Politika

Živković za CdM: Abazovićeva Vlada treba i mora da padne, umjesto evropske dobili smo klerikalnu agendu, očigledno su komande ponovo bile van Crne Gore

Danijel Živković

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Danijel Živković je jasan – Vlada premijera Dritana Abazovića mora da padne 19. avgusta. U intervjuu portalu CdM kaže da za to postoje brojni razlozi. Jedan je, kako napominje, to što je premijer bez trunke odgovornosti zaustavio evropsku perspektivu građana Crne Gore. Živković poručuje da je Ugovor koji je potpisan sa SPC formalno i suštinski suprotan Ustavu i pravnom sistemu Crne Gore. Za SPC kaže da kontroliše dio bezbjednosnog sektora.

Vjeruje da će evropske snage u Crnoj Gori, nakon narednih parlamentarnih  izbora imati aposlutnu većinu koja će obezbjediti političku stabilnost i Vladu u punom četvorogodišnjem mandatu. Siguran je da će DPS biti glavna okosnica te koalicije. Uvjeren je i da će administracija na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem u Podgorici proizvesti dobar izborni rezultat koji će obezbjediti DPS-u da nastavi još jedan mandat u upravljanju gradskom upravom.

CdM: Hoće li pasti Vlada Dritana Abazovića?
 
Živković: Nakon 100 dana rada, vlada koju vodi Dritan Abazović zaslužila je da padne. Potrošeno vrijeme se ne može nadoknaditi ali se može skratiti mandat onima koji nijesu iskoristili podršku za ubrzavanje procesa EU integracija. Zbog Abazovićeve namjere da Crnu Goru zaustavi u procesu usvajanja evropskog sistema vrijednosti kako bi obezbjedio prohodnost za realizaciju regionalnih inicijativa i time nas trajno diskvalifikovao iz mogućnosti da postanemo članica EU, podnijet je prijedlog da se odlučuje o nepovjerenju 43. Vladi. Dakle, Vlada treba i mora da padne jer je premijer bez trunke odgovornosti zaustavio evropsku perspektivu građana Crne Gore.

CdM: Šta nakon toga? Ulazimo li u novu krizu, pregovore, izgubljene mjesece oko formiranja nove Vlade ili Vi vidite svjetlo na kraju tunela?
 
Živković: Kriza je nastala onog trenutka kada je Abazović odlučio da u prioritete uvrsti teme koje unose nove podjele i stvaraju tenzije. Pokušaj da se potpisivanjem ovakvog ugovora sa SPC jedna tema skloni sa dnevnog reda i riješe podjele koje traju najmanje 100 godina samo je još jedna u nizu Abazovićevih neodgovornih poteza.

Crna Gora je u kontinuitetu od 30. avgusta 2020. godine u stalnoj političkoj krizi. Manjinska vlada nije iskoristila svoju šansu ali to ne znači da sada treba žaliti nad sudbinom. Prvi prioritet je da ova vlada padne 19. avgusta a nakon toga ćemo imati dogovor o daljim potezima koji bi trebalo da obezbjede pripremu izbora.

CdM: Čuju se glasine da bi se moglo dogoditi, da ona većina koja je stvorena nakon 30. avgusta 2020, se ponovo udruži i formira novu Vladu? Je li to realan scenario? Šta ako se to zaista dogodi?
 
Živković: Znate kako je završio eksperiment nakon 30. avgusta. Obnavljanje tog dogovora imao bi isti epilog. Za taj scenario već sada možemo znati kako bi se završio. Bio bi to nastavak agonije međusobnog optuživanja bez ikakvog reda i kraja. Nema više slavodobitnih “oslobodilaca” ni “game changer-a”, svi su potpuno delegitimisani nakon dvije godine. Zbog toga bi testiranje demokratije sa onima koji se slažu kao rogovi u vreći značilo samo gubljenje vremena za Crnu Goru. Nema tog resetovanja odnosa koji bi sastavili bivše partnere na jednom mjestu osim potrebe da nastave sa urušavanjem demokratskih dostignuća. A ako bi se to hipotetički dogodilo, unaprijed bismo znali kraj jedne tužne sage.

Populizam umjesto odgovornog odnosa

CdM: Na osnovu odluka koje je donosila, šta kažete, gdje nas je ova Vlada dovela i ko je njome upravljao?
 
Živković: Jasno je da se Vlada nije bavila odgovornim upravljanjem, ekonomijom i uspostavljanjem finansijske stabilnosti. Umjesto uspjeha na planu integracija dobili smo novu političku nestabilnost i tenzije u društvu. Za 100 dana rada nijesam prepoznao plan koji bi dugoročno obezbjedio nove prihode i nova ulaganja. Izjava ministra Damjanovića da će do kraja ove i sljedeće godine biti neophodno zaduženje od skoro 900 miliona eura pokazuje u kakvom stanju se nalaze finansije. Ako na to dodamo pad vrijednosti crnogorskih obveznica dok kamate na međunarodnom tržištu novca rastu sami možete pretpostaviti kakvi nas izazovi očekuju.

Umjesto evropske dobili smo klerikalnu agendu. Umjesto odgovornog odnosa dobili smo populizam. Umjesto ozbiljnog pristupa zaštiti nacionalnih interesa dobili smo  satanizaciju pojedinaca, organizacija i političkih subjekata koji su kritički govorili o radu premijera. Očigledno da su komande opet bile van Crne Gore.

Pokušaj krađe duhovnog i sakralnog naslijeđa

CdM: Mitropolit SPC u Crnoj Gori Joanikije kaže da se Ugovor sa SPC ne može poništiti. Vjernici CPC sa druge strane kažu da im je ovim Ugovorom oteto ono što je pripadalo i njihovim precima. Crna Gora je podijeljena, a neki kažu i da je kapitulirala pred naletom SPC, Beograda i Moskve. Uvod je dugačak, ali izvlačim nekoliko pitanja. Da li je Crna Gora kapitulirala? Da li je Ugovor otimačina sa istorijskim falsifikatima u preambuli, i može li i hoće li biti poništen?
 
Živković: Ugovor koji je potpisan sa SPC formalno i suštinski je suprotan Ustavu i pravnom sistemu Crne Gore. Na to su ukazali pravni autoriteti, civilni sektor i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Kada se na to doda falsifikovanje i izvrtanje istorijskih činjenica, onda nema dileme da će nadležni organi imati lak zadatak kada budu ocjenjivali sadržinu ovog dokumenta.
Sigurno ste uočili da je premijer sve koji su ukazali na manjkavosti ugovora sa SPC proglasio za ekstremiste, nacionaliste i kriminalce koji brane svoje pozicije i privilegije. Nadam se da to ne misli za pravne autoritete, NVO organizacije i CANU.

Definitivno se radi o otimanju istorije što se ne dešava prvi put u istoriji Crne Gore. Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja krađe duhovnog i sakralnog naslijeđa, jer se time uništava identitet i posebnost nacije, nakon toga će jednostavno obrazložiti tezu da su Crnogorci dio političkog inženjeringa.

Ne mislim da je ovo kapitulacija, previđaju otimači istorije da je Crna Gora više puta padala i ustajala. Vidim da kalkulišu sa pričom o šačici ekstremista, pa evo poruke koja neće biti kao njihovo udaranje u junačka prsa. Ima dovoljno ljudi u Crnoj Gori koji će po svaku cijenu braniti dostojanstvo države, bolje je ne iskušavati motive za tako nešto.

CdM: Je li Crna Gora danas bure baruta, naelektrisana do tačke gdje su čak mogući i sukobi? Da li je to zapravo cilj određenih struktura u i van zemlje, da destabilizuju Crnu Goru, dovedu do nemira i tako je predstave kao državu koja kao takva ne može u EU?
 
Živković: Ne mislim da je Crna Gora bure baruta ali je očigledno da institucije nijesu u stanju da odgovore izazovu naraslih tenzija, pozivanja na linč pojedinaca, govoru mržnje. Sve je to rezultat pokušaja da se sa politikama koje žele da rehabilituje ratne zločince, povampiruju poražene ideologije, pozivaju na saoizaciju i pretvaranje Crne Gore u državu naroda kako bi srušili koncept građanske države može praviti uspješna EU priča.

Mnogima je interes da Crnu Goru učine nekredibilnim partnerom NATO i državom koja nema perspektivu u EU. Više organizacija radi na tom planu. Demokratski front ima ulogu da se deklarativno zalaže za evropske vrijednosti a da suštinski koči sve procese koji nas vode u tom pravcu. Od 30. avgusta dobili su priliku da to rade kroz institucije sistema. Njima odgovara stanje haosa. Sjetićete se kada je potpredsjednik skupštine iz reda DF opstruirao rad Savjeta za odbranu i bezbjednost kako bi spriječio donošenje odluka koje proističu iz našeg članstva u NATO. Poznato je da su njihovi lideri više puta išli na adrese u Moskvu kako bi spriječili Crnu Goru da postane dio evroatlantske porodice. Nema dileme da će kampanja protiv Crne Gore i rad na destabilizaciji biti nastavljen. Da bismo izbjegli već viđene scenarije ugrožavanja ustavnog poretka, potreban je dogovor u okvirima političkih subjekata kojima će jedini prioritet biti građanska i evropska Crna Gora.

CdM:  Da li je Abazović nepovratno zaustavio proces EU integracija? 
 
Živković: Nepovratno nije ali kratkoročno jeste. Izgubljeno je dragocjene vrijeme koje smo dobili najviše zbog ukupne situacije na globalnom nivou. Umjesto da bude ohrabren podrškom u parlamentu, on je izabrao skretanje u slijepu ulicu. Tu ga je dovela namjera da zaustavi put Crne Gora ka EU, poltičko slijepilo, nepricipijelnost, nedosljednost i pokušaj da se svima dopadne. Nikakva šteta što je sebe i partiju koju vodi hrabro poveo ka margini, ali je neodgovorno postupanje prema državnom interesu. Naravno, svako snosi odgovornost za svoje poteze, u ovom slučaju Abazović će odgovornost položiti pred poslanicima u Skupštini Crne Gore na vanrednoj sjednici, a nakon toga će građani na izborima ocijeniti njegove dosadašnje aktivnosti.4

Pojedinci nijesu lojalni državi već SPC

CdM: Kako je moguće da u suverenoj državi, članici NATO, neko kao što je patrijarh crkve druge države, helikopterom, bez ikakve kontrole ulazi u državu, slijeće u Podgoricu…? 
 
Živković: Moguće jer u institucijama rade pojedinci koji nijesu lojalni državi već SPC. To pokazuje i posljednje dešavanje dolaska patrijarha SPC pod sumnjivim okolnostima. Način na koji je to urađeno pokazuje da pojedinci u sektoru bezbjednosti ne snose odgovornost za svoj rad državi koja ih plaća već samo prema jednoj vjerskoj organizaciji. Ostavka šefa granične policije dovoljan je dokaz da se dio bezbjednosnog sektora nalazi pod kontrolom SPC. Pošto je posao uspješno obavljen bilo je neophodno proslaviti to dostignuće, samo što su zaboravili da se za ovo ne dobijaju priznanja niti lovori. Svakako sve dileme oko ovog slučaja neophodno je preispitati pred nadležnim državnim organima.

CdM: Možemo li deblokirati pravosudni sistem? Kako? Ko koči to rješenje i zašto?
 
Živković: Imali smo dobru priliku koju nijesmo iskoristili zbog kalkulacija premijera. Na tri javna poziva od ukupnog broja prijavljenih kandidata za sudije Ustavnog suda trebalo je da izaberemo četvoro sudija. DPS je imala konstruktivan pristup sa željom da izaberemo makar jednog sudiju kako bismo izbjegli odgovornost za blokadu rada Ustavnog suda koja nas očekuje u septembru kada jednom od sudija prestaje mandat po sili zakona.

Od početka se tvrdilo kako će DF učestvovati u stvaranju većine od 2/3, sve dok nijesu uslovili deblokadu pravosuđa potpisivanjem ugovora sa SPC. To je poslužilo premijeru kao dobar alibi da se ne izabere nijedan sudija, a zapravo očekujući da će DF podržati koncept manjinske vlade kada DPS povuče podršku. Ta vrsta kalkulacije sa ucjenama DF nije nepoznata, samo što su se ovaj put interesi Abazovića i DF poklopili. On njima ugovor oni njemu ćutanje uz dodatak koncesija u vidu mjesta po “dubini”. Valjda je ta obmana trebalo da prođe kod međunarodnih partnera jer za domaću javnost imaju logistiku uticajnih medija.

Nije Abazović naivan pa da povjeruje DF kako će oni učestvovati kao konstruktivan partner, jer oni igraju kako Vučić odredi, a Vučić diriguje tako da Crna Gora ne dobije završna mjerila za poglavlje 23 što će rezultirati negativnim izvještajem EK koji se očekuje u oktobru. Otužno djeluje kada premijer pristaje na ucjene a zapravo i sam sadejstvuje u sputavanju Crne Gore na putu ka EU, samo da bi urušeni koncept manjinske vlade preživio.

Još uvijek imamo šansu da na vanrednoj sjednici koja je zakazana za 16. avgust izaberemo četiri ugledna pravnika u Sudski savjet. Ako ne možemo do 2/3 svakako nam ostaje mogućnost izbora u drugom krugu sa 3/5. Vjerujem da taj posao možemo završiti u drugom krugu glasanja, a uporedo sa tim neophodno je da okončamo mandat premijeru koga ostavljamo u slijepoj ulici da se suočava sa rezultatima sopstvenog egoizma, inata i relativaziacije.

Izbori najpoštenije rješenje


 
CdM:  Plaši li se DPS eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora kako to tvrde vaši politički oponenti? Šta kažu ankete, koliku podršku građana uživate i postoji li koalicioni kapacitet da nakon eventualnih izbora ponovo budete vladajuća struktura zajedno sa ostalim suverenističkim snagama? Kakve su procjene kada su izbori u Podgorici u pitanju?
 
Živković: Mi smo saopštili da su izbori najpoštenije rješenje odmah nakon pada vlade Zdravka Krivokapića. U tom momentu kod jednog broja političkih subjekata nije postojalo raspoloženje da se isti održe. Nemamo nikakav problem da danas ispitamo povjerenje građana. Ankete nam daju skoro identičnu podršku sa parlamentarnih izbora. Ipak, od procenata mnogo je važnije kako ćemo nakon tih izbora formirati stabilnu političku vladu koja će se pozabaviti evropskim integracijama, održivošću finansija, novim investicijama, energetskom krizom.

Što se tiče koalicionog kapaciteta, vjerujem da su mnogi politički subjekti preležali dječije bolesti antagonizma prema DPS koji je trebalo da posluži kao pozicija za njihov bolji rejting. Vjerujem da će evropske snage u Crnoj Gori nakon narednih izbora imati aposlutnu većinu koja će obezbjediti političku stabilnost i Vladu u punom četvorogodišnjem mandatu. Sigurno je da će DPS biti glavna okosnica te koalicije.

Izbori u Podgorici nas očekuju 23. oktobra. Ono što je uradila administracija na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem proizvešće dobar izborni rezultat koji će obezbjediti DPS-u da nastavi još jedan mandat u upravljanju gradskom upravom. Kada se podvuče crta nakon četiri godine i oni koji ne podržavaju politiku DPS odaće priznanje za sve što je urađeno. Postoje pravila u životu i politici, svaki trud će biti nagrađen, tako će bit i ovaj put.

CdM: Svakodnevno od evropskih i svjetskih lidera, ali i domaćih političara čujemo da su pred nama na energetskom i ekonomskom planu teški jesen i zima. No, u praksi izgleda da se na to, u ovom političkom haosu, zaboravilo. Od aktuelne vlasti nijesmo čuli ni vidjeli konkretne poteze povodom ovih najava, osim tvrdnje da ćemo se zadužiti. Građani se s pravom pitaju kako će preživjeti naredni period i zašto je politika u Crnoj Gori postala važnija od života običnih građana i njihove egzistencije?
 
Živković: Ne bih da deprimiram javnost ali ekonomski i finansijski parametri nijesu dobri. Rast inflacije je brzo anulirao povećanje zarada. Energetska kriza će uticati na porast cijena električne energije i moguće restrikcije. Pitanje je da li ćemo moći da kupimo električnu energiju na međunarodnom tržištu čak i da obezbjedimo dovoljno novca. Dodatno povećanje cijena životnih namirnica kao i stalne varijacije u cijenama goriva nepovoljno utiču i uticaće na životni standard građana.

Podsjećam na nedostajućih 900 miliona eura u budžetu za tekuću i narednu godinu. Dva su uzroka nastalih problema u javnim finansijama, prvi se ogleda u nizu nepromišljenih poteza prethodne vlasti koja je težila opterećivanju budžetu bez sagledavanja realnih prihoda i novih investicija, dok je drugi uzrok u globalnim poremećajima koji utiču i na ekonomiju Crne Gore.

Umjesto odgovornog upravljanja državnim preduzećima dobili smo filijale za rješavanje partijskih interesa. Profit je trebalo investirati u otvaranje realno održivih radnih mjesta. Građani će brzo osjetiti posljedice loših i nepromišljenih odluka nastalih na talasu neodgovornog ponašanja i populizma. Lakoća sa kojom su poslanici u parlamentu glasali zakonska riješnja za koja su bili svjesni da potpuno ruše finansijski sistem bila je zapanjujuća. I pored saznanja da ćemo imati neodržive finansije zbog novih rashoda, nije bilo odgovornosti da se tome stane na put.

Da bi se kreirao plan za izlaz iz krize potrebna je stabilna politička vlada, a ne novi eksperimenti koji predstavljaju Crnu Goru kao poligon za vježbanje demokratije.

Svaki potez koji smo povukli bio u državnom interesu

CdM: Osjećate li kao partija odgovornost za dio onoga što se danas događa u Crnoj Gori? Jeste li vi kao partija  neke probleme stavljali pod telih a danas doživljavaju eskalaciju?
 
Živković: Nakon 30 godina upravljanja procesima sigurno se ne možemo izuzeti od odgovornosti. Ali ne prihvatam sve kritike koje se stavljaju na teret DPS. Sjetićete se 2003. godine i beogradskog sporazuma kada je crnogorski državni vrh bio optužen za izdaju, uz kasnije pristajanje na 55% podrške za crnogorsku nezavisnost. U finišu Crna Gora je obnovila nezavisnost, isključivo pametnim upravljanjem tim procesom.

Razumijem da se uvijek traži krivac, pa je prirodno da to bude DPS kao najveći politički subjekt koji je nosio društveno-političku odgovornost prethodnih tri decenije. Kada radite i griješite, samo oni koji ne rade ništa neće pogriješiti niti se njima može uputiti bilo kakva kritika. Nikada se nijesmo sklanjali od važnih pitanja koja opterećuju naše društvo uz potrebu da emancipujemo javnost i ne uljepšavamo stvarnost. Nijesmo sklanjali teme pod tepih za koje smo znali da nam mogu umanjiti političku snagu, već uvijek hrabro na dugi rok donosili važne odluke i vrlo umješno ostvarivali ciljeve.

Sada opet vidim sumnju u DPS, ali vrijeme će one koji nas sumnjiče opet razuvjeriti da je svaki potez koji smo povukli bio u državnom interesu. Uostalom djela govore da smo uspješno rješavali sva pitanja važna za državu.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
XXX
Gost
XXX

Živković je jedan pametni ozbiljni momak.

Milann
Gost
Milann

Koliko se sjećam vi ste tu vladu podržali. Da nije tako ne bi je ni bilo

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Ovi decki iz dps svakom ovakvom “mudrom” objavom donesu Dritanu neku iljadu glasova vise !

XXX
Gost
XXX

Dritan je odsvirao što se tiče politike. Pitaj Eskobara. Finito.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Ova Vlada je već pala.U njoj je puno nekompetencije i improvizacije.Svima je bilo jasno kakva je sudbina Vlade kada je Abazović za savjetnika doveo Zorana Đurišića,a kasnije svoga osuđivanog prijetelja za glavnog inspektora u anb.Potezi premijera moraju ulivati povjerenje,a Dritan to nije mogao..

Tivat
Gost
Tivat

Zsšto ziveto ovo Klerikalnom Vladim,da li zbog Konjević, Krivokspića

Kolašin
Gost
Kolašin

Blago onome ko mlad poludi…

Ristorija
Gost
Ristorija

Pameti nikad dosta, često učimo na svojim greškama
Sve pohvale za mlade DPS kadrove

Laban
Gost
Laban

Zaista,ova vlada počela je da brlja isto kao i predhodno,ali ono što je drugačije je da će ova biti oborena odmah,poslije tri mjeseca.

BELVEDER
Gost
BELVEDER

Vratite se na vlast, sve vam je oprošteno!

Djuro
Gost
Djuro

Šzo ne oboriste vladu orije potpisivanja Ugovor kad vam je čovjek toliko puta najavio da ćecda potpiše.Sve je ovo dio dogovora,izbora neće biti
do proljeća

Sindikalac
Gost
Sindikalac

Kako? Kad nemaju 41

Goran
Gost
Goran

Imaju 51.

🇲🇪STUBICA🇲🇪
Gost
🇲🇪STUBICA🇲🇪

Ova će pasti, ali će doći još gora!!

XXX
Gost
XXX

Od sadašnje gora ne može biti ni u kojoj varijanti

Joksim
Gost
Joksim

Samo dps nemoze drugi mogu svi

Send this to a friend