Fudbal Iza Stefana Mugoše je uspješnih 12 mjeseci

Boli što nisam igrao na Vembliju, ali je 2019. bila moja godina

Ime Stefana Mugoše nalazi se na zlatnom zidu crnogorskog fudbala. Uz Mirka Vučinića, Stevana Jovetića, Stefana Savića i Marka Bašu, sada je i on, 27-godišnji napadač južnokorejskog Inčona, zvanično najbolji fudbaler Crne Gore.

“Osjećam se jako ponosno što sam najbolji igrač Crne Gore i što će moje ime stojati pored imena kakva su Mirko, Stevan, Stefan i Marko. Jako sam ponosan i u budućnosti, pokušaću da opravdam ovo laskavo priznanje”, rekao je Mugoša za Novu M.

Godina koju će zauvijek pamtiti. Osim uspjeha na terenu, Stefan se polako ostvaruje i na privatnom planu. Oženio se, a ubrzo će postati otac.

“Ova godina je prelijepa što se tiče i na ličnom planu. Oženio sam se, čekam bebu. Na klupskom nivou, igrao sam odlično, za reprezentaciju sam postigao mnogo golova i nadam se da će i u budućnosti biti tako.”

Za Stefana dobra, ali za reprezentaciju teška godina. Ono što najviše bode oči je činjenica da tokom godine “hrabri sokoli” nijesu ostvarili trijumf u takmičarskim mečevima.

“Mislim da je sve krenulo od prve utakmice, od onog nepostojećeg penala protiv Bugarske. Mislim da je to bila raskrsnica i od tada su stvari krenule da idu ka dolje. Međutim, samtram da imamo dobru ekipu, ozbiljan karatker, da su sve to dobri momci i odlični fudbaleri. Svi zajedno možemo da se uzdignemo iz ovoga i već u narednom ciklusu pokažemo ko smo i šta smo.”

Stefan je bio jedina svijetla tačka. Nametnuo se, pogodio protiv Bugarske, Kosova i riješio prijateljski susrete sa Mađarskom i Bjelorusijom.

“I prošle godine sam igrao na visokom nivou, a sada sam potvrdio da mogu da igram u kontiunitetu. Postigao sam neke važne golove i za reprezentaciju i za klub. Nadam se da će nova godina biti mnogo bolja za nas nego što je bila ova.”

Jedino što na ličnom planu boli Mugošu u 2019. godini je Vembli – nije dobio šansu u duelu sa Engleskom. To je mnoge ostavilo u čudu.

“ Vembli je hram fudbala i ja sam htio da igram tu utakmicu. Selektor je odlučio drugačije, ja sam tu da obavljam svoje obaveze, i ako treba da uđem jedan minut za svoju državu ja ću da pružim sve…Istina, malo boli što nijesam igrao tu utakmicu, ali biće prilike…”

Klupske obaveze, Inčon je ostvario cilj. Tim je ostao u eliti, kao i prošle sezone predvođen Stefanovim golovima.

“Zadovoljan sam. Obezbijedili smo opstanak, to je bio prioritet. Dao sam 14 golova, imao sam jednu tešku povredu vrata, ali na kraju je sve ispalo kako treba.”

Golovi za Stefana su slatka navika, a možda i preporuka za stepenicu više u Južnoj Koreji?

“Postoji nekih priča. Tamo sam interesantan igrač, pokazao sam se dvije godine u kontinuitetu. Igram dobro, postižem golove, asistiram…Imam ugovor do 2021. godine, u januaru počinjemo pripreme, dok prelazni rok traje do početka marta. Vidjećemo šta će biti.”

A da li je povratak u Evropu opcija? Podjsetimo, Mugoša je bio u Njemačkoj (Kajzerslautern, Aue, Minhen 1860, Karlsrue, te moldavski Šerif).

“Ne mogu da kažem ni ne, ni da. Fudbal i život u Aziji mi jako prijaju. Navikao sam se i sada imam želju da ostanem gdje sam.”

I, za kraj Stefan je imao novogodišnji poruku.

“Budite zdravi, budite uvijek sa voljenima”.

Send this to a friend