Fudbal Navijači kažu:

Budućnost je opet najbolja

Doslovno repertoar sa tribine postao je realnost. Šest kola prije kraj a prvenstva, “plavi” su teoretski osvojili titulu, a od prije dvije noći postali su najtrofejniji crnogorski klub sa četiri šampionska naslova i dva Kupa.

U decembru je bilo jasno daje trofej na putu ka Podgorici. Kako je krenulo proljeće, a potom i nastavak prekinute Telekom 1. CFL zbog pandemije korona virusa bodovna razlika na vrhu tabele konstantno je rasla.

U noći slavlja, nakon pobjede na Zlatici, lider je stekao 20 bodova zalihe u odnosu na druguplasiranu Sutjesku od koje je preuzeo primat na domaćoj sceni.

Nikada tako superiorno Budućnost nije stigla do trona kao pod palicom trenera Mladena Milinkovića.

“Ovo je kruna moja dosadašnje karijere. Poseban momenat u karijeri svakog trenera. Vodio sam dosta ekipa, jednu od njih uveo u viši rang takmičanja, sa nekima pravio dobre rezultate, bio nadomak titule u Albaniji, ali sa ovim ne može ništa da se poredi. Pamte se samo oni koji podignu pehar. Srećan sam, ne samo zbog sebe, nego i igrača, kluba, navijača. Ovo je potvrda da samo radili dobro i da ovako moramo da nastavimo”, rekao je Milinković za Arenu.

Iskusni stručnjak jesenas je naslijedio tim od Branka Brnovića. Došao je u škakljivom momentu, za širu javnost kao nepoznanica, sa dosta sumnji, budući da je prethodno radio u švedskom niželigašu koji nije uspio da izbjegne ispadanje, doduše ne Milinkovićevom krivicom. Angažovan je na prijedlog sportskog direktora Zvezdana Miloševićakoji je garantovao za pedesetdvogodišnjeg Lozničanina.

“Znam kada sam i kako sam došao u Budućnost. Bilo je dosta sumnji u izbor trenera, mnogo onih koji nijesu vjerovali u moj rad. Trebala mije šansa, a dobio sam je zahvaljujući direktoru Miloševiću koji je imao puno povjerenje u mene. Na tome sam mu zahvalan. I zbog njega mi je posebno drago što smo osvojili titulu. Ovo je i za njega satisfakcija”, ističe Milinković.

Sjeća se kako je krenula njegova trenerska misija na terenu…

“Imao sam sreću da nas je čekala dvonedjeljna pauza zbog reprezentacije, a to vrijeme iskoristio sam da se bolje upoznam sa igračima i svima u klubu. Radili smo dobro tih desetak dana i shvatio sam daje ekipa kvalitetna, sposobna za velike stvari. Debitovao sam pobjedom u gradskom derbiju protiv Titograda, a potom smo vezali šest trjumfa. Jedna od tih pobjeda bila je nad Sutjeskom u gostima, a u tom duelu pružili smo jednu od najboljih partija od kada sam tu. Počeli smo da pravimo razliku na vrhu tabele i napolusezoni imali “plus osam”. Doživjeli smo samo jedan poraz, nedavno od Iskre, a ostalo su uglavnom bile pobjede. Bilo je četiri-pet vrhunskih mečeva”, naglašava Milinković.

Budućnost je bila prvak 2008. kada je ekipu vodio Branko Sosa Babić, četiri godine kasnije titulom se okitio Miodrag Radulović, a 2017. šampionski trofej osvojio je Miodrag Vukotić.

Milinković je, međutim, pomjerio sve granice u smislu rekordnog bijega na vrhu prvoligaškog karavana.

“Ovih 20 bodova prednosti u trenutku osvajanja titule su pravi pokazatelj naše dominacije. To je znak da smo stvarno najbolji. Probaćemo do kraja da uvećamo zalihu, da oborimo rekord Sutjeske koja je, ako sam dobro upućen, imala 22 boda prednosti kada je osvojila trofej. Naš motiv biće da premašimo tu brojku”, kazao je Milinković.

Liverpul i Budućnost osvojili su titulu iste noći 25. juna 2020. Oba kluba zbrisala su konkurente u svojim ligama. Lijepo poređenje…

“Govorio sam ranije da je samo Liverpul siguran u titulu. Nas su novinari odavno proglasili prvacima, ali nijesam želio nikakvo opuštanje dok sve ne bude matematički gotovo. Moglo je da se desi da ne dobijemo posljednje dvije utakmice protiv Podgorice i Koma. Tako smo mogli da prolongiramo promociju, a onda i da uđemo u problem sprovođenja plana koji imamo u preostalih šest kola. Ovako se najbolje završilo. Uspjeli smo relativno brzo da zavšimo posao. Iskoristili smo prvu meč loptu. Idemo dalje”, rekao je Milinković.

Budućnost ima šansu da prvi put osvoji duplu krunu.

“Razmišljamo o tome. Trofej Kupa bio je u glavi i prije osvajanja titule. Moramo da vodimo računa da ne pretreniramo ekipu za izazov u masovnijem takmičenju. Ima do toda još vremena, ali bez dileme koncipiraćemo rad tako da budemo spremni za završnicu masovnijeg takmičenja. Vjerujem u duplu krunu”, ističe Milinković.

Budućnost čeka vrelo ljeto praktično bez pauze ulazi u sljedeću sezonu. Sredinom avgusta kreće novo prvenstvo, dolaze kvalifikacije za Ligu šampiona…

“Biće jako teško do decembra. Nemamo vremena za pripreme, već formu treba da tražimo kroz takmičenje. Iz jednog, ulazimo u drugo prvenstvo, dolaze obaveze na međunarodnoj sceni. Pred nama je zahtjevan period, u okolnostima u kakvima nijesmo bili do sada, ali kako god da je probaćemo da izvučemo maksimum. Bio bih zadovoljan da prođemo dva kola u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a potom da u Podgoricu dovedemo neko veliko ime. To je dobra prilika da neko od igrača ostvari transfer, kao i da klub zaradi. Imamo obavezu prema ljudima iz uprave koji su nam omogućili sve da budemo tu gdje jesmo. Od uslova za rad do finansija, čak i doba pandemije kada su mnogi u problemima”, zaključio je Milinković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Makseodavde
Gost
Makseodavde

Samo naprijed. Da se dobro odradi prelazni rok . Pa da cekamo kvalifikacije

Send this to a friend