Eurobasket 2017

Balkanski šampion: Srbija i Slovenija za zlato

foto: fiba.com

Evropa će večeras dobiti novog košarkaškog vladara, a prvi put će se za trofej boriti dvije zemlje sa prostora SFRJ – Srbija i Slovenija.

I dok mnogi pričaju o pobjedi jugoslovenske košarke, istini za volju dvije veće suprotnosti od igre koju pokazuju ova dva tima teško je pronaći. Svako na svoj način oduševili su Evropu, Slovenci sigurno imaju veće simpatije neutralnih, ali i Srbija ima sigurno šta da pokaže večeras.

Dragić, Dončić i društvo

Slovenija je jedini tim bez poraza na šampionatu. Selektor Kokoškov napravio je savršenu kombinaciju vrhunskih igrača i onih koji znaju tačno koja im je funkcija i kada bi trebalo da daju doprinos. Igraju za koš više, brzo, stalno su u tranziciji, a to je generalno jedini način kada imate Gorana Dragića jednog od najboljih igrača na svijetu kada je pitanju košarka u kontri ili polukontri.

Ipak djeluje kao da je Luka Dončić tkivo koje je povezalo tim Igora Kokoškova. Dječak koji igrao kao veteran oduševio je svijet i svojim nastupima donio Sloveniji prvu medalju, a sebi zacementirao mjesto među TOP 3 na NBA draftu. Tajnu njegovog uspjeha otkrio je Jure Zdovc. Trener Cedevite u razgovoru za jedan hrvatski portal objasnio je da Dončić prethodna tri ljeta nije igrao ni za jednu reprezentaciju Slovenije u mlađim kategorijama.

Zbog toga se nalazio često na udaru navijača, ali to ga nije poremetilo. Umjesto rada u selekciji, koje se svodi na izvršenje taktičkih zamisli kako bi se stiglo do dobrih rezultata, Dončić je išao u SAD. Radio je individualno, sa timom trenera i svakog ljeta se vraćao bolji. Već sa 17 godina imao je veliki uticaj u seniorskoj konkurenciji, sada sa 18 jedan je od boljih igrača Eurobasketa. Ima sve, košgeter je, ali sa sjajnim pregledom igre i savršenim odlukama. Ne juri poene, ni statistiku, a činjenica da je imao pet minuta u već riješenom meču polufinala da postane četvrti igrač sa tripl dablom na Eurobasketu i da nije jurio taj učinak dovoljno govori o zrelosti.

Njih dvojica su iskočila, ali nikako ne smijemo zanemariti uticaj Rendolfa. Imao je veliku želju da se dokaže kao stranac, a dao je mnogo, iskustvom i nespornim kvalitetom. Slovenija ima tri vrhunska košarkaša, ali i nekoliko izuzetno zanimljivih. Kada je pažnja odbrana protivnika fokusirana na ovu trojicu, mnogo je lakše Prepeliču, Vidmaru, Blažiću da ostvare dobar učinak i dotuku rivala kako je to bio slučaj u polufinalu.

Ipak prvi put na šampionatu Slovenci će biti na velikom ispitu protiv ekipe koja igra najbolju odbranu na prvenstvu – Srbije.

foto: FIBA

Đorđevićeva aura i Bogdanov kvalitet

Čovjek se rodio kao pobjednik i tu nema sile koja ga može zaustaviti. Aleksandar Đorđević iz ljeta u ljeto pokazuje da je možda i bolji trener nego što je bio košarkaš. Kada je tokom ovog ljeta ostao bez petorka koja bi mogla da bude i startna, mnogi su sumnjičavo odmahivali glavom i vjerovali da Srbija ovaj put neće na postolje.

Ipak stiže nova medalja, a možda je vrijeme i za zlato. Poraz od Rusije u grupnoj fazi bio je znak da je potrebna dodatna doza opreza, a kada su počeli eliminacioni mečevi, Srbija je bila bez greške. Bogdanović je preuzeo ulogu lidera, Đorđević je pripremio savršenu taktiku, pa su stigli do finala.

Italija bi mogla biti reper za to kakvu odbranu igra Srbija. Šutersku ekipu predvođenu Belinelijem skroz su zatvorili, a čestim rotacijama uspijevaju konstantno da drže jak tempo i agresivnost u odbrni. Ukoliko u tome uspiju i večeras biće blizu pobjede.

Važno će svakako biti i to koliko će moći da pomogne prvi plej Stefan Jović. Povrijedio se u polufinalu, a bio je izuzetno važan igrač, jer sa njim na terenu Bogdanović može da se fokusira na ono što najbolje radi, daje koševe.

Slovenija je osigurala prvu medalju, a Srbija igra za prvo zlato od 2006. kada smo se razdvojili. „Orlovi” su bili drugi u Evropi na šampionatu 2009.  u Poljskoj, a prije dvije godine bili su četvrti. Imaju i srebro sa Svjetskog prvenstva u Španiji 2014. godine, ali i srebro sa Olimpijskih igara u Rio de Ženeiru prošle godine.

Veliko finale Eurobasketa možete pratiti i uz CdM od 20:30h.

Send this to a friend