Eurobasket 2017

Naši momci šutirali najviše trojki na Eurobasketu

foto: FIBA.com

Podatak koji mnogo govori: crnogorski košarkaši šutnuli su najviše trojki u grupnoj fazi Eurobasketa, čak 143. To najbolje svjedoči koliko selektor Bogdan Tanjević vjeruje svojoj spoljnoj liniji.

Za selekciju koju je košarkaška javnost, strana a u velikoj mjeri i domaća, vidjela kao ,,jaku pod obručem i ništa više“ kvalitet i ,,dubina“ spoljne linije nije bio nešto što se očekivalo. A upravo to, širina opcija u fluidnom napadu (36 procenata realizacije za tri poena), bila je očigledan novi kvalitet selekcije u trijumfima protiv Mađarske, Češke i Rumunije, kao i u dobroj partiji u porazu od Hrvatske.

Crna Gora tako u grupi C nije bila selekcija koja je igrala po onom banalizovanom principu „spusti loptu Vučeviću i Dubljeviću, nadaj se raspucanom Rajsu spolja“. Daleko od toga, iako su upravo njih trojica Nikola Vučević (14,2 poena po meču), Bojan Dubljević (11,2) i Tajris Rajs (10,8) najbolji poenteri tima.

Jako bitno Tanjević je balansirao minutažu, od najmlađeg Radončića (10,9 minuta po meču) do Vučevića od kog se najviše očekuje, a ipak nije pretjerano opterećen (24,1 minut po utakmici). Za sliku tima koji je kvalitetnije balansiran od onog koji je nastupio na Evropskom prvenstvu 2011. i 2013. godine.

Ono što se nagovijestilo i u prvom meču, debaklu od Španije, a nastavilo u svakom od naredna četiri duela je vrhunska forma Nikole Pavlićevića. Potpuno neočekivano za javnost i rivale, Nikšićanin iz mađarskog Solnoka je rešetao, dodavao. Nikola ima 9,2 poena u prosjeku za 15,3 minuta po meču jer šutira sa fantastičnih 55,2 procenta realizacije iz igre!

I ne samo to, prvi je asistent tima sa 3,4 asistencije po meču.

Odlično ga prati bek Budućnost Volija Nikola Ivanović sa 3,2 asistencije po utakmici, ali i sedam poena po meču za 17,8 minuta u prosjeku. Tako je Rajs dobio sjajnu podršku na ,,jedinici“, u situaciji kada se nosi sa lakšom povredom.

Valja istaći i učinak novog krilnog centra Budućnost Volija, Filipa Barovića odlični defanzivac zavrijedio je ulogu startera, dočekao da igra 17 minuta po meču, sjajno rasteretio prije svega kapitena Dubljevića.

Za trijumf protiv Letonije u osmini finala u nedjelju i istorijski uspjeh ulazak u četvrtfinale, Crna Gora može pronaći i neke dodatne kvalitete. Prostora za napredak još ima.

Prije svega, bitno je da Nikola Vučević uđe razigran u meč. To nije bio slučaj u porazima od Španije i pobjedi nad Mađarskom (prve poene iz igre dočekao u 17. minutu) ili u porazu od Hrvatske (nekoliko grešaka i promašaja, u startnoj seriji rivala 15:0).

As Orlanda je ipak mnogo bolje ušao u duele sa Češkom i Rumunijom koji su uslijedili.

Crnoj Gori je potreban raspucan Vladimir Mihailović na beku (odličan u odbrani, za sada tek 21,4 procenata realizacije iz igre), te i Nemanja Vranješ (28 procenata šuta iz igre). Oporavak i ulazak u ritam centra Marka Todorovića bio bi sjajna vijest do sada je as Himkija igrao svega 12,2 minuta po meču, na posljednjem nije nastupio.

Sve ovo svjedoči da je selektor Tanjević brižno pripremao i dijelio uloge reprezentativcima. Njih 12 dijele teret, pa sada dobijaju na snazi njegove riješi uoči šampionata, o tome koliko mu ie teško bilo odabrati konačnih 12 putnika na Eurobasket.

Ovako balansiran tim je, što je najhitnije, sjajna vijest za budućnost reprezentacije. Već od novembra idu kvalifikacije za Mundobasket, u koje ćemo morati bez evroligaških igrača… Ali, imamo na koga da računamo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dh1hu6
Gost
dh1hu6

Najvise trojki sutirali!? To je samo dokaz koliko nam je losa igra !!! Samo dokaz da smo i mnogo puta bili u situaciju da nemamo izradjenu akciju… pa mi imamo najlosije sutere od svih ozbiljnijih ekipa (najbokji nam je dubljevic-centar i pavlicevic)…nasa igra se uopste ne bazira na polja dje smo najkvalitetniji, kao sto je bilo za vrijeme Vujosevica, znalo… Više »

vesna
Gost
vesna

Svaka cast Pavlicevicu .Dobar momak kao prvo a i dokazao je da je Tanjevic bio u pravu sto ga je pozvao u tim. Svaku mu srecu zelim u karijeri i u zivotu.Momak potice iz divne porodice .Poz za porodicu i njega .Srecno

ljubo
Gost
ljubo

Teta Vesna,totalno ste u pravu.Momak je dokazao da je zaslužio poziv, a mene iskreno je prijatno iznenadio. Liči na nosioca igre zajedno sa Dubijem, a to se u sustini ocekivalo od drugih igraca. Tanjevic treba da da upravo ovoj dvojici vise prostora kod suta za tri poena, a ovi ostali da smanje potrošnju. Cmokic

Jorgowan
Gost
Jorgowan

A najmanje i potrefili na cijelom prvenstvu…

Send this to a friend