Eurobasket 2017

Mijović za CdM: CG može da igra sa svima, Španija najveći favorit

Plasman crnogorskih košarkaša u osminu finala Eurobasketa bio bi odličan rezultat, ocijenio je za CdM trener Petar Mijović. Nekadašnji pomoćnik selektora Luke Pavićevića smatra da “crveni” mogu da pariraju svakoj reprezentaciji.

Naš nacionalni tim igraće u grupi C zajedno sa selekcijama Španije, Hrvatske, Češke, Mađarske i domaćina Rumunije.

“Predvođena iskusnim i dokazanim trenerom Tanjevićem na klupi, Vučevićem, Dubljevićem i ostalim momcima na terenu crnogorska reprezentacija nesumnjivo ima kvalitet da prođe grupu. S obzirom da na prethodna dva prvenstva to nismo uspjeli, sigurno da bi plasman u osminu finala bio odličan rezultat. Ukrštamo sa veoma jakom grupom u Istanbulu, i nezahvalno je bilo šta prognozirati za dalje. Jedno je sigurno, da u utakmicama na ispadanje nismo bez šansi jer naša reprezentacija sa iskusnim trenerom može sa svima”, kazao je Mijović.

35-godišnji trener, koji će u nastavku svoje karijere brinuti o juniorskoj selekciji Budućnosti, osvrnuo se na rivale Crne Gore.

“Španija i Hrvatska su favoriti, ali kvalitet naše reprezentacije daje grupi na značaju i snazi. Česka, oslabljena neigranjem Veselog i Šilba je svakako rival za respect, a smatram da smo kvalitetnija reprezentacija od Mađarske i Rumunije. S obzirom na snagu grupe sa kojom ukrštamo, mišljenja sam da je jako bitno biti što je moguće bolje plasiran u Klužu. Na EP nema lakih utakmica i svaki protivnik zahtijeva maksimalnu pripremu i pristup”, podvlači Mijović.

“Crvena furija” je prvi rival Crne Gore na Evropskom prvenstvu, a ovu selekciju Petar doživljava kao najvećeg favorita za osvajanje titule.

“Kao i na nekoliko prethodnih prvenstava, Španija, i pored povrede Ljulja, neigranja Mirotića i Ibake, jedan je od glavnih favorita. Imena Rubija, Rodrigeza, Navara, braće Gasol garantuju im još jednu borbu za sam vrh. Pored njih, Francuska, Litvanija i Srbija (iako značajno oslabljena) su u kategoriji timova koji mogu da slave, dok svakako iz drugog plana su uvijek opasne reprezentacije Grčke, Hrvatske i Slovenije”.

Mijović se, potom, okrenuo selekcijama koje iz sjenke mogu da doguraju daleko.

“Kao potencijalna iznenađenja mogu biti Letonija sa Porgzinsom i Rusija, koja ima ozbiljan individualni kvalitet. Svakako, sistem takmičenja je takav da svaki loš dan od osmine finala može biti koban za favorite i s obzirom na veliki broj otkaza igrača neće biti iznenađenje da neko iskoči iz drugog plana poput Gruzije, Letonije, Rusije…”

Pripremni period i vrijeme prije njega obilježili su brojni otkazi igrača širom Starog kontinenta. Spisak košarkaša koji ne idu na Eurobasket, i to ne bilo kakvih, već onih koji su vedrili i oblačili na prethodnim olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, zaista je podugačak.

“Ta činjenica će sigurno uticati na kvalitet takmičenja, ali i pored toga očekujem zanimljiv i kvalitetan turnir. Mislim da su otkazima najviše pogođeni Srbija, Francuska i Španija, međutim oni svojom širokom bazom kvalitetnih igrača to mogu da nadomjeste. S druge strane, odsustvo Žižića, Zubca i Hezonje je veliki hendikep za Hrvate. Bez obzira na sve te otkaze, ekipe su sigurno nakon dugih priprema adaptirane na probleme koji ih prate i nadam se da će EP gledaocima i ljubiteljima košarke pružiti dosta kvaliteta”.

Avgust mjesec obilježili su kadeti Crne Gore koji su postal vicešampioni Evrope. Taj uspjeh Mijović je okarakterisao kao veliki podvig.

“U konkurenciji sjajnih timova osvojiti srebrnu medalju je vanserijski rezultat. Crna Gora je godinama unazad prepoznata po odličnim rezultatima u mlađim kategorijama i ova medalja je kruna svega dobrog učinjenog u prethodnom periodu. Pored igrača i stručnog štaba sigurno da velike zasluge idu klubovima iz kojih ti igrači dolaze i posebno njihovim trenerima koji s njima rade. U Crnoj Gori je jako mnogo talentovane djece i podizanje uslova za rad, i ulaganje u trenere u kontinuitetu mogu dovesti do kontinuiteta dobrih rezultata”, zaključio je Mijović.

Send this to a friend