u trenutku izbora na funkciju predsjednik Opštine Kotor imao dva državljanstva – crnogorsko i srpsko.

Poslanik DPS-a, sa druge strane, poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da u skladu sa zakonom, po službenoj dužnosti, “pokrene postupak za gubitak crnogorskog državljanstva u slučaju Vladimira Jokića”, napominjući kako je predsjednik kotorske opštine “na osnovu ličnog zahtjeva upisan u knjigu državljana Republike Srbije dana 11.09.2013. godine pod rednim brojem 1661”.

“Možda je Jokić zaboravio da objasni kotorskoj i crnogorskoj javnosti, kako je bez crnogorskog državljanstva obavljao funkciju odbornika u Skupštini ppštine Kotor i kako sada kao apatrid obavlja funkciju predsjednika Opštine Kotor. Možda je on zaboravio, ali mi nijesmo, jer imamo obavezu da pred licem javnosti demistifikujemo slučaj dvojnog državljanstva. Notorna je činjenica da je kadar Demokrata, sada predsjednik Opštine Kotor, na osnovu ličnog zahtjeva upisan u knjigu državljana Republike Srbije dana 11.09.2013. godine pod rednim brojem 1661. Sve bi to bilo po slovu zakona da Jokić već nije imao državljanstvo Crne Gore”, kazao je Živković.

On navodi kako je Jokić možda pomislio “da nije loše imati dva državljanstva”, ali da je zaboravio da po zakonu “punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo”.

“S tim u vezi, Jokić je već 11.09.2013. godine po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo. Istovremeno se nameće jasan zaključak da imenovani nije mogao biti biran niti se mogao naći na odborničkoj listi kao kandidat za odbornika, jer je članom 45. Ustava Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivalište u Crnoj Gori. Podsjećamo da je Jokić, nakon što je otkrivena njegova prevara, angažovao stare, kompromitovane veze u Beogradu, u paničnom pokušaju da dobije ispis iz srpskog državljanstva. Ispisom iz knjige državljana Srbije sadašnji predsjednik Opštine Kotor izgubio je jedino državljanstvo koje mu je ostalo, čime je po zakonu postao lice bez državljanstva. Stoga je nejasno kako to apatrid može obavljati funkciju predsjednika opštine”, rekao je Živković.

On navodi da slučaj Jokića svjedoči o tome koliko su funkcioneri partije bivšeg SNP-a, “političkih unučića Slobodana Miloševića, iskreno i Srbi i Crnogorci”.

“Taman toliko koliko i državljani, recimo Gane. Za njih pitanje nacionalne pripadnosti, očigledno znači posjedovanje pasoša, koji im omogućava da se okoriste na bilo kojoj strani. Kako ga dobiju, prevarno i tajno, tako ga se i odreknu, kada im zasmeta i ugrozi njihovu obmanu o sopstvenoj veličini. U cilju što hitnije reakcije nadležnih organa pozvao sam Vrhovnog državnog tužioca da upozna javnost o preduzetim radnjama u konkretnom slučaju”, rekao je Živković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ovo je za vas,k
Gost
ovo je za vas,k

Nesrećniče Živkoviću,sasvim prirodno i normalno i Ustavno,svaki onaj ko je Srbin ili Hrvat ili Crnogorac treba da ima dvojno Državljanstvo-naravno ukoliko to želi.Ti si usrani Srbin a pretvaraš se ili kao Hrvat ili Crnogorac iako to nijesi.Po naslednom redu ono si što su tvoji,po Državi u kojoj živiš,tukane.U Boki žive 95 postotni Srbi koji se danas glasaju kao Hrvati ili… Više »

Tako je to
Gost
Tako je to

u Kojoj državi smije neki političar da ima drugo državljanstvo .To ti šta pišeš su najviše gluposti što sam čitao.Ali vi Srbi imate za sve jedno objašnjenje.

duduk
Gost
duduk

NASLJEDNO SU U CRNOJ GORI CRNOGORCI! AKO NE ZNAŠ ČITAJ ONO ŠTO NIJESU SRBI PISALI I ONO ŠTO NIJE OD SRBA PREPISIVANO!

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Je li ovo DPS poceo radit po zakon?

anuscg
Gost
anuscg

da je imao hrvatsko drzavljanstvo niko ga nebi ni pitao za ista

brat Jokara
Gost
brat Jokara

I ja mislim da se Jokiću treba oduzeti državljanstvo jer je odbio Đorđevićev poziv u reprezentaciju da bi radio na fizikalijama. Nek sad ide u svoj Denver i nek tamo traži američko državljanstvo.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

Kotor je inace opstina koja nije duzna I dok ima kruzere I luku u opstinskom vlasnistvu dobro je.rijesite problem kriminala droge zbog koje se iselilo 200pomoraca sa porodicama zbog pritiska ovih nazovi klanova I spijuna kriminalaca .rijesite fjord I napravite dobar veliki moderan hotel I sredite svaki kutak grada I bice kotor pun cijele godine stari je to grad kulture… Više »

kosmička pravda
Gost
kosmička pravda

zakon i država se moraju poštovati

Vukan
Gost
Vukan

Naravno, posebno oni koji ih sprovode.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

Kao podgoricaninu I crnogorcu meni se kod jokica ne svidja sto je srbin al to je manje bitno .iz te cinjenice je proisteklo da se u kotoru ne slavi dan nezavisnosti da grad ne nudi svojim gostima sve crnogorsko na tacni .drugo naprijed momce mijenjaj stvari na bolje lijepa je ova zemlja dobrih ljudi a vi nam kotorani javite kad… Više »

......
Gost
......

Окле вама његов извод?

ZEC
Gost
ZEC

“…… Окле вама његов извод?” O, što bi dobro bilo da svi imamo pet šest pasoša a da niko ni za koga ne zna! A, šališ li se, države moraju sarađivati, i neka sarađuju, nego što.

anuscg
Gost
anuscg

ovo je krivicno delo po zakonu srbije drzavljanstvo tj potvrdu dobijas na licni zahtev a dps radi sve po zakonu?

EvoVamSrednjak
Gost
EvoVamSrednjak

Aj ne avetaj vise obraza ti, ni ti ni ovaj zeko peko, hello drzave saradjuju, kad VLAST JEDNE DRZAVE TRAZI DRUGOJ DA PROVJERI “SVOJE” (crnogorske) DRZAVLJANE ONA JE PO ZAKONU DUZNA DA TO URADI??? Wtf koliko razreda skole imas?

Luuud
Gost
Luuud

A druže da dodje kazakstanac baš me briga samo da bude bolje ovom narodu, da se prekine sa kriminalom i nemoralom u CG.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Crnogorac sam i iznad svega volim CG ali ako iđe na kuglu zemaljsku treba da spiči meteor i ostavi krater to je današnja CG sa svim okolnim državama. Nego ne vjerujem u meteore pa od toga nema ništa i zato bi narod trebao uzet motke u ruke pa sve političare i pozicije i opozicije tući do iznemoglosti. Može li ijedan… Više »

bilbord
Gost
bilbord

Budimo realni, ooooho, postadoste Crnogorac, a do sad ste se predstavljali kao Srbin “iz CG”, kako to volite da kažete. Znači, prema potrebi. Političar Jokić je “mogao biti pošten”, ali – nije, no je napravio nekoliko kardinalnih grešaka bez obzira koga on zastupa i što mu je u glavi. Prema tome, ne fantazirajte “realni”, šuplja Vam je ta realnost Vaša.… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nikad ali baš nikad nijesam napisao ni rekao da sam Srbin iz CG već da sam i Crnogorac i Srbin ali ne po potrebi nego uvijek. I još jednom ću ti napomenut da su se tako izjašnjavali svi moji preci i Kralj Nikola i Njegoš pa i Krsto Zrnov. Kad bi samo malo htio razmisliti svatio bi razliku između pojmova… Više »

EvoVamSrednjak
Gost
EvoVamSrednjak

Bilbord hahahahaah taman ti je nadimak, jedino za reklamu sluzis 😀

pgpgpg
Gost
pgpgpg

a stocemo sa brvsim gradonacelnicima sto imaju po 10 stanova,sto njih kroz reseto ne stavite

Frki
Gost
Frki

To je drugo pitanje i tu se slazem sa tobom ali imati pasos bilo koje drzave ne prifatam ga za prestavnika drzave . A ima ih jos samo ovaj je protiv dps-a pa isplivo na povrsinu.

anuscg
Gost
anuscg

i maja ima hrvatsko pa je sedela godinama kao gradonacelnik a sad u skupstini sto to pitanje ne pokrenete

boba
Gost
boba

Čitaj naš zakon i ne pričaj što ti padne na pamet

prashko
Gost
prashko

Ne postoji legalan nacin da se trecemlicu izda ovakav dokument. Neka sad ti”pravedni” objasne na koji nacin su dosli do ovoga dokumenta. POsto se ne moze doci legalno, onda on nije legalan dokaz an sudu, je li. Zakleo bih se da je ovo odstampano neko iz organizacije “mladih” Koliko je osudjena ona “mlada” stojoj nadjose praskove u donje gace?

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Taman si ih dobro uporedio. Isti su. Mada je po državu mnogo opasniji Jokić. Lijepo je što ne veliš da nije kriv, no je problem okle papir.

boba
Gost
boba

Donja Morača, Jokić više ni na koji način ne može biti “opasan” za državu zato što se brzo izuo i noge mu odmah zasmrđele.

Joo
Gost
Joo

Kad drzavni organ zatrazi ovo mora biti dostavljeno….menjas tezu i trazis kriminalca u zvizdacu umesto u onom ko je pocinio kriminalno delo. Nije kriv svedok nego pocinitelj.

prashko
Gost
prashko

Ovo moze da trazi jedino sud, nikakav drugi drzavni organ. Nisam jos nidje procitao da je na zahtjev suda ovakav dokument poslat iz Srbije. Ja ne tvrdim da on nije drzavljanin srbije. Ako jeste zna se sto zakon kaze. Ali ovakav dokumen NE MOZE da se dobije osim na licni zahtjev. Koja je razlika izmedju Jokica ako krsi zakon i… Više »

boba
Gost
boba

prashko, ne bi papire niko izdao da to nije istina, neće službenici da budu kažnjavani ni zbog koga, svakome je važan posao

EvoVamSrednjak
Gost
EvoVamSrednjak

Nije lako pametovat, posebno ne takvima kao ti… procitaj malo zakon i jasno ce ti bit kako je sve moglo LEGALNO da se nabavi 😉

Mare
Gost
Mare

Nije tacno. Mejdutim dovoljno je znati JMBG i broj licne karte, pa da se u Srbiji poruci izvod online. Mada taj koji je to uradio i ako se lazno predstavio je prekrsio zakon po clanu koji je prihvatio pri narucivanju naloga.

Dragutin
Gost
Dragutin

Sta je najveći (i jedini) problem s ovim demokratama?? Pa uzimaju dps-u glasače. Sram ih bilo! Balavci neki se usudili da se pojave! Ma da se uopste rode! Gospoda fino s mirom vlada 30 godina i onda dođu neki balavci da im uzimaju opštinu za opštinom! Ma da se oformi goli otok tu na to ostrvce u zalivu i da… Više »

boba
Gost
boba

Dragutine, nije tačno da Demokrate “uzimaju” DPS glasače, kao što bi ti želio. DPS glsači nijesu preletačevići i stabilniji su no što možeš pretpostaviti. Vi uzimate samo marginalce iz DFa, SNPa i nedefinisane jer ste sami iz takvog legla.

Lukaka
Gost
Lukaka

Ostavite momka da radi svoj posao!!!!!!Dobar i normalan momak…

Joo
Gost
Joo

Onda raspustit Spuz i sve one dobre momke pustit da rade svoj posao.

ZEC
Gost
ZEC

Lukaka, nije ni dobar, ni normalan, no vrlo, vrlo netalentovan za političara.

Janko
Gost
Janko

A oduzmite čoče ali nemojte preskakat onda ni ove iz hgi, bs, albanske stranke.
Napravili biste vi to davno da vam se isplati

Joo
Gost
Joo

Albansko, hrvatsko…dvojno je dozvoljeno zato sto cg ima sa tim drzavama potpisan dogovor odvojnom drzavljanstvu….SA SRBIJOM NEMA….samim tim ovo je protiv zakona….hoce li vam to vec jednom postat jasno……

LiberalZauvjek
Gost
LiberalZauvjek

A kome pišeš? Nekom ko nema 2 razreda škole, a pametuju ka da su svo znanje ovog svijeta popili? Al zaboravili su da su šuplji i da se nista ne zadrzava u te glave

LiberalZauvjek
Gost
LiberalZauvjek

Hgi predstavlja manjinu iz hr, bs isto albanci isto, i ovaj da predstavlja srpsku manjinu ne bi ga niko dirao, al za nekog KO VODI VELIKO MJESTO U DRZAVU CG to NECE DA MOZE 😉

joko
Gost
joko

..da je članom 45. Ustava Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivalište u Crnoj Gori,,I sto je ovdje sporno …nidje ne pise da je kandidat SAMO DRZAVLJANIN CG i NE SMIJE DA IMA DRZAVLJANSTVO SRBIJE! Inace ovaj formular je ocigledan… Više »

26M eura
Gost
26M eura

A ono sto je on objavio je dobar dokumet?

Joo
Gost
Joo

NE SMIJE DA IMA DRZAVLJANSTVO SRBIJE jer Srbija i CG nemamj potposan sporazum o dvojnom drzavljanstvu……sta vam vise nije jasno….ako vec copy pastujes zakon o izboru onda procitaj i onaj o dvojnim drzavljanstvima, sa kim moze sa kim ne……aman vise ljudi ili ste stvarno nepismeni ili namerno ignorisete cinjenice…….

Ljuta
Gost
Ljuta

licni podaci? dje su sad zastitnici prava?

joko
Gost
joko

Ovo je copypast iz obracanja Zivkovica a sto se tice toga sa kime CG ima sporazum o dvojnom drzavljanstvu pa jasno je da ga SAMO NEMA SA SRBIJOM.Niti sam nepismen niti ignorisem cinjenice samo mi nije jasno jedno ,zbog cega prodadoste i obraz pored ostaloga?

Djuro
Gost
Djuro

A kako vas je zeznuo svaka mu cast ! Naravno ako je to istina. Strasan grijeh pred Bogom i narodom, a jos veci prekrsaj pred zakonom. A jeste li pcelicu Maju provjeravali ima li drzavljanstvo kakve susjedne drzave ? Nijeste !? Naravno. To vam ne odgovara i ne smijete. Kuma nije dugme. A da provjerite Jokica da nije vodja kakve… Više »

ZEC
Gost
ZEC

Djuro, neka ti te priče i floskula o “gladnom “narodu, taj Jokić je i bez toga pokazao svoju nezrelost i puku uobraženost, samim tim što ne poštuje državu i njene simbole pa dalje puna kapa od skorojevića

Ljuta
Gost
Ljuta

njega su izabrali kotorani i opet ce

king
Gost
king

Ljuta, budi siguran da NEĆE.

Djuro
Gost
Djuro

Zece, nije narod gladan nego i gladan i suludan rekoh lijepo sto vas ne sprasi s vlasti nece li nam svanuti. Dje se nadje da pricas o simbolima i drzavi i pistovanju. Da vi ikoga i ista postujete ne bi doveli narod do ovoga stanja. Sva sreca sto necete dugo. Izmicu vam konci. Panika vas je uhvatila pa vise ne… Više »

ZEC
Gost
ZEC

Djuro reče da “pustimo čovjeka da radi” . E, bogomi, fino, onda da pustimo i ostale koji se ogriješe o zakone. Sem toga, Jokić LOŠE RADI. No, to tebi ništa ne znači jer si ostrašćen. LOŠE RADI. LOŠE. To Crnogorci vide i neće da dopuste opstrukcije Državi. Pravilno. Koja bi država dozvolila opstrukcije?

Djuro
Gost
Djuro

Da pustimo vala, jer su eto pusteni. Oni u Spuz su samo promil od onoga koliko ih treba tamo strpati. A vi se sad nadjoste da pricate o zakonu i ogrijesivanju o zakon. Sad kad ste sjahali s’vlasti. I ne mlati vise s opstrukcijama drzavi kumim te Bogom . Dje si bio da babu Maju pitas za drzavljanstvo i lupestinu.… Više »

Dzidzi
Gost
Dzidzi

Ovo se zna pola godine i opet niko ništa iz državnih organa,samo politička prepucavanja.sramota.

blavor
Gost
blavor

da mu oduzme drzavljanstvo banana drzava )) e presmijah se

z d
Gost
z d

Blavore, izabrao si pravo ime, baš si blavor.

Filigrand
Gost
Filigrand

Treba sačekati jedno 10 godina da nam gradonačelnik poraste, da stekne neko iskustvo, da mu savjetnici zrenu, pa ćete viđeti onda. Munja je to.

Milan
Gost
Milan

Ja sam za!
A onda redom svima koji imaju dva ili više državljanstava oduzeti crnogorsko!
Pa da vidimo ko će izvući deblji kraj

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Što me briga ko će izvuć deblji kraj. Svakoga kazniti ko krši zakon. Smiješna su opravdanja. “Imaju i drugi” ili “odakle vam dokument”.

Janko
Gost
Janko

Smiješna su tebe koji ne znaš šta znači neselktivna pravda, pravični potupak itd.
A najviše te briga zato što bi svi glasači manjimskih stranaka iz vlasti ostali bez državljanstva.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Pa ko nema pravo na državljanstvo i ne treba da ga ima. Evo za Jokića sa vidi da je prekršio zakon. Pa njemu po zakonu. A ti se ka zabrinuo za manjine.

Joo
Gost
Joo

Dvojno drzavljanstvo je DOZVOLJENO sa drzavama sa kojima je CG potpisala sporazum….SA SRBIJOM NIJE

pfff
Gost
pfff

Janko, samo po zakonu, i tačka.

DANGRAD
Gost
DANGRAD

A kako ste vi dobili njegovo uvjerenje o drzavljanstvu, ako nije falsifikat? To je nemoguce dobiti, osim da se pocini ozbiljno krivicno djelo.

Joo
Gost
Joo

Zane a teza….umesto hvatajte lopova….hvatajte onog sto ga je vidio…..

pfff
Gost
pfff

DANGRAD, samim tim da se “sumnja” da je prekršio zakon može se zatražiti dokaz od druge države, kao u svakom sudskom procesu, što je problem? A dokazaće se.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Nema tu ništa sporno. Po dobijanju državljanstva Srbije izgubio je državljanstvo Crne Gore. Ako je propisana kazna za kandidovanje bez crnogorskog državljanstva, i obavljanje javnih funkcija, kazniti ga.

Zoks
Gost
Zoks

Jasno je da je rec o pokusaju prevare.

Tivat
Gost
Tivat

A što ne oduzmete onima iz beneluksa koji su vam izborili državu i dolaze jednom u 4 godine na račun ovoga bijednog naroda, da glasaju i curik… a rabotaju i za isis, mora da im je to pozitivna strana

frki
Gost
frki

kakve veze imaju ovi iz Benelux sa našom politikom. odje je problem političar prestavnik crne gore ma kakav Benelux i Isas šta si se pogubio pa napadaš muslimane.

Virus
Gost
Virus

Imaju veze jer dolaze da glassaju iako nemaju pravo pravo glasa kao nerezidenti, i još im DPS iz našeg džepa plaća putne troškove

Frki
Gost
Frki

Pa te u benelux je protero Šešelj i slicni tebe a inace su vecina iz petnjice . Nisi ti osetio to sto su oni nisi umro od straha nisi biven od milosevica 90 ih.

Rasid
Gost
Rasid

odakle ti znaš da su to muslimani?

Anominus
Gost
Anominus

Svi oni imaju PREBIVALIŠTE u CG, a boravište u Luxembourg, jer tamo privremeno borave i rade i nemaju državljanstvo te države, te tamo ne idu na izbore, pošto i nemaju pravo glasa.

Tivat
Gost
Tivat

@Anonimus prebivalište imaju PROTIVZAKONITO jer su odsutni po 4 godine a smiju samo 2. A to da nemaju i državljanstvo beneluksa pa im niko ne uzima crnogorsko je u velikom procentu slučajeva laž

Miškov mali
Gost
Miškov mali

Tako je.Ima preko 80 tisuća takovih.
A Danijel Živković se odbro śetijo,a pripada sekti koja krade širom Crne Gore,već 30 godina.
U rimskom pravu postoji klauzula Shipu racq,koja će da važi za sve iz DPSa,koji su očerupali državu i narod.

king
Gost
king

Miškov mali nije porastao čim ponavlja kao papagaj da ga je DPS “očerupao”, mada ne znam je li imao što, ali mu ne pada na pamet da iznese ŠTO MU JE DPS DAO. Za promjenu, neka razmisli, radi kapi poštenja.

Kris
Gost
Kris

I treba. Zamisli da ja uzmem drzavljanstvo strane drzave, kako bi se proveo? A ovi politicari misle da im je sve dozvoljeno.

Miodrag
Gost
Miodrag

Kod nas je najnitnije porijeklo i pripadnost a ne kvaliteti i sposobnost

kez
Gost
kez

Miodrag, a neka ti te priče, pa nije baš ni pokazao kvalitet, na protiv.

joko
Gost
joko

A Milo je u startu pokazao kvalitet,jl de?Daj ne pricajte uprazne price,vi kao da ostali koji ne podrzavaju politiku DPSa(znas i ti kakva je osim ako nijesi dje u GO DPSa)su slijepi,gluvi,maloumni.Znas i sam da je vro malo ostalo neprodatoga a crnogorskoga,znas i sam da radnicke klase nema jer su i fabrike prodate a ta radnicka klasa je MILA DOVELA… Više »

Joo
Gost
Joo

Fabrike….kome trebaju jos fabrike stare jugoslavije….ajte ljudi ne benavite vise….da su danas zive te fabrike bi stajale i trosile drzavni novac jer ono sto je proizvodjeno za svrhe jedne drzave kao sto je bila juga posle 2. svetskog rata je ono sto nikom posle ni danas nije potrebno……vreme ide, inovacije su sirom sveta a ti bi jos da proizvodis kaljeve… Više »

king
Gost
king

joko, Milo je HEROJ OVE DRŽAVE, to nemoj zaboraviti, inače, da nije bio dalekovid, uradili biste nam ono što pokušavate zadnjih godinu dvije. Prozreo vas je i prekratio namjere. Prehranio je ovaj narod u vrijeme tranzicije, ovako ili onako, kako je mogao i morao. Primio izbjeglica više nego što država ima stanovnika, pomogao svima. Sad spavaj

Toni
Gost
Toni

Kakav crni kvalitet, kad nas je 90% bez ikakvih profesionalnih kvaliteta.

Kafka
Gost
Kafka

Tako je. .samo sto je Jokic sve samo ne kvalitetan!!

Send this to a friend