Eurobasket 2017

Mijović za CdM: CG može da igra sa svima, Španija najveći favorit

Plasman crnogorskih košarkaša u osminu finala Eurobasketa bio bi odličan rezultat, ocijenio je za CdM trener Petar Mijović. Nekadašnji pomoćnik selektora Luke Pavićevića smatra da “crveni” mogu da pariraju svakoj reprezentaciji.

Naš nacionalni tim igraće u grupi C zajedno sa selekcijama Španije, Hrvatske, Češke, Mađarske i domaćina Rumunije.

“Predvođena iskusnim i dokazanim trenerom Tanjevićem na klupi, Vučevićem, Dubljevićem i ostalim momcima na terenu crnogorska reprezentacija nesumnjivo ima kvalitet da prođe grupu. S obzirom da na prethodna dva prvenstva to nismo uspjeli, sigurno da bi plasman u osminu finala bio odličan rezultat. Ukrštamo sa veoma jakom grupom u Istanbulu, i nezahvalno je bilo šta prognozirati za dalje. Jedno je sigurno, da u utakmicama na ispadanje nismo bez šansi jer naša reprezentacija sa iskusnim trenerom može sa svima”, kazao je Mijović.

35-godišnji trener, koji će u nastavku svoje karijere brinuti o juniorskoj selekciji Budućnosti, osvrnuo se na rivale Crne Gore.

“Španija i Hrvatska su favoriti, ali kvalitet naše reprezentacije daje grupi na značaju i snazi. Česka, oslabljena neigranjem Veselog i Šilba je svakako rival za respect, a smatram da smo kvalitetnija reprezentacija od Mađarske i Rumunije. S obzirom na snagu grupe sa kojom ukrštamo, mišljenja sam da je jako bitno biti što je moguće bolje plasiran u Klužu. Na EP nema lakih utakmica i svaki protivnik zahtijeva maksimalnu pripremu i pristup”, podvlači Mijović.

“Crvena furija” je prvi rival Crne Gore na Evropskom prvenstvu, a ovu selekciju Petar doživljava kao najvećeg favorita za osvajanje titule.

“Kao i na nekoliko prethodnih prvenstava, Španija, i pored povrede Ljulja, neigranja Mirotića i Ibake, jedan je od glavnih favorita. Imena Rubija, Rodrigeza, Navara, braće Gasol garantuju im još jednu borbu za sam vrh. Pored njih, Francuska, Litvanija i Srbija (iako značajno oslabljena) su u kategoriji timova koji mogu da slave, dok svakako iz drugog plana su uvijek opasne reprezentacije Grčke, Hrvatske i Slovenije”.

Mijović se, potom, okrenuo selekcijama koje iz sjenke mogu da doguraju daleko.

“Kao potencijalna iznenađenja mogu biti Letonija sa Porgzinsom i Rusija, koja ima ozbiljan individualni kvalitet. Svakako, sistem takmičenja je takav da svaki loš dan od osmine finala može biti koban za favorite i s obzirom na veliki broj otkaza igrača neće biti iznenađenje da neko iskoči iz drugog plana poput Gruzije, Letonije, Rusije…”

Pripremni period i vrijeme prije njega obilježili su brojni otkazi igrača širom Starog kontinenta. Spisak košarkaša koji ne idu na Eurobasket, i to ne bilo kakvih, već onih koji su vedrili i oblačili na prethodnim olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, zaista je podugačak.

“Ta činjenica će sigurno uticati na kvalitet takmičenja, ali i pored toga očekujem zanimljiv i kvalitetan turnir. Mislim da su otkazima najviše pogođeni Srbija, Francuska i Španija, međutim oni svojom širokom bazom kvalitetnih igrača to mogu da nadomjeste. S druge strane, odsustvo Žižića, Zubca i Hezonje je veliki hendikep za Hrvate. Bez obzira na sve te otkaze, ekipe su sigurno nakon dugih priprema adaptirane na probleme koji ih prate i nadam se da će EP gledaocima i ljubiteljima košarke pružiti dosta kvaliteta”.

Avgust mjesec obilježili su kadeti Crne Gore koji su postal vicešampioni Evrope. Taj uspjeh Mijović je okarakterisao kao veliki podvig.

“U konkurenciji sjajnih timova osvojiti srebrnu medalju je vanserijski rezultat. Crna Gora je godinama unazad prepoznata po odličnim rezultatima u mlađim kategorijama i ova medalja je kruna svega dobrog učinjenog u prethodnom periodu. Pored igrača i stručnog štaba sigurno da velike zasluge idu klubovima iz kojih ti igrači dolaze i posebno njihovim trenerima koji s njima rade. U Crnoj Gori je jako mnogo talentovane djece i podizanje uslova za rad, i ulaganje u trenere u kontinuitetu mogu dovesti do kontinuiteta dobrih rezultata”, zaključio je Mijović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PG_man
Gost
PG_man

30 kvota da cemo uzeti medalju. Sa zadovoljstvom cu da uzmem pare.

Aco
Gost
Aco

-Ivanović ne moze biti bez epizodista na ovom prvenstvu -najviše ce pokazati Rajs (ogromno znanje i iskustvo ) ,solidan Vucevic ali vise skakački i ako bude htio da igra odbranu a napadački ne ocekujem previse od njega .dubljevic moze biti ok ali protiv spanaca vrlo tesko jer mu Gasoli nece leći za nadigravanje .prijatno iznenadjenje moze biti Djurisic .to je… Više »

PG_man
Gost
PG_man

Ne bih se slozio, Vucevic je tipican napadac koji veoma raznovrstan u napadu, a nikakav odbrambeni igrac. Takodje se ne slazem da je Hrvatska nivo vise. Oni su solidna reprezentacija, nista vise od toga.

Fc rs
Gost
Fc rs

Samo seks Srbina spasava, idemo orlovi!

PG_man
Gost
PG_man

Necete se leba najesti na ovom prvenstvu.

Eviva
Gost
Eviva

Mozemo do cetvrtfinala

Anonimus
Gost
Anonimus

nikad gore prvenstvo

Gile sampion
Gost
Gile sampion

Nemamo kontinuitet u igri

Mitrofan
Gost
Mitrofan

Igra na kos manje, jedino tako mozemo dobit nekoga

PG_man
Gost
PG_man

Samo nam objasni ko ce to odbranu da odigra kod nas? Mi cemo igrati na kos vise.

TrolPG
Gost
TrolPG

Odlicna analiza Pero

Nikola
Gost
Nikola

Je l ovaj pomagac radonjica sto izgubi sve utakmice sa svojim skauting sposobnostima. Koje subreference ovih pojava bez licenci da komentarisu bilo sta. Trener ekipe sa kosova?

Gogili
Gost
Gogili

posle ovakvih priprema svaka pobjeda je cudo. Pozdrav za mijovica

jLo
Gost
jLo

Idemo MNE!!!

Bojan Bojovic
Gost
Bojan Bojovic

Centralni pik dubljevica i ivanovica i gazimo

UltraCrnaGora
Gost
UltraCrnaGora

Osmina finala je puna kapa za nas

Srbin
Gost
Srbin

spavas li mirno gasole paue :)))

NavijacMNE
Gost
NavijacMNE

Svaka akcija za vucevica, dubljevica ili ivanovica, to nam je jedina sansa

Jodza
Gost
Jodza

Sto bi sa Rajsom ljudi? Pozdrav za dobroga Pera Mijovica

Trener
Gost
Trener

Na medalju bre! Finale Cg Srb 😀

Monsinjor
Gost
Monsinjor

Ovom momku treba dati sansu u prvom timu Buducnosti. Pero ljudino! Idemo do cetvrtfinala!

IvanPG
Gost
IvanPG

Rumune i Madjare valjda mozemo da dobijemo

Cikotic
Gost
Cikotic

grupu moramo da prodjemo, valjda ce bosa to zavrsiti

Fc rs
Gost
Fc rs

Srbi mogu do zlata!

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Kako su svi ovi crmnicani crveni u obraz. ……..?

Mne90
Gost
Mne90

Bravo Pero, ovaj momak zivi kosarku

Send this to a friend