Politika

Značajan proces evropske i evroatlantske integracije

Proces evropske i evroatlantske integracije za značajan za stabilnost regiona kao pretpostavke budućeg razvoja, rekao je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović je učestvovao na panelu „Zapadni Balkan: Novo poprište hibridnog ratovanja“, koji je održan u okviru Foruma GLOBSEC, u Bratislavi.

Darmanović je govorio o izazovima sa kojima se Crna Gora i Zapadni Balkan u posljednjem periodu u kontinuitetu i sa pojačanim intenzitetom suočavaju u okviru procesa evroatlantske i evropske integracije, u kontekstu hibridnog ratovanja.

“Darmanović je posebno istakao značaj procesa evropske i evroatlantske integracije za stabilnost regiona kao pretpostavke budućeg razvoja i naglasio značaj njihovog daljeg dinamiziranja i intenziviranja, kao najboljeg pristupa u suzbijanju prostora pogodnog za primjenu sve prisutnijih metoda hibridnog ratovanja”, kaže se u saopštenju.

Na panelu, koji je moderirao viši savjetnik u Njemačkom savjetu za spoljne poslove Milan Nič, učestvovali su zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, direktor projekta za Evropu i stalni saradnik Instituta humanističkih studija iz Beča Ivan Vejvoda i direktor politika u Centru za evropske studije Vilfred Martens Roland Frojdenštajn.

“Učešće na Forumu predstavljalo je i dobru priliku za održavanje bilateralnih sastanaka sa potpredsjednikom slovačke Vlade Miroslavom Lajčakom, savjetnicom potpredsjednika SAD-a za nacionalnu bezbjednost Andreom Tompson, predsjedavajućim Komiteta za unutrašnju bezbjednost američkog Senata Ronom Džonsonom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem i drugim zvaničnicima”, kaže se u saopštenju.

Darmanović se sastao i sa potpredsjednikom kompanije Majkrosoft za EU administraciju Džonom Frenkom, višim rukovodiocem za razvoj međunarodnog biznisa kompanije Lokid Martin, Jakobom Martinom, ministrom za vanjske odnose Regionalne Vlade Kurdistana u Iraku Falahom Bakirom. “Održani su i brojni kraći susreti sa istaknutim učesnicima iz Evrope i SAD-a”.

Darmanović je tokom boravka na Forumu učestvovao i na Gala večeri tokom koje je upriličena dodjela tradicionalnih čeških i slovačkih transatlantskih nagrada.

Send this to a friend