Politika

Značajna podrška UK evropskoj i evroatlantskoj integraciji Crne Gore

Za Crnu Goru je značajno to što London nastavlja da podržava evropsku i evroatlantsku integraciju cijelog regiona, kazao je predsjednik Milo Đukanović na prijemu ambasade UK povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa Crne Gore i Velike Britanije, i rođendana NJ.K.V. Elizabete II.

Đukanović je kazao da to što se prijem povodom ova dva velika datuma organizuje u Vladinom domu na Cetinju ima posebnu simboliku, nabrojaći značajne datume i događaje koji povezuju ove dvije zemlje.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu ambasade UK povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa Crne Gore i Velike Britanije, i rođendana NJ.K.V. Elizabete II.

Posted by Milo Đukanović on Wednesday, June 20, 2018

“I u najnovijoj crnogorskoj istoriji, UK imalo je i ima svoje posebno mjesto i ulogu. Mi ne zaboravljamo da je London među prvima prije 20-tak godina podržao demokratski zaokret i evropski kurs Crne Gore. U tom vremenu posebno značajnu ulogu imali su Britanski Know-how fond i Britanski savjet. Ali i britanska Vlada svojom odlučnom, svestranom podrškom. To je posebno došlo do izražaja nakon obnove crnogorske državnosti, i ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa”, kazao je Đukanović.

Vrijeme je, ističe on, pokazalo da borba naših engleskih poštovalaca i prijatelja za Crnu Goru 20-tih godina prošlog vijeka nije bila uzaludna.

“UK, kao jedna od vodećih država u Evropi i svijetu, snažno je podržala Crnu Goru u procesu stupanja u NATO alijansu, gdje smo opet saveznici. Kao što podržava i naš evropski put, i evropsku i evroatlantsku integraciju cijelog regiona. Za sve nas je značajno što London nastavlja i bilateralno i multilateralno da to radi i nakon Bregzita. Najbolja potvrda tome je organizacija Samita balkanskih zemalja u okviru Berlinskog procesa idućeg mjeseca u Londonu”, kazao je Đukanović.

Crna Gora je, poručuje, čvrsto opredijeljena da u duhu novog vremena, pred novim izazovima, u procesu pregovora za članstvo u EU razvija što tješnju saradnju na svim poljima sa jednom po svemu velikom zemljom, najstarijom parlamentarnom demokratijom na svijetu.

“U izgradnji institucija, jačanju vladavine prava, i demokratizaciji društva, kao i na ekonomskom planu, stvarajući uslove za što brojnije prisustvo britanskih turista i investitora. Imamo za to snažne fundamente na koje zajednički možemo biti ponosni, koje smo gradili gotovo vijek i po, od prvog britanskog diplomate Kirbi Grina do ambasadorke Alison Kemp. Isto tako i snažnu političku volju, i sve druge pretpostavke za osavremenjavanje naše saradnje u 21. vijeku”, poručio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Pijavice traže lopove, i ne vidim da im je problem da ih pronađu

Sikii
Gost
Sikii

Hvala iskrenim Englezima na iskrenoj podrsci na putu u EU. Samo ostaje nejasno zasto oni izadjose iz te unije kad je tamo tako lijepo. Kome su Englezi ikad ista dobra donijeli. Treba samo slusati sta predlazu i uraditi kontra, pa je uspjeh zagarantovan. Oni su vjekovima imali kolonije po svijetu koje su ugnjetavali i iskoriscavali, i ni danas ne mogu… Više »

Comi
Gost
Comi

Milo nikad ti ovo kraljica nece zaboravit;);**

Biohazard
Gost
Biohazard

Velika je vjerovatnoca da ce UK odrzati novi referendum o njenom statusu u EU . Trenutno njima nikako ne odgovara izlazak , zato se sve jako i odugovlac , a i sama EU je spremna da zadrzi UK kao clanicu EU …

Nikola
Gost
Nikola

Da su oni bili ( mocnici, unutrasnja drzava itd ) tako jako protiv izlaska iz EU jednostavno do referenduma ne bi doslo, jer se znalo da postoji vjerovatnoca da ce ta opcija da pobjedi na izborima, kao sto se i desilo. Nista se u svijetu ne desava slucajno, narocito kada su u pitanju velike i mocne drzave. Demokratija je sarena… Više »

Ćotek
Gost
Ćotek

Je li se uključila kraljica preko Skajpa? Red bi bio da se zahvali! 😻😻😹

Pajo
Gost
Pajo

Britanska kraljica je licno poslala cestitke Milu za Izbor na mjesto predsjednika a MI 6 je direktno pomogao u raskrinkavanju tvojih dragih pucista i nacionalista koji su spremali rusenje drzave. Englezi su uz Amerikance trenutno najveci prijatelji Crne Gore. Puno veci nego ti i takvi koji su nazalost njeni stanovnici, a navijaju protiv CGu svakom dogadjaju – od sporta do… Više »

Treća sreća
Gost
Treća sreća

Dje ja stadoh, ti produži…

Baranin
Gost
Baranin

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

EU ,mozda...
Gost
EU ,mozda...

Hvala Britaniji na podršci.
Pa kad je tako sjajno u EU što izadjoste vi gospodo iz EU.

Milutin
Gost
Milutin

Bićemo ruku pod ruku u EU.

Send this to a friend