Fudbal

Čelsi vrbovao preko 100 klinaca

Roman Abramovič

Čelsi je u velikim problemima. Londonski klub je pod istragom FIFA zbog nepravilnosti prilikom transfera mladih igrača na Stamford Bridž.

Poznato je da “plavci” imaju ubjedljivo najviše fudbalera pod ugovorom u Evropi. Trener Mauricio Sari u ekipi ima oko 30 igrača, a isto toliko ih je na pozajmicama širom kontinenta. Uglavom se radi o mladim i perspektivnim igračima, koji su poslati “na kaljenje”, a oni koji “procvjetaju” vraćaju se i polako postaju dio prvog tima. Ako njihov razvoj ne ide po zacrtanom planu uvijek su tu drugi zainteresirani klubovi kojima takvi fudbaleri na kraju budu prodati.

I baš bi takva politika mogla skupo da košta klub Romana Abramoviča. Prema pisanju dobro upućenog Gardijana, riječ je o nepravilnostima preko 100 transfera igrača mlađih od 18 godina, što je do sada nezabilježen slučaj u evropskom i svjetskom fudbalu.

Istraga je u podmakloj fazi i ako FIFA presudi da je londonski klub nepravilno poslovao, velika je mogućnost da će Čelsi dobiti zabranu svih transfera na neko vrijeme, kao u slučajevima Atletika, Reala i Barselone, koju su takođe sankcionisani zbog “muljanja” sa mladim igračima.

U istrazi se navodi da je Čelsi registrovao mlade fudbalere u svojoj akademiji i time iz nezakonito vrbovao od njihovih matičnih klubova, a pravila Fife nalažu da maloljetnji igrači ne mogu ostvarivati transfere izvan svoje zemlje.

Na drugoj strani, Čelsi se brani da je sve uradio po zakonu. Sa Stamford Bridža poručuju da je uobičajna praksa dovoditi igrače ispod 18 godina na probe i smatraju da ne postoje nikakve nezakonite radnje. Takođe, u slučajevima kada su klince potpisivali tvrde da su to radili po pravilima Fife i ispunili sve njene zahtjeve.

Podsjetimo, šampion Evrope iz 2012. godine u januarskom prelaznom roku kompletirao je transfer Kristijana Pulišića iz Borusije Dortmund za 50 miliona eura, s tim što će reprezentativac Sjedinjenih Američkih Država ostati na Vestfalenu do kraja sezone. Takođe, stigao je i Gonzalo Iguain iz Milana. Tačnije, iz Juventusa čiji je igrač,a engleski mediji tvrde da je Čelsi ubrzao završavanje tih transfera prije moguće kazne Fife.

Ako na kraju bude kažnjen zabranom transfera ta bi vijest mogla šokirati i madridski Real, koji se priprema za ljeto i napad na Edena Azara.

Send this to a friend