Politika

Značajna posvećenost Crne Gore Regionalnoj inicijativi za migracije, azil i izbjeglice

Srđan Darmanović i Saško Kočev

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović razgovarao je danas sa novoimenovanim direktorom Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) Saškom Kočevim.

“Sagovornici su ocijenili da je dosadašnja predstavnica Crne Gore Tamara Mugoša uspješno okončala trogodišnji mandat direktorice Centra u Skoplju, te da je reforma tokom prethodnog crnogorskog predsjedavanja snažno uticala na povećanje sveukupne efikasnosti i vidljivosti inicijative na različitim nivoima”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović je ponovio posvećenost Crne Gore svim budućim aktivnostima MARRI-ja, kroz iniciranje novih projekata i povezivanje sa regionalnim i međunarodnim partnerima.

Kočev je istakao značaj saradnje MARRI centra sa relevantnim međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem migracija, poput IOM a, UNHCR-a, DCAF-a i FRONTEX-a.

On je naglasio je da će u okviru inicijative raditi na uspostavljanju regionalne baze podataka o migracijama kako bi na taj način pomogli državama učesnicama Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu u dostizanju evropskih standarda.

Send this to a friend