Eurobasket 2017

Balkanski šampion: Srbija i Slovenija za zlato

foto: fiba.com

Evropa će večeras dobiti novog košarkaškog vladara, a prvi put će se za trofej boriti dvije zemlje sa prostora SFRJ – Srbija i Slovenija.

I dok mnogi pričaju o pobjedi jugoslovenske košarke, istini za volju dvije veće suprotnosti od igre koju pokazuju ova dva tima teško je pronaći. Svako na svoj način oduševili su Evropu, Slovenci sigurno imaju veće simpatije neutralnih, ali i Srbija ima sigurno šta da pokaže večeras.

Dragić, Dončić i društvo

Slovenija je jedini tim bez poraza na šampionatu. Selektor Kokoškov napravio je savršenu kombinaciju vrhunskih igrača i onih koji znaju tačno koja im je funkcija i kada bi trebalo da daju doprinos. Igraju za koš više, brzo, stalno su u tranziciji, a to je generalno jedini način kada imate Gorana Dragića jednog od najboljih igrača na svijetu kada je pitanju košarka u kontri ili polukontri.

Ipak djeluje kao da je Luka Dončić tkivo koje je povezalo tim Igora Kokoškova. Dječak koji igrao kao veteran oduševio je svijet i svojim nastupima donio Sloveniji prvu medalju, a sebi zacementirao mjesto među TOP 3 na NBA draftu. Tajnu njegovog uspjeha otkrio je Jure Zdovc. Trener Cedevite u razgovoru za jedan hrvatski portal objasnio je da Dončić prethodna tri ljeta nije igrao ni za jednu reprezentaciju Slovenije u mlađim kategorijama.

Zbog toga se nalazio često na udaru navijača, ali to ga nije poremetilo. Umjesto rada u selekciji, koje se svodi na izvršenje taktičkih zamisli kako bi se stiglo do dobrih rezultata, Dončić je išao u SAD. Radio je individualno, sa timom trenera i svakog ljeta se vraćao bolji. Već sa 17 godina imao je veliki uticaj u seniorskoj konkurenciji, sada sa 18 jedan je od boljih igrača Eurobasketa. Ima sve, košgeter je, ali sa sjajnim pregledom igre i savršenim odlukama. Ne juri poene, ni statistiku, a činjenica da je imao pet minuta u već riješenom meču polufinala da postane četvrti igrač sa tripl dablom na Eurobasketu i da nije jurio taj učinak dovoljno govori o zrelosti.

Njih dvojica su iskočila, ali nikako ne smijemo zanemariti uticaj Rendolfa. Imao je veliku želju da se dokaže kao stranac, a dao je mnogo, iskustvom i nespornim kvalitetom. Slovenija ima tri vrhunska košarkaša, ali i nekoliko izuzetno zanimljivih. Kada je pažnja odbrana protivnika fokusirana na ovu trojicu, mnogo je lakše Prepeliču, Vidmaru, Blažiću da ostvare dobar učinak i dotuku rivala kako je to bio slučaj u polufinalu.

Ipak prvi put na šampionatu Slovenci će biti na velikom ispitu protiv ekipe koja igra najbolju odbranu na prvenstvu – Srbije.

foto: FIBA

Đorđevićeva aura i Bogdanov kvalitet

Čovjek se rodio kao pobjednik i tu nema sile koja ga može zaustaviti. Aleksandar Đorđević iz ljeta u ljeto pokazuje da je možda i bolji trener nego što je bio košarkaš. Kada je tokom ovog ljeta ostao bez petorka koja bi mogla da bude i startna, mnogi su sumnjičavo odmahivali glavom i vjerovali da Srbija ovaj put neće na postolje.

Ipak stiže nova medalja, a možda je vrijeme i za zlato. Poraz od Rusije u grupnoj fazi bio je znak da je potrebna dodatna doza opreza, a kada su počeli eliminacioni mečevi, Srbija je bila bez greške. Bogdanović je preuzeo ulogu lidera, Đorđević je pripremio savršenu taktiku, pa su stigli do finala.

Italija bi mogla biti reper za to kakvu odbranu igra Srbija. Šutersku ekipu predvođenu Belinelijem skroz su zatvorili, a čestim rotacijama uspijevaju konstantno da drže jak tempo i agresivnost u odbrni. Ukoliko u tome uspiju i večeras biće blizu pobjede.

Važno će svakako biti i to koliko će moći da pomogne prvi plej Stefan Jović. Povrijedio se u polufinalu, a bio je izuzetno važan igrač, jer sa njim na terenu Bogdanović može da se fokusira na ono što najbolje radi, daje koševe.

Slovenija je osigurala prvu medalju, a Srbija igra za prvo zlato od 2006. kada smo se razdvojili. „Orlovi” su bili drugi u Evropi na šampionatu 2009.  u Poljskoj, a prije dvije godine bili su četvrti. Imaju i srebro sa Svjetskog prvenstva u Španiji 2014. godine, ali i srebro sa Olimpijskih igara u Rio de Ženeiru prošle godine.

Veliko finale Eurobasketa možete pratiti i uz CdM od 20:30h.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Banjanin
Gost
Banjanin

Ajmo braco Srbi na zlato u inat duskanima dukljanskim

BAR
Gost
BAR

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????

SrbIN
Gost
SrbIN

Za peceno prase ajde jado milogorski jad igraju tvoji blavori uuuuiiippppp

Čekićanje
Gost
Čekićanje

Mislim da treba da prestanemo sa provociranjem srpske reprezentacije samo zbog domacih posrbica. Nije to stil nase ponosne nacije. Srbi su nam najbliži i navijaćemo za njih, bar velika većina Crnogoraca. Ne dozvolimo da nam “peta kolona” omrzne veliku reprezentaciju Srbije.

COK
Gost
COK

Srbija je kosarkaska velesila, ostali mogu da bljesnu, ali se zna ko je naslijedio jugoslovensku skolu kosarke.

Srpski BAR
Gost
Srpski BAR

Udri SRBIJOOOO u inat dusmanima

Zagor
Gost
Zagor

Ajmo braco Srbi da spustimo na zemlju zelene

Normalno
Gost
Normalno

Idemoooooooooo ??????????????

Peceno prase
Gost
Peceno prase

Kako ce vas pregazit Slovenci

Riječka nahija
Gost
Riječka nahija

E jesi pečeno prase.Zbog takvijeh mrzitelja bezmozgaša ka što si ti , bačaju se dinamiti i puca po vaskolikoj Crnoj Gori kad pobijedi Srbija.

Esko
Gost
Esko

Moj daidža radi u dvorani u Istanbulu.Organizatori su veli na jarbol već prikačili zastave po ovome redu: Srbija,Slovenija,Espana.

Marva nepismena
Gost
Marva nepismena

pa kad Srbi izgube noćas biće, e igrali sa trećim timom, e u sloveniju sve srbi, e pokrao sudija…. vazda postoji razlog za poraz

Toni
Gost
Toni

Crnogorci su šampioni u iznalaženju izgovora.

Veljo
Gost
Veljo

Slovenija jeste favorit,jer ima kompletan sastav bez povreda.Srbija je dodatnim povredama Lazića i Jovića dodatno ranjena i objektivno teško će izdržati trku Slovenaca.

Matilda
Gost
Matilda

Pa,nije balkansko finale.Srbija gaji balkansku,tj jugoslovensku školu, a Slovenija sa stilom trči i šutiraj le bliža baltičkoj školi. Balkansko jeste,jer su dvojica najboljih slovenačkih igrača i trener Srbi.

Željko
Gost
Željko

@Matilda Vi imate slovenačko ime!! Dvojica najboljih košarkaša Slovenije su rođeni u Sloveniji, čak su im i očevi rođeni tamo, a Kokoškov je “srpsko” prezime isto, ali malo sutra!

Matilda
Gost
Matilda

Pa što,i moj otac je Slovenac,rođen u CG,pa smo mi Slovenci.Naša djeca će igrati za CG ,volimo CG,ali smo Slovenci.

Čardak na nebu
Gost
Čardak na nebu

Matilda svaka čast na komentaru, mislim da je to ispravan stav. Dragiću je otac Srbin, rodio se u Sloveniji, logično je da igra za Sloveniju. Tvoj sin treba da igra za Crnu Goru, Šarić za Hrvatsku i slično. Ali ne treba Mirotić da igra za Španiju.

Toni
Gost
Toni

Geografski, sve južnije od rijeke Save je Balkan. To se uči u osnovnoj školi.

White power
Gost
White power

E greote od crnogoraca,imaju i oni za koga da navijaju

Sport caffe
Gost
Sport caffe

Crnogorci uvijek navijaju za Crnu Goru! Logicno zar ne?!

Drač
Gost
Drač

Reče prije neki dan jedan Nikšićanin: SAD i Srbija su jedini koji mogu na neko važno takmičenje poslati B tim i doći do finala!

EVIVASLOVENIJA
Gost
EVIVASLOVENIJA

Slovenija osvaja ovo

Idriz
Gost
Idriz

muka,muka

Victor
Gost
Victor

osvaja?

PGg
Gost
PGg

Da je umjesto Slovenije bila npr Francuska i finalu, evivasi bi sigurno svim srcem navijali za bratsku francusku hahah. Drugim riječima evivasi imaju sigurno favorita u finalu samo da je protiv Srbije ahahhaha

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Ajmo Slovenci možete vi to.

Čika Kure
Gost
Čika Kure

Posto je ispala CG,Turska i Hrvatska i mrcogorci imaju za koga da navijaju. Peglaj,Srbijo!!!

Sport caffe
Gost
Sport caffe

Opusti se setacu turskih opanaka!

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Neka pobjedi Srbija,isto nam je slozicete se malo bliza uvijek bila od Slovenije.

EVIVASLOVENIJA
Gost
EVIVASLOVENIJA

Jeste geografski

White power
Gost
White power

Vama su i Aboridžini bliži od Srba. Komplexi su čudo.

Mirko
Gost
Mirko

pa kad nam manje zla žele od Srba

Bokeljka
Gost
Bokeljka

A da,zaboravih koliko su Slovenci uvijek bili naklonjeni Crnoj Gori.Ja sam upravo sa ljetovanja dosla iz Pirana.Za tvoju informaciju tamo ni ne znaju dje je Crna Gora.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Od srca navijam za Slovence. ..mislim da ce Dobit!

Sport caffe
Gost
Sport caffe

I ja sam Dukljanin ali zasto bi navijali za Slovence? Ako bi igrali Crna Gora i Hrvatska za koga bi navijali Slovenci? Za Hrvatsku njih 90 %. Zbog toga i ne samo zbog toga navijamo za Srbiju Aleksandra Velikog.

zvizdan
Gost
zvizdan

bice dobra utakmica ,neka pobijedi bolji

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Ova će kuća navijati za srbiju……..nadam se da će osjetiti polet diaspore ??

Send this to a friend