Fudbal liga evrope

Barselona – Junajted, derbi “gdje mu mjesto nije”

Ćavi Ernandes

Barselona – Mančester junajted, par šesnaestine finala Lige Evrope.

Izgleda pomalo nestvarno, ali derbi dva velikana koji po renomeu “pripadaju” završnici Lige šampiona – na startu nokaut runde drugog po kvalitetu kontinentalnog takmičenja – dolazi kao posljedica loših izdanja tokom prošle ili u prvom dijelu tekuće sezone.

Katalonci su u Ligu Evrope stigli iz Lige šampiona, gdje su u “grupi smrti” završili iza Bajerna i Intera.

“Crveni đavoli” nisu ni “okusili” elitu ove sezone, a propustili su priliku da osiguraju direktan prolaz u osminu finala LE jer su za jedan gol imali slabiju razliku od prvoplasiranog Sosijedada.

“Velika utakmica, spektakularan dvomeč za svakog ko voli fudbal. Oba tima su u najboljoj formi ove sezone. Ali niko ovo ne može nazvati utakmicom Lige šampiona jer ipak igramo u Ligi Evrope”, rekao je trener Barselone Ćavi Ernandes.

“Ukoliko ne bude iznenađenja, dvomeč će bit odlučen na “Old trafordu”. Vjerujem da nas čekaju utakmice vrhunskog kvaliteta, s tijesnim rezultatima. Šteta što nećemo igrati revanš kod kuće”.

Barselona je vezala 11 pobjeda u svim takmičenjima, ali i Junajted je u dobroj formi – nije izgubio posljednjih šest mečeva.

“Trebaće nam jak intenzitet. Premijer liga je fizički zahtjevno takmičenje i moramo pokazati da možemo s tim da se nosimo. Opasni su u tranziciji s igračima poput Rašforda, Garnaća i Sanča. Trebaju nam igrači koji mogu zaustaviti njihove sprinteve”, naglasio je Ćavi.

Ukoliko eliminiše Junajted, Barselona će biti među glavnim kandidatima za trofej. Time bi se iskupila za eliminaciju iz LŠ.

“Nijesmo bili dovoljno dobri u Ligi šampiona i zato smo ovdje. Izuzetno smo motivisani, stadion će biti pun i moramo biti na visini zadatka. Za nas je važan izazov da pokažemo da smo konkurentni u Evropi”, dodao je Ćavi.

Legendarni vezista u superlativima je govorio o radu Erika ten Haga u Mančester junajtedu, Holanđanin mu je uzvratio istom mjerom.

“Oba kluba imaju ambiciju da budu u Ligi šampiona. Ne samo da budu učesnici, već da ostave trag i idu do kraja. Ali realnost je da smo u Ligi Evrope, što govori da je i njima i nama trebao “reset”. Mislim da oba tima idu dobrim smjerom i uzbudljivo je što ćemo se sresti. Pomoći će objema ekipama da vide gdje su trenutno. Odličan test, iz kojeg možete izaći bolji”, naveo je Ten Hag.

Ten Hag ima dobra iskustva s gostovanja u Španiji jer je ne tako dvano s Ajaksom pobjeđivao Real Madrid 4:1 i Valensiju 3:0.

“Drago mi je zbog tog dijela moje trenersko prošlosti. Sjajno je suočiti se i s Barselonom. Sviđa mi se filozofija tog kluba, to je fudbal koji je odgojio toliko dobrih igrača i velikih ekipa, a trenutno se vidi uticaj onog što predstavlja Ćavi”, naglasio je Ten Hag.

Šesnaestina finala Lige Evrope donosi još mnogo zanimljivih dvoboja.

Ajaks će ugostiti njemački hit – Union Berlin, Salcburg igra s Romom, Juventus s Nantom, a atraktivan fudbal trebalo bi da ponude Sevilja i PSV…

Kao pobjednici grupa, plasman u osminu finala Lige Evrope obezbijedili su belgijski Union, Arsenal, Frajburg, Ferencvaroš, Fejnord, Betis, Sosijedad i Fenerbahče.

Raspored

18.45 – Ajaks – Union Berlin

18.45 – Barselona – Man. junajted

18.45 – Salcburg – Roma

18.45 – Šahtjor – Ren

21.00 – Bajer L. – Monako

21.00 – Juventus – Nant

21.00 – Sevilja – PSV

21.00 – Sporting – Mitjiland

Liga konferencija: Partizan sa Šerifom, Vešović i Janković dočekuju Gent

Večeras se igraju i prvi mečevi šesnaestine finala Lige konferencija.

Beogradski Partizan našeg Igora Vujačića gostovaće Šerifu u Tiraspolju (21 h), a u istom terminu Lacio s Adamom Marušićem dočekaće Kluž.

Od 21 sat sastaće se i AEK Larnaka – Dnjipro-1 i Ludogorec – Anderleht.

Od 18.45 igraće Karabag, za koji nastupaju Marko Janković i Marko Vešović, i Gent, te Bode/Glimt – Leh Poznanj, Braga – Fiorentina i Trabzonspor – Bazel.

Direktan plasman u osminu finala osigurali su Vest Hem, Nica, AZ Alkmar, Slovan, Viljareal, Đurgarden, Bašakšehir i Sivaspor.

Send this to a friend