Fudbal

Crna Gora i FK Budućnost učesnici projekta Fudbal za prijateljstvo

“Sapsan Arena Stadion” u Moskvi ugostio je 6. međunarodni šampionat projekta “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom, velikog partnera FIFA, UEFA i Svjetskog prvenstva u fudbalu – Rusija 2018.

Briljantnu pobjedu Šampionata odnio je tim Šimpanzi u kom su nastupili Cameron Gregory Phillip (Dominica), Jeronimo Rodriguez Uruena (Colombia), Peter Paulo (Malawi), Yamirou Ouorou (Benin), Deo Kalenga Mwenze (Congo DR), Alex Oneil Junior Daniel (St. Kitts and Nevis) i njihov mladi trener iz Rusije Vladislav Polyakov (grad Saransk).

Trideset dva Međunarodna tima prijateljstva, u kojima su nastupala djeca iz cijelog svijeta, susrela su se na terenu. Timovi su imenovani po rijetkim životinjama, na ivici istrebljenja s ciljem promocije zaštite netaknute prirode i povećanja interesovanja mladih generacija za očuvanje faune planete.

Šestu sezonu projekta obilježilo je neponovljivo geografsko širenje projekta na šest kontinenata.

Prethodne godine su u finalnim događajima učestvovale 64 zemlje, ali ove godine su mladi fudbaleri, mladi treneri i mladi sportski novinari došli iz 211 zemlja i regija.

oFudbalske zvijezde, rukovodioci fudbalskih saveza i federacija, predstavnici Ruske fudbalske unije, Paraolimpijskog komiteta Rusije te brojni aktivisti, uključujući Aleksandra Keržakova, trenera juniorske reprezentacije Rusije, sirijski fudbaler Firas Al-Khatib te princ i fudbaler iz Saudijske Arabije, Alsayyar Abdulrahman – prisustvovali su Šampionatu a finalnu utakmicu komentarisao je sjajni mladi novinar iz Sirije Yazn Taha.

Više od 1.500 djece i odraslih pratilaca prisustvovalo je Šampionatu, a događaj je pokrilo skoro 5000 medija u svijetu. Oni su prisustvovali i Forumu fudbala i prijateljstva održanom 13. juna u Moskvarijumu, uz spektakularan program.

Predstavnici administracije predsjednika Ruske federacije, Ruskog olimpijskog komiteta, FIFA, šefovi fudbalskih federacija, fudbalskih zvijezde, olimpijski i paraolimpijski šampioni, javne ličnosti bili su počasni gosti Foruma fudbala i prijateljstva.

Iker Kasiljas, španski fudbaler, golman i kapitan Porta (Porugal) pozdravio je mlade učesnike programa Fudbal za prijateljstvo.

Forum je otvorio predsjednik Upravnog odbora Gazproma Viktor Zubkov.

“Gazprom je jedna od velikih svjetskih kompanija koja je snažno usmjerena na društvenu odgovornost u okviru koje je oduvijek podržavao promociju dječijeg sporta. Fudbal je najpopularniji sport i stoga vjerujem da se najbolje odgovara misiji ujedinjavanja ljudi iz cijelog svijeta, na osnovu vrijednosti koje su bliske svakoj osobi na planeti, bez obzira na državu u kojoj žive i jezika kojim govore. Ovo je prilika za djecu da steknu nove prijatelje, da uče, napreduju i postignu uspjeh u sportu zajedno. Danas su ovdje delegati iz 211 zemalja i regija. U poređenju sa 2013. godinom, kada smo započeli program Fudbal za prijateljstvo, geografska pokrivenost projekta je povećana za čak 26 puta. Tokom proteklih pet godina više od 4.000 djece učestvovalo je u programu, a ukupan broj navijača Fudbala za prijateljstvo premašuje tri miliona ljudi”, rekao je Zubkov otvarajući Forum.

Posebnu radost svim učesnicima pričinilo je prisustvo spektakularnom svečanom otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu (FIFA World Cup 2018) te prvoj utakmici između Rusije i Saudijske Arabije.

FIFA je tokom trajanja programa u Moskvi održala vanrednu sjednicu i donijela odluku koja je omogućila da mladi fudbaleri ponesu zastave svojih zemalja na stadionu Lužnjiki, tokom velikog otvaranja Svjetskog prvenstva i na početku meča.

Zastavu Crne Gore nosio je mladi fudbaler Nenad Krivokapić, dok je sa njim ekspediciju Crne Gore činio i mladi novinar Luka Jovović.

– Veoma sam počastovan što sam nosio zastavu Crne Gore i predstavljao svoj klub na ovako velikoj svečanosti. U Moskvi sam stekao prijatelje za cijeli život i naučio mnoge stvari. Nevjerovatno je iskustvo prisustvovati otvaranju Svjetskog prvenstva i vjerujem da će Crna Gora i naredni put imati svog predstavika na najvećoj fudbalskoj smotri u svijetu. – rekao je Krivokapić.

tekst: FK Budućnost

Send this to a friend