Fudbal Nemanja Cavnić o slučaju Eriksen, svom fudbalskom putu, Igoru Vujačiću...

Crnogorac prihvatio poziv legendarnog igrača Liverpula: Nestvarno je kada vas želi idol iz djetinjstva

Kontinentalno prvenstvo u fudbalu uveliko je u toku, ali bez obzira na krajnji ishod I kvalitet utakmica, Euro 2020. ostaće upamćen po jezivoj sceni koja se dogodila 12. juna na Parken stadionu na utakmici Danske i Finske.

Kristijan Eriksen, jedna od najvećih danskih zvijezda u svijetu sporta, imao je srčani napad i zahvaljujući pribranoj i spretnoj reakciji doktora njegov život je spasen.

Nekoliko desetina minuta vladala je totalna neizvjesnost o stanju veziste Intera, a onda su stigle dobre vijesti. Eriksen je u svjesnom stanju završio u bolnici, odakle je nakon detaljnih ispitivanja i operacije, izašao šest dana kasnije.

Slučaj “Eriksen” žestoko je uzdrmao Dance, priča za CdM crnogorski internacionalac koji nastupa u toj zemlji Nemanja Cavnić.

“U pravu ste kada kažete da je fudbalski svijet bio u stanju apsolutnog šoka. Međutim, to nije ništa u poređenju s onim što se dešavalo u Kopenhagenu i kako je to pogodilo Dance. Sve je stalo, kao da je srce cijele zemlje prestalo da radi. Svi su bili u šoku i čekali neke dobre novosti koje će ih vratiti u normalni tok i poslije kojih će moći da odahnu. Zaista se to ne može dočarati, srećom ishod je bio pozitivan”, kaže 25-godišnji štoper Kogea.

Kada Eriksen srušio u 43. minute utakmice i izgubio svijest, u pravog junaka izrastao je kapiten Danske Simon Kjer. Defanzivac Milana pravovremenom reakcijom spriječio reprezentativnog druga da u nesvjesnom stanju pregrize jezik. Postavio ga je u ispravan položaj, i potom organizovao ostatak ekipe. Igrači Danske su napravili živi zid oko Eriksena, kako bi medicinska služba imala prostor za reanimaciju.

“Kjer je uvijek imao taj liderski stav, zato je i toliko voljen među Dancima. Potez koji je napravio u jednom takvom trenutku zaista pokazuje o kakvom se zapravo čovjeku i lideru radi”, ističe Cavnić.

Rođeni Podgoričanin je već tri godine u Danskoj. Toliko je trajao njegov angažman u ekipi Fremad Amager koja se takmiči u Drugoj ligi. Klub je napustio sa 90 zabilježnih nastupa.

“Moram da kažem, iako je to bio moj prvi internacionalni angažman, veoma sam zadovoljan. Dobro sam se snašao i uspio da ostavim dobar utisak. Poslije par utakmica već sam postao standardan, a nakon dvije godine sam bio zamjenik kapitena. Kad igrate u Danskoj to je velika čast i privilegija”, priča Cavnić i dodaje:

“Prva godina je bila odlična, od tima koji se sastavio desetak dana prije početka sezone umalo smo se domogli plej-ofa. Poslije su uslijedile još dvije sezone i korona koja je zaista uticala na sve. Bilo je malo turbulentnije, ali sve u svemu lijepe tri godine provedene u Fremadu. Zahvalan sam na tom angažmanu ne samo u fudbalskom smislu. Mislim da sam imao sreće”.

Cavnić ostaje u Skandinaviji. Dogovorio je saradnju sa Kogeom, takođe drugoligašem, na čijoj klupi sjedi legendarni reprezentativac Danske i bivši igrač  Liverpula Danijel Ager.

“U Koge sam došao kao prvo pojačanje Danijela Agera, na njegovu zaista veliku želju. Tih dana je izgledalo nestvarno da me idol iz djetinjstva toliko želi u klubu i da je tako oduševljen mojom igrom. Nakon sastanka s njim znao sam da je to to, iako su interesovanje pokazali i neki superligaški klubovi. Osjećao sam da je to pravi put. Klub ima velike ambicije, samim tim što su za trenere postavili Danijela Agera i Larsa Jakobsena koja su velika imena evropskog fudbala”, podvlači crnogorski defanzivac.

Iako će ponovo igrati drugoligaški fudbal, Cavnić prelazak u Koge vidi kao u iskorak u karijeri.

“Svakako je iskorak s ovakvim ljudima. Klub je po organizaciji i uslovima superligaški, iako nastupa u prvoj diviziji. Trener Ager, ja, kao i kompletan klub imamo samo jedan cilj – ulazak u Super ligu. Velika mi je čast sto sam potpisao za Koge. Kao i dosad, daću svoj maksimum da opravdam njihovo veliko povjerenje”, rekao je naš bivši mladi reprezentativac.

Kvalitet lige nije upitan…

“Ovdašnja liga je mnogo jača od crnogorske. Klubovi su profesionalniji, organizovaniji, utakmice su mnogo bolje propraćene, velika su ulaganja. Ti segmenti se ne mogu upoređivati s domaćim fudbalom. Sami nivo igre je na drastično većem nivou”, kazao je Cavnić i dodao da prati igre kluba u kojem je ponikao.

“Zetu pratim kad god mi to obaveze dozvole. To je klub u kojem sam počeo, koji me afirmisao i koji će za mene uvijek biti poseban”.

Odbrana je svojevremeno bila zaštitni znak Zete, posebno u periodu kada su štoperski tandem činili Cavnić i Igor Vujačić.

“Igor i ja smo praktično odrasli zajedno. Igrali smo dobar dio života rame uz rame, od mlađih selekcija do prvog tima Zete; naravno da me izuzetno raduje njegov uspjeh, jer znam koliko je to zaslužio. Svaki trud, odricanje i profesionalizam se u jednom momentu isplati”, smatra Cavnić.

Reprezentacija?

“Kao i svaki sportista, naravno da bih volio da igram za svoju zemlju. Vjerujem da ću svojim partijama skrenuti pažnju selektora i da će taj poziv svakako u jednom trenutku uslijediti”, zaključio je 25-godišnji Podgoričanin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sasapg
Gost
sasapg

Svaka cast Nemanja. Pametno je sto biras dobre strucnjake i solidan klub prije nego vecu diviziju. Sto ti znaci sto si clan Barselone kada ne udjes za godinu dana 5 min ukupno. Polako stalozeno i 100% upregni sebe. Rezultati nece izostati…

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Bravo! Bas tako. Pametno i stalozeno. Srecno momce.

Send this to a friend