Fudbal

Abramovič odlučio da proda Čelsi, odredio i cijenu

Roman Abramovič

Vlasnik Čelsija, milijarder Roman Abramovič (52), odredio je cijenu za koju bi prodao taj proslavljeni londonski fudbalski klub. Ko mu ponudi 3,9 milijardi, dolara biće novi vlasnik, pišu Večernje novosti. Do sada je najviše nudio britanski biznismen Džim Retklif – 2,68 milijardi dolara. U julu ove godine magazin “Forbs” procijenio je na dvije milijarde dolara vrijednost kluba, koji je Abramovič 2003. kupio za 140 miliona funti.

Milijarder, koji sada ima i pasoš Izralea, hoće da proda Čelsi jer nije dobio radnu vizu u Engleskoj, a da bi regulisao svoj boravak sada, posle mnogo godina, traže od njega da im da dokaze o porijeklu svog novca. Kako je Abramovič stekao bogatstvo u Rusiji u vrijeme vladavine Borisa Jeljcina, kada se privatizacija ruske privrede pretvorila u nezapamćenu pljačku, dobro se zna. O tome je svojevremeno na suđenju pričao njegov partner, sada pokojni, Boris Berezovski, koji je do najsitnijih detalja ispričao kako je Abramovič došao do naftne kompanije “muljanjem” sa visokim ruskim činovnicima.

Zbog problema s radnom vizom, Abramovič je 31. maja objavio da je zamrznut projekat novog stadiona koji bi koštao oko 500 miliona funti, a prva utakmica je trebalo da se odigra 2022.

Do kupovine Čelsija britanski i zapadni listovi o Romanu su pisali kao o kontroverznom ruskom biznismenu, koji je stekao bogatstvo u vrijeme divlje privatizacije najvećih ruskih kompanija.

Zahvaljujući tome što je postao vlasnik Čelsija, Abramovič je počeo da popravlja svoj imidž na Zapadu i sve se rjeđe pisalo o tome kako je na mutan način stekao milijarde. Postao je zvijezda listova i TV emisija o svjetskom glamuru i visokom društvu. Čelsi je pomogao da se o njemu stvara slika kao o čovjeku koji upravlja jednim od najboljih klubova na svijetu i vozi se u najboljim avionima i najdužim jahtama…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Orahovac
Gost
Orahovac

Što ga niste pitali kad je kupovao klub Čelzi za porijeklo novca ?

Send this to a friend