Fudbal Odlična forma našeg reprezentativca

Crnogorac čuvar tvrđave Sent Endrjuz

Matija Šarkić, foto: FSCG

Birmingem – jedan od onih posebnih gradova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Drugi najveći grad na Ostrvu, dio Engleske gdje se rodila čuvena industrijska revolucija, mjesto koje je ovih godina proslavila sad već kultna serija “Peaky Blinders”…

I prije svega – grad fudbala, grad tri kluba koji su simboli “kolijevke” ove igre.

Jedan od njih (uz Aston Vilu i VBA) jeste i onaj koji nosi samo ime grada – Birmingem, klub sa 146 godina istorije.

Iako kultni tim, “plavci” sa “Sent Endrjuza” već nekoliko godina nijesu dio Premijer lige, ali novu sezonu Čempionšipa otvorili su sjajno – i to ponajviše zahvaljujući našem mladom golmanu Matiji Šarkiću.

Momak koji je nedavno čuvao mrežu Crne Gore u Ajndhovenu protiv Holandije na šest prvih mečeva najjače druge lige na svijetu četiri puta je ostao nesavladan.

Kao mlad golman Šarkić je morao da se navikne na česte pozajmice, tako je bilo i dok je bio igrač Aston Vile, a i sada kada je njegov klub Vulverhemton.

A zašto baš Birmingem?

“Kada je stigao poziv, nijesam mogao da odbijem, jer sam znao šta mogu da uradim i koliko da donesem klubu”, istakao je Šarkić vikend nakon još jednog “clean sheeta” protiv Runijevog Derbi kauntija.

Birmingem je u dosadašnjem dijelu sezone primio najmanje golova u Čempionšipu (samo tri), a Matija zasluge ne želi samo za sebe.

“Momci ispred mene, ne samo u odbrani, već u svim linijama, zaista su sjajni – tako se mreža čuva netaknutom. Zaista, svaka im čast”, u pravom tonu je dodao naš golman.

A trener Birmingema je Li Bojer – jedan od onih likova koji se teško zaboravljaju dok su na terenu. Prgavog veziste svi se sjećaju sa kraja prošlog milenijuma, kada je nosio dres Lidsa i bio jedan od boljih igrača čak i u Ligi šampiona.

Sada polako gradi trenersku karijeru, a o Šarkiću je imao samo lijepe riječi.

“Mati je do sada bio jako dobar, iako su mnogi sumnjali kada smo ga doveli. Ali tako je to uvijek”, jasan je Bojer.

“Baš mi je drago zbog njega, dosta je poboljšao svoje kvalitete i iz sedmice u sedmicu je sve bolji.”

Novi izazov Šarkića, Bojera i “plavce” očekuje već večeras – u 7. kolu protiv Fulama u Birmingemu.

Send this to a friend