Politika Predsjednik Administrativnog odbora poručio da to tijelo neće biti instrument za progon neistomišljenika

Zogović: Odbor ne smije biti protočni bojler za tuđe odluke

Milun Zogović

Administrativni odbor ne smije biti „protočni bojler“ za puko potvrđivanje tuđih odluka, niti instrument za politički progon neistomišljenika – poručio je, u razgovoru za Pobjedu, predsjednik tog tijela Milun Zogović.

Iz DF-a je na sjednici Skupštine poručeno da Administrativni odbor „nikada više neće biti onakav kakav je bio u prethodnom sazivu“. U čemu ćete i kako unaprijediti rad tog tijela?

ZOGOVIĆ: Poruka Demokratskog fronta, poruka je promjena koje su se desile na izborima 30. avgusta 2020. godine. Naš osnovni cilj je vladavina prava i jednakost pred zakonom. Vraćanje samostalnosti, nezavisnosti, efikasnosti a na taj način ugleda i značaja državnih institucija, koje je bivša vlast pretvorila u partijske ćelije, mora biti jedini i osnovni princip funkcionisanja nove većine. Tako ćemo državi i njenim institucijama vratiti autoritet koji im pripada. U tom svjetlu vidim i rad Administrativnog odbora, koji ne smije biti „protočni bojler“ za puko potvrđivanje tuđih odluka, kao ni instrument za omogućavanje neosnovanog, par excellence, političkog progona političkih neistomišljenika. Da ne govorimo o nosnovanosti, izlišnosti i neprirodnosti uguravanja u nadležnosti ovog odbora izricanja materijalnih sankcija neposredno izabranim predstavnicima građana.

Da li to znači da ćete pokrenuti promjenu poslovničkih rješenja koje predviđaju sankcionisanje poslanika zbog neprimjerenih riječi tokom zasjedanja, a za što su najčešće kažnjavani poslanici DF-a?

ZOGOVIĆ: Kolegijum predsjednika Skupštine prepoznao je potrebu za izmjenama Poslovnika i osnovao rado tijelo koje će do kraja godine izaći pred javnost sa konkretnim predlozima. Smatram potpuno adekvatnim da pomenute poslovničke odredbe koje su ustanovile „materijalno sankcionisanje“ treba ukloniti. Mjere za održavanje reda na sjednici kao što su opomena, oduzimanje riječi i udaljenje sa sjednice potpuno zadovoljavaju potrebe urednog i poželjnog rada u parlamentu. Savjesnom neposredno izabranom predstavniku građana nema veće „kazne“ nego da mu nepristrasno i objektivno primjenjujući poslovničke odredbe predsjedavajući oduzme riječ ili da ga udalji sa sjednice.

Smatrate li opravdanim rješenja u Poslovniku, po kojima se poslanici kažnjavaju za neopravdano odsustvo? Hoćete li reagovati kada su te odredbe u pitanju?

ZOGOVIĆ: Parlament nije zabavište, niti večernja škola. Bojkot parlamenta je potpuno legitimno sredstvo političke borbe. Ocjenu o radu narodnih predstavnika jedino su nadležni da daju građani, koji će nam na nekom od narednih izbornih procesa povećati ili uskratiti podršku procjenjujući rezultate našeg rada. I to je jedini ispravan sud i ocjena političkog djelovanja i rada. Drugačiji pristup je zloupotreba političke većine kroz koju bi ona prijetnjom sankcijama pokušavala da utiče na kretanja i kreiranje politike onom ko je u datom trenutku manjina. Takav pristup je poznat iz prethodnog perioda kada je većinu činila sadašnja opozicija i potpuno je neodrživ i neprihvatljiv.

Ranije ste pominjali da bi trebalo mijenjati praksu kada je u pitanju oduzimanje poslaničkog imuniteta. Na šta ste konkretno mislili?

ZOGOVIĆ: Administrativni odbor prethodnog saziva usvojio je zajedničke zaključke kada je u pitanju određivanje ovog tijela Skupštine kada na dnevni red dođe pitanje ograničavanje imuniteta poslaniku Skupštine Crne Gore. Ti zaključci su dobra osnova za izgradnju finalnog stava o preciznom uređivanju neophodne procedure po ovom pitanju. Ne treba zaboraviti da su ti zaključci proizvod ukupnog pritiska Demokratskog fronta i ukupne javnosti, a nakon neviđenog progona i hapšenja poslanika ovog političkog subjekta.

Da skandal bude veći imali smo i najbestidnije primjere takozvanog „stavljanja“ u zatvor bez ograničavanja imuniteta, što je neviđen presedan i brljotina o kojoj se kao takvoj kasnije posredno odredio i Ustavni sud. Smatram da je neophodno omogućiti i obavezati organ koji upućuju takav zahtjev da članovima Administrativnog odbora dodatno i neposredno pojasni njegovu osnovanost, kako se objektivnost njihovog određivanja ne bi mogla dovoditi u pitanje.

DPS je podržala Vaš izbor za predsjednika Administrativnog odbora. Hoće li DF podržati Luiđa Škrelju za zamjenika predsjednika Odbora, ukoliko to bude prijedlog DPS-a?

ZOGOVIĆ: Sastav Administrativnog odbora i personalno rešenje za predsjednika Skupštini je predložio predsjednik Skupštine Crne Gore gospodin Aleksa Bečić. Poslovnik propisuje kumulativno Izjašnjavanje o članovima i o predsjedniku odbora a parlamentarne partije su na osnovu ostvarenih izbornih rezultata delegirale svoje predstavnike za članove odbora. Tako da nije postojala mogućnost pojedinačnog izjašnjavanja bilo o članovima, niti o predsjedniku odbora. Svakako raduje činjenica da je od 66 prisutnih poslanika 64 podržalo predloženi sastav Administrativnog odbora.

Kada će biti održana posebna sjednica Odbora o ostvarivanju njegove nadležnosti iz Poslovnika, metodom rada i različitim gledištima poslaničkih klubova o ulozi tog tijela?

ZOGOVIĆ: Prateći usaglašenu dinamiku rada parlamenta i aktivnosti radne grupe za izmjenu Poslovnika narednih dana obavićemo konsultacije unutar Administrativnog odbora, a nakon toga usaglasiti dnevni red i termin održavanja posebne sjednice o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost.

13

avatar
1000
12
1
0
 
13
Balijače100 💶Gen. DukljaninBiohazardCCCCCC
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
100 💶
Gost
100 💶

To Zogo! To! ✊

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovo što godpodin Zogaj kaže znači u prevodu sljedeće: ako tužilac traži skidanje imuniteta nekom iz DPS- nema problema; ako traži skidanje imuniteta nekom iz DF-a- ne može! Dragi gospodine Zogaj, nije tvoje da brineš tužilačke brige, već da postupiš po nalogu istog za skidanje imuniteta, pa će sudovi suditi, a ne ti i tvoj odborčić.. Ljudi, je li moguće… Više »

Biohazard
Gost
Biohazard

Obično kažu šta se “ne smije” i šta se “mora” , onda ili kada su već postali to što se ne smije a ono što se mora , to se samo mora , ne znači i da ĆE ili JE .

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Hahaha… oličenje intelekta, još kad digne obrvu…

delboj
Gost
delboj

Ovaj bi mi samo drva cijepa

Djole
Gost
Djole

Auh. Kako se ovaj učovio.

Bobija
Gost
Bobija

E moji intelektualci,doslo je vrijeme da se progovori

Bazinga
Gost
Bazinga

Zogoviću ako je ko protočni bojler to si ti i tvoja stranka, i to za tuđe interese.

BMX
Gost
BMX

Ovo je onaj sto je bacao Ustav Crne Gore na pod. ?!

Velimir
Gost
Velimir

Kud ce crnje I dublje posrtanje Crne Gore I Crnogoraca od vlasti u kojoj si ti ,pipun,Mandic I vama slicni!

ŚAN
Gost
ŚAN

E sta naprica,dosta smo posrnuli kad smo dozvolili da nam ti pametujess,nego reci mi dje zivis za koga navijas ciji barjak t.j ktpu sultaniju preferiras sta mislis o acu palikuci i izdajniku dazi sve reci dok mozes e se nadam da po novoj godini ce doc dje treba Crnogorci i ostali l Gradjani koji Vole Crnu Goru… Inace 3+ dolazi… Više »

Markisa1
Gost
Markisa1

Vidimo sta se radi tako da sto bi ti bio drugačiji u tom odboru

Balijače
Gost
Balijače

Najveći neprijatelj prave crne gore

Send this to a friend