Fudbal BUDUĆNOST U NASTAVKU LE PROTIV SARAJEVA, A POTOM MOŽDA I VELIKOG SELTIKA

Bordo karta za zeleni kult

Je l’ Sarajevo gdje je nekad bilo do dugo u noć je odzvanjalo Kazahstanom. Fudbaleri Budućnosti veliki trijumf nad Astanom u kvalifikacijama za Ligu Evrope proslavili su uz dobro poznate stihove i tako najavili i narednu rundu ovog takmičenja protiv jednog od dva najpopularnija kluba Bosne i Hercegovine.

Dan kasnije iz Niona je stigao dodatni motiv – ukoliko momci Mladena Milinkovića i na “Bilinom polju” u Zenici (gdje će Sarajevo biti domaćin) budu imali još jedno nezaboravno evropsko veče, u Podgoricu će dovesti kultni klub iz Glazgova Seltik. Bio bi spektakl u plej-ofu za Ligu Evrope, bez obzira što (nažalost) na tribinima ne bi bilo navijača. Naravno, pod uslovom da “kelti” savladaju Rigu u trećem kolu.

Bogate gazde, malo uspjeha

Za sve koji su živjeli u nekadašnjoj velikoj Jugoslaviji, Sarajevo je dobro poznat klub bordo tim bio je jedan od velikana bivše države, dva puta šampion (1967. i 1985), a sa njegovog “Koševa” i pred paklom “Hordi zla” teško ko je odnosio bodove.

Nakon “ludih devedesetih” i raspada Jugoslavije, očekivalo se da će Sarajevo uz vječitog rivala Željezničar da dominira Bosnom i Hercegovinom, ali nije bilo tako. Bar ne u početku. Bordo tim je aktuelni šampion svoje zemlje, bio je to i u sezoni prije ove, a pored toga još svega je tri puta bio najbolji u državi.

Nakon teških godina za klub, na “Koševo” je 2013. stigao Vinsent Tan, jedan od najbogatijih ljudi planete i čovjek koji uz Sarajevo drži Kardif, Kortrijk i Los Anđeles. Iako je Forbs njegovo bogatstvo još 2010. procijenio na 1,3 milijarde dolara, ovaj biznismen iz Malezije nikada nije uložio veliki novac u Sarajevo. Kako su pisali BiH mediji, otprilike oko dva miliona eura. U aprilu 2019. odlučio je da većinski udio u klubu proda prijatelju iz Vijetnama Ngujenu Namu, a u Sarajevu je ostao sa 30 odsto vlasništva.

Ipak, ni njegov dolazak nije doveo Evropu na “Koševo”, pošto bordo tim nijednom nije uspio da se domogne grupne faze nekog Uefinog takmičenja. U sezoni 2014/15. stigao je do baraža za Ligu Evrope, ali nije imao šansi protiv Borusije Menhengladbah (poraz od 10:2 u dvomeču).

Nakon toga Sarajevo nikad nije presokočilo treću rundu kvalifikacija za Ligu Evrope prošle sezone bolji od njega bio je Bate Borisov.

Zbog sudija ispali iz LŠ

Tim koji će se suprotstaviti Budućnosti evropske avanture ove sezone, baš kao i plavi, počeo je u Ligi šampiona. Sarajevo je u kvalifikacijama za elitu najprije lagano eliminisalo velški tim Konas Ki, dok je u drugoj rundi eliminisan od Dinamo Bresta (2:1).

Taj meč u Bjelorusiji podigao je mnogo prašine, jer su sudijske odluke direktno uticale na konačan ishod. Pri vođstvu Dinama fudbaler Sarajeva Mersudin Ahmetović postigao je regularan gol koji mu je poništen zbog ofsajda. Gol je poništen, iako je napadač bordo tima bio bar metar u dozvoljenoj poziciji.

Na tim evropskim mečevima istakao se napadač Benjamin Tatar, momak koji i na startu domaćeg šampionata redovno trese mreže i trenutno je prvi strijelac Premijer lige BiH.

Osim njega, velika snaga tima je i pomenuti iskusni napadač Ahmetović, koji je svojevremeno igrao u ruskom šampionatu, kao i “desetka” i momak oko kojeg se sve vrti Amar Rahmanović bivši igrač Celja, Maribora, Istre…

Ne treba zaboraviti ni momka od kojeg se očekuje da bude prva zvijezda kluba, Tina Sven Sušića, momka kojem je stric legendarni Safet Sušić i koji je jedno vrijeme nosio i dres Bosne i Hercegovine.

Trener ekipe je Vinko Marinović, nekadašnji defanzivac Crvene zvezde, koji je 1998. odigrao i jedan meč za reprezentaciju SR Jugoslavije. Kao trener bio je šampion sa Zrinjskim, kao i sa Sarajevom, a vodio je i mladu reprezentaciju BiH.

Zbog svega, jasno je da će Sarajevo biti favorit protiv Budućnosti. Medutim, bila je to (čak i izrazitije) Astana. A ulog je ogroman nastavak evropskih avantura i dolazak velikog Seltika.

Meč u Zenici na programu je 24. septembra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hernan
Gost
Hernan

Sarajevo se može eliminisati,na krilima pobjede nad Astanom.! A Seltik je ekipa koja je najčešće kiksala protiv Balkanaca i istočnjačka! Ako se iko od velikih može iznenaditi-to su oni! Jedinstvena je prilika za grupnu fazu,veeerujte mi!

Toto-ko-tunjo
Gost
Toto-ko-tunjo

Zaboravili ste da su 2018,dakle pre dve godine,izgubili u Sarajevu od Atalante 8:0!!!

Marko
Gost
Marko

I od Zete isto

Rade007
Gost
Rade007

I od Menhengladbaha 7:0

Send this to a friend