Politika

Značajnom broju ministara fali iskustva da bi bili eksperti

Srđan Pavićević

Značajnom broju ministara u Vladi Crne Gore još uvijek nedostaje iskustvo da bi ih nazvali ekspertima jer se to ne postaje samo obrazovanjem, već i radnim iskustvom, kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević. Ideja ekspertske Vlade, kako je naveo, autentična je zamisao CIVIS-a koju je prvo prihvatila koalicija Crno na bijelo a kasnije i pobjednička koalicija. Pavićević međutim kaže da ga je, sve što se kasnije događalo i kako je ta ideja realizovana, prilično razočaralo. Poslanik koalicije Crno na bijelo ocjenjuje i da se napredak u pregovorima vladajuće većine može riješiti direktnim, pristojnim i odgovornim dijalogom.

Kako vidite rješenje trenutne krize izvršne i zakonodavne vlasti, posebno nakon oštrih riječi koje prethodnih dana razmjenjuju premijer i predstavnici Demokratskog fronta?

Pavićević: Svi vidimo veliku disharmoniju između izvršne vlasti Vlade i dijela zakonodavne vlasti DF-a. Mislim da njihovo duboko nerazumijevanje proističe iz pogrešnih i nedogovorenih očekivanja. Naime, i jedan i drugi subjekt su ‘prisvojili’ rezultate izbora, ne priznajući onom drugom adekvatne i istinite zasluge. U politici, kao uostalom i u životu, polovični, nedovršeni i neprincipijelni dogovori, se vrate kao bumerang i zapljusnu vas svom silinom i snagom, upravo onoga što se nijeste dogovorili… Iskreni i direktni razgovori su jedini put izlaska iz ovakvih situacija. Da li će pomenuti subjekti imati snage za tako nešto, vidjećemo.

Iz Demokratskog fronta najavili su za jesen i proteste protiv Vlade. Iz Evropske unije su poručili da ti protesti ne bi doprinijeli jačanju institucija i reformama koje se očekuju. Kako biste Vi objasnili građanima i biračima to što faktički vlast protestuje protiv vlasti, što je dosad nezabilježeno u našoj političkoj praksi?

Pavićević: Nisam siguran da vam mogu precizno odgovoriti. Naime, pojava da kao dio vlasti javno protestujete protiv te iste vlasti je više nego čudna! Ne znam da li postoje primjeri u uporednoj političkoj praksi novijeg vremena. Zasebno posmatrano, imam razumijevanje za određene zahtjeve i stavove i jedne i druge strane, ali sam sasvim siguran da samo direktnim, jasnim, pristojnim i odgovornim dijalogom se može postići napredak. Sve ostalo, sa obje strane, smatram nezrelim i neozbiljnim, jednostavno nedoraslim ponašanjem za ovaj izuzetno osjetljivi i ozbiljni trenutak.

Lideri parlamentarne većine održali su tri sastanka na kojima se raspravljalo o rekonstrukciji Vlade. Nakon tih razgovora čini se da stavovi nijesu približeni. Da li je dogovoren nastavak dijaloga ili se od toga odustalo nakon što je Front najavio proteste?

Pavićević: U pravu ste, desila su se tri sastanka i lično sam ubjeđenja da treba uvijek razgovarati. Mislim da ta vrata nijesu potpuno zatvorena i mi ‘de fakto’ do rješenja možemo doći samo razgovorom. Onog momenta, ako se to desi, pa razgovori budu potpuno iscrpljeni bez ikakvog prihvatljivog dogovora, preostaje nam samo jedna, društveno-demokratski prihvatljiva alternativa, a to su novi izbori! Ali i poslije njih slijedi šta razgovori! Zbog toga apelujem na sve aktere javne političke scene da budu razumni, odgovorni i konstruktivni, jer u suprotnom šalju veoma ružnu i neozbiljnu sliku o sebi i dovode stanovništvo u nedoumicu o tome šta, kako i sa kim dalje.

I prije nego je Vlada konstituisana imali ste određene rezerve, ne zbog koncepta ekspertske Vlade koji i sami podržavate, već zbog načina odabira kandidata za funkcije. Sada nakon više od pola godine mandata ocjenjujete da je Vlada pokrenula dosta aktuelnih problema i pitanja, ali da je u svjetlu dinamike procesa previše troma. Koji je, prema Vašem mišljenju, najbolji model za prevazilaženje krize, rekonstrukcija postojeće ili izbor nove Vlade u okviru iste većine?

Pavićević: Da, tako je bilo. Vlada eksperata je autentična ideja CIVIS-a, koju je kao koalicionu platformu, zajedno sa konceptom meritokratije, prihvatila koalicija Crno na bijelo. U postizbornim liderskim pregovorima, tu ideju je prihvatila i kompletna pobjednička grupacija. Međutim, ono što se kasnije događalo i kako je nažalost ta ideja realizovana, mene je prilično razočaralo! Vlada eksperata je morala da bude platforma svih nas i mandatara i pobjedničke koalicije.

Kao prvo, pojam eksperta je prilično relaksirano shvaćen. Ja sam tim povodom reagovao više puta u javnosti, a u direktnom razgovoru i u plenumu, tadašnjem mandataru jasno stavio do znanja da je njegovo i moje poimanje eksperta jako udaljeno. Po nama, ekspert se ne postaje samo obrazovanjem, nego i radnim iskustvom, koje mora obilovati jasnim, velikim i nedvosmislenim uspjesima u radu u kontinuitetu. Tek kada poslovno-profesionalno djelanje u protoku vremena, jasno afirmiše vaše vrhunsko obrazovanje, e tek tada se stvaraju uslovi da se neko ‘krsti’ ekspertom!

Što se tiče većine sadašnjih ministara, smatram da pored zavidnog obrazovanja, jednom značajnom broju još uvijek fali iskustvo, koje ne bi trebalo ‘pabirčit’ na poziciji ministara. Možda savjetnika, članova kabineta, odličnih i pouzdanih članova raznih timova, ali ne još uvijek na poziciji ministara! Jednostavno, još uvijek su mladi i neiskusni. Platili smo preskupu cijenu mladosti i ljepote u politici da smatram, ne treba ponovo! Druga bitna stvar je što je tadašnji mandatar, ne shvatajući zaslugu svih ostalih iz pobjedničke grupacije i specifičnosti trenutka, krenuo poslije mnogo neslaganja, da pravi Vladu sam.

Lično mislim, da je pored pogrešne definicije eksperta, to bila druga značajna greška, koja je generisala nesporazume i zbog koje danas imamo jednu više nego apsurdnu poziciju Vlade i pobjedničke većine! Name, mišljenja sam, da su ministri-eksperti morali naći mjesto u Vladi po želji, mišljenju i dogovoru sve tri koalicije, manje više na ravnopravnim osnovama. I tada bi to bila zajednička Vlada eksperata sve tri koalicije i mandatara i sigurno ne bismo došli u današnju situaciju… Ali, završenom poslu mane nema.

Od početka rada Vlade najviše kritika upućeno je na rad ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić. I Vaš savez „Crno na bijelo” kritikovao je određena postavljenja direktora u školama, dok je opozicija najavila pokretanje interpelacije. Da li biste, ukoliko to pitanje dođe na dnevni red, podržali smjenu ministarke Bratić?

Pavićević: Mi jesmo imali komentare na rad ministarke Bratić, ali u principijelnoj ravni. Konkretno, nemamo ništa lično protiv gospođe Bratić. Smatramo veoma nespretnim i nesretnim rješenje u kome su se četiri resora nauka, obrazovanje, kultura i sport našla pod krovom jednog Ministarstva. Po nama ovo Ministarstvo bi moralo biti razdvojeno na najmanje dva. Posebno akcenat stavljamo na kulturu i obrazovanje, kao dva veoma značajna resora za svaku državu, a pogotovo za Crnu Goru u ovom trenutku njenog postojanja.

Ovim resorima, posebnim, ili u sklopu jednog Ministarstva, morao bi upravljati neko ko je nedvosmisleni i dokazani intelektualni autoritet! Neko čiji su vidici veoma široki i kojima može da obuhvati cjelokupan istorijsko-sociološko-politički kontekst. Taj neko bi, po nama, trebao da povezuje, gaji, njeguje sve ono što nam je zajedničko i što nas, ovako podijeljene, spaja i harmonično sinergizuje sa samima sobom i sa Evropom, a da radi sa puno senzibiliteta na ‘istorizaciji’ podjela!

Obrazovanje i kultura zajedno stvaraju i insistiraju na novim društvenim i kulturnim vrijednostima, koje moraju da nas povezu sa okruženjem i svijetom, a ne da nas ‘autizuju’ i hermetizuju u okvire paganske naseobine, koja postaje neopoziva provincija balkanske provincije! Mislimo da imamo takve ljude, samo ih treba naći i privoljeti da se prihvate velikog i teškog posla.

Izbor članova Tužilačkog savjeta „maturski ispit“ za većinu

Iz Evropske unije su uoči izbora članova Tužilačkog savjeta (TS) iz redova pravnika stigla oštra upozorenja da se taj proces mora osloboditi političkog uticaja i da moraju biti izabrani nezavisni kandidati. Iako su sve članice vladajuće većine, osim Demokrata, bile za to da parlament izabere nove članove TS prošle subote do toga ipak nije došlo. Kada očekujete da se i to pitanje riješi?

Pavićević: Izbor članova TS iz redova uglednih pravnika je svojevrsni ‘maturski ispit’ za članove parlamentarne većine.

Ovo će biti veoma značajan test, koji moramo ‘položiti’ sa dobrom ocjenom, ako želimo da zadržimo povjerenje razvijenog zapadnog svijeta. Monitoring njihovog budućeg rada (TS) će biti veoma akcentirana aktivnost naših evropskih prijatelja. Zato i izbor mora biti čist, odmjeren i zreo, a kandidati moraju da znaju da ih čeka jedan težak period u profesionalnom životu, koji će obilovati analizama, ocjenama i pritiscima. Svakom kandidatu, sa kojim sam razgovarao, upravo sam ovo podvukao! Mislim da smo veoma blizu krajnjeg dogovora sa najvećim stepenom razumijevanja i slaganja. Na kraju krajeva kad poštujete principe struke, a politiku ostavite po strani dogovori se mnogo lakše postižu. Mislim da ćemo tokom avgusta sve završiti.

Za novi talas korone zdravstvo mora biti spremno

Kako kao ljekar i predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalno staranje vidite trenutnu epidemiološku situaciju u državi. Da li su zdravstvene institucije spremne za novi talas korone koji možda dođe i prije jeseni?

Pavićević: Pa epidemiološka situacija kreće da se usložnjava. Cijela Evropa očekuje od septembra rast broja zaraženih, zahvaljujući novom delta soju i prilično velikoj eksploziji turizma širom Evrope u ljetnim mjesecima. Primjećujem da je jednu zavidnu relaksiranost počela da zamjenjuje jedna očigledna brižnost, što je i normalno. Naš zdravstveni sistem mora da se svrsishodno transformiše i reorganizuje, tako da udar eventualno novog talasa dočekamo spremni, sa ispravljenim greškama iz prošlog perioda. Ono na čemu mi insistiramo i na šta ja, kao ljekar, apelujem je da se stanovništvo vakciniše u što većem broju! Da se slušaju preporuke struke i da ne pokušavamo da dokazujemo da znamo ono što još uvijek niko pouzdano ne zna! Da se ne junačimo bez osnove i potrebe. I da damo zajednički doprinos da iz svega ovoga što brže i bezbolnije izađemo!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Frontalno
Gost
Frontalno

E moj mozgu. Nefoliraj se to si znao I ranije. A sad se kao cudis, kao nesto si novo sad reka.

ma. eee
Gost
ma. eee

Ako mi objave komentar, moram reći da mi je muka od Vašeg foliranja i pravljenja glazure za tortu od go…. Možda ste i dobar doktor ali ne čovjek čija riječ ima istinsku težinu. Vi vjerujete Dritanu, a ja Vam kažem da NE BI TREBALO. aKO NIŠTA, ONDA ZATO ŠTO ON RADI po svome, A vI STE MU SAMO pokriće. Brzo… Više »

Jovo Z
Gost
Jovo Z

Fali im iskustva? Pa, dokle treba da se uvježbavaju, a da ih vi i dalje podržavate? To, ipak, više govori o vama.

Luka
Gost
Luka

Iskustvom se nadograđuje znanje ,tako da tim ljudima u suštini fali znanja. Kako su ugasili jednu avio kompaniju,osnovali za grdne pare drugu.Sad imamo dvije kompanije ,a nijedna ne radi da valja.

Nada Bojanić
Gost
Nada Bojanić

Pavićeviću,tišina sad!

Realan
Gost
Realan

Bitno je da je litijas i da je na fb objavljivao fasisticke sadrzaje!

Fendi
Gost
Fendi

Vidjeli smo vaše rezultate svaku fabriku zatvori ste, prodate… Osim naravno one koje su postale u međuvremenu vaše

Ribnica
Gost
Ribnica

Sad ćeš da budeš zadovoljan, osvježilo, baš

was
Gost
was

Pametovanje u prazno!

Oliver
Gost
Oliver

I ja isto neznam dali idje postoji primjer da je neko izdao svoju drzavu kao sto si je ti izdao Pavicevicu !Da imas imalo morala davno si trebao povuci podrsku ovoj i ovakvoj vlasti !!

Kokakoličar
Gost
Kokakoličar

Ma kakvi! Pravi su eksperti, ohrabreni iz vani. Prste 9d samouzdanja. Ali pad ce biti strmoglav.

Mijana
Gost
Mijana

Koliko Jos narod treba da ceka da bi po vasem misljenju razgovori I pregovori bili potpuno iscrpljeni..????

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Kad so to shvatio prevarante i izdajniče Crne Gore i Crnogorske Crkve!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ovo što se kod nas naziva apostolima-ekspertima,u srećnim zemljama ne bi ni ovce čuvalo!

dpero
Gost
dpero

Nemaju nikakvog iskustva(bez dana radnog staza, elementarno nepismeni i nekulturni,sa sumnjivim diploma,…..)

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Crna Gora nema eksperata ni za trecinu vlade a kamo li za cijelu vladu ! Nemama cak ni dovoljno zrelih politicara a da nijesu neznalice da budu u vladi ! Sve su to manje vise politicki aktivisti sa zaslugama iz predizbornih kampanja i postizbornih izigravanja !

Send this to a friend