Eurobasket 2017

Cilj ispunjen, ali uz gorak ukus poslije debakla na oproštaju

foto: FIBA

Crnogorski košarkaši plasmanom u osminu finala Eurobasketa ostvarili su cilj postavljen uoči odlaska na kontinentalni šampionat, ali je jučerašnji debakl u susretu sa Letonijom pokvario kompletan utisak o učešću naše reprezentacije na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

U šest utakmica izabranici Bogdana Tanjevića upisali su tri pobjede i isto toliko poraza. Savladane su realno slabije selekcije poput Mađarske, Rumunije i Češke, za koju nije nastupio najbolji igrač Jan Veseli.

Ako su porazi od Hrvatske i Španije bili očekivani, onda zasigurno niko nije vjerovao da će Crna Gora od Letonije primiti 100 poena i praktično izgubiti utakmicu u prvom poluvremenu.

foto: FIBA.com

Jeste selekciju sa Baltika sjajno služio šut za tri poena, jesu pogodili neke nevjerovatne šuteve, ali je utisak da naši momci nisu ostavili srce na parketu u najvažnijoj utakmici u istoriji naše reprezentativne košarke. Čini se da su se prerano predali i dozvolili rivalu da sa pola snage dođe do ubjedljive pobjede.

“Imali smo najtežeg protivnika u osmini finala. Em što su sjajna ekipa, dodatno ih je služio šut. Po mom mišljenju, Letonija bi mogla biti finalista ovogodišnjeg Eurobasketa. Previše je teško braniti kada su svi igrači sposobni da pogode za tri. Za očekivati je da dođe do promašaja, ali bili su fantastični danas. Slomili su moral našoj odbrani, posebno u trenucima kada su pogađali preko ruke”, sumirao je razloge poraza selektor Tanjević.

U susretu sa Letoncima kapiten Bojan Dubljević pogodio je svih šest šuteva za tri poena. Ispostavilo se da je centar Valensije bio najbolji bek Crne Gore u toj utakmici. Izostao je učinak spoljne linije, koja je potpuno podbacila u napadu, a nije uspjela ni da spriječi glavno oružje Letonaca, upravo pomenuti šut.

foto: FIBA

Kada rezimiramo dešavanja u Klužu i Istanbulu, utisak je da je ovo realan domet naše reprezentacije i da pripadamo srednjem rangu evropske košarke. Dovoljno su naši momci kvalitetni da u mečevima u kojima su favoriti to i opravdaju na parketu, ali ne i da iznenade na papiru kvalitetnije reprezentacije. Jedino su bili blizu iznenađenja u susretu sa Hrvatskom, koji su izgubili u dramatičnom finišu.

“Možda je ovo realnost, maksimum koliko možemo u ovom trenutku. Ako Bog da imaćemo opet šansu da, na nekom drugom prvenstvu, odigramo malo bolje. Učićemo iz ovog i biti bolji sljedeći put”, kazao je Nikola Vučević.

Znali smo da je spoljna linija slabija od unutrašnje, a upravo su Letonci na oproštaju od Eurobasketa iskoristili naše nedostatke i surovo nas kaznili.

Dubljević i Vučević nisu dobili pravu podršku od ostatka ekipe, pa se dobrim dijelom utakmice postavljalo samo pitanje konačne razlike u korist našeg protivnika.

Sigurno je da je pred stručnim štabom veliki posao kako bi u budućnosti riješili probleme da deficitarnim pozicijama, a već 23. novembra utakmicom protiv Španije u “Morači” Crna Gora će početi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Ovog ljeta obradovali su nas naši kadeti osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Podgorici i pokazali da stasava generacija spremna za velika djela, a nema sumnje da će za koju godinu neki od junaka iz tima Mladena Ostojića zaigrati i za najbolji crnogorski tim.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Dedicu treba mi stari crnogorski dres sa brojem 7. …….?

Mne
Gost
Mne

Ako vam je cilj bio da se izblamirate, ostvarili ste ga bez ikakve sumnje. Ovo me podsjeca na Sj. Koreju kad onaj ludak proglasava njegovu fudbalsku ekipu za najbolju na svijetu

Lokal patriota
Gost
Lokal patriota

sa onakvim bekovima, i ovo je dobro

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Danas stavih 600 eura na kocku da dobijem dzek pot. ……?

Restoran
Gost
Restoran

Svaka vama cast, realno smo limitirani ali sam siguran da ova ekipa moze malo bolje! Zamjeram jedino manjak zalaganja, makar je tako djelovalo!
Nedostaje nam spolja neka extra klasa

Bobija do Rvasa
Gost
Bobija do Rvasa

Glavu gore.Pogledajmo kakve mlade talente imamo.Manje drzave a vise talentovane omladine nema u svijet.Samo treba posteno raditi sa njima.Manje klanova a vise sporta .

Gradski masinci
Gost
Gradski masinci

Mi nijesmo reprezentacija iz najkvalitetnije grupe, ne mozemo to ni biti. Cilj je bio postavljen realno i ostvaren je. E sada, ukoliko se neko zanosio da mozemo nesto vise ostvariti.

Mitrofan
Gost
Mitrofan

Realnost

hyu
Gost
hyu

Sledeci put kao cilj postaviti cetvrto mjesto u grupi.

Filipa
Gost
Filipa

Ponosni som na vas. Divni ste i pozrtvovani igrali ste sa odlicnim igracima i favoritima za medalju. Zivi vi nama bili kolosi!

Bada Bing
Gost
Bada Bing

Za vece domete mi nemamo explosivnost I brzinu u igri,dosta staticni I fizicki nepripremljeni za ovakvo takmicenje.Nedostaju brzi bekovi I krila za kontranapad.

PG_man
Gost
PG_man

I cojones nemamo(ako sam ispravno napisao, treba pitati Mirotica, postenog Spanca).

Send this to a friend