Fudbal

Dabanović sudio 11 mečeva, Mijušković jedan

Nikola Dabanović

Za tačno 120 dana odigrane su 102 utakmice u jesenjoj sezoni Prve Telekom crnogorske lige, a u ulozi glavnih arbitara bilo je 17 sudija.

Interesantno je daje „najviše posla“ imao Nikola Dabanović iz Podgorice, koji je od 17 utakmica na čak 11 obavljao funkciju glavnog arbitra, a sa druge strane samo jednom za glavnog sudiju delegiran je Dragan Mijušković i to u osmom kolu, kada je dijelio pravdu na utakmici Rudar Dečić.

Osmorica u igri

Sumirajući tek završenu polusezonu u najelitnijoj crnogorskoj diviji dolazi se do podatka da su najčešće delegirani Nikola Dabanović, Jovan Kaluđerović, Pavle i Predrag Radovanović, Milovan Milačić, Mileta Sćepanović, Miloš Bošković i Miloš Novović.

No, krenimo redom… „Rekorder” jesenjeg dijela je Nikola Dabanović. Arbitar koji je nedavno proslavio 35. rođendan sudio je 11 utakmica, a od 12 prvoligaša Dabanović nije imao priliku da dijeli pravdu samo Budućnosti, Zeti i Lovćenu. Sa druge strane, po tri puta bio je na utakmicama Grblja, Iskre, Rudara, Dečića i Sutjeske. Dva puta dijelio je pravdu ekipama Mladosti, Petrovca i Jedinstva, a samo jednom imao je priliku da bude glavni arbitar na utakmici Bokelja.

Odmah iza Nikole Dabanovića su Jovan Kaluđerović i Pavle Radovanović, koji su bili glavni arbitri na 10 utakmica. Internacionalac sa Cetinjai nije sudio Budućnosti, Petrovcu i Lovćenu, ali je Kaluđerović (koji će za dva dana napuniti 40 godina) čak četiri puta pravdu dijelio ekipi Dečića, dok je tri puta bio delegiran Bokelju i Jedinstvu, a po dva puta bio je na utakmicama Rudara, Zete, Mladosti i Sutjeske. Kada je u pitanju Pavle Radovanović, koji ima 41 godinu, tri puta dijelio je pravdu aktuelnom šampionu (ekipi Mladosti) i Sutjesci, dok je dva puta imao priliku i da vodi mečeve Bokelja, Grblja, Budućnosti, Iskre, Jedinstva i Lovćena, a nije sudio samo Dečiću i Zeti.

Milovan Milačić, Mileta Sćepanopvić i Predrag Radovanović delegirani su devet puta kao glavne sudije. Milačić je najviše sudio Lovćenu (3), a nije sudio samo Grblju i Mladosti. Tri puta Šćepanović je vodio mečeve Zete, Mladosti i Sutjeske. Interesantno je da 33-godišnji Podgoričanin nije dijelio pravdu u prvom dijelu sezone samo ekipi Jedinstva. Mlađi brat Radanović (38) ,,zaobišao“ je Bokelj i Zetu, dok su ga Budućnost, Iskra i Lovćen dobro upamtili, jer im je sudio tri puta. Krug arbitara koji su bili najviše ,,radili“ zatvaraju dva Miloša Bošković i Novović, koji su osam puta imali priliku da vode prvoligaške mečeve. Interesantno je daje Bošković čak pet puta sudio Dečiću, a nije ga bilo na mečevima Iskre, Mladosti i Sutjeske. Miloš Novović tri puta sudio je Budućnosti, Rudaru i Sutjesci, a nije imao prilike da dijeli pravdu Bokelju, Iskri i Sutjesci.

„Buđenje” Vođevića Interesantan podatak je da je Nikola Vođević prvi put delegiran tek u 15. kolu, ali je sudio tri utakmice, jer je delegiran na posljednja tri kola. Ipak, neslavan podatak drži Dragan Mijušković iz Nikšića, koji je u prvom dijelu sezone vodio samo jedan meč. Malo bolji od njega su Vojin Vojinović, kojije sudio dvije utakmice, te Savo Vuković, ali i Željko Radunović, iako je prvi put delegiran u 14. kolu.

Miloš Savović šest puta je delegiran, Radoje Pajović ,,odradio“ je pet utakmica, jednu više od Vladana Kojovića, dok je najiskusniji Aleksandar Marković, prvi put delegiran u osmom kolu, a ukupno je vodio tri utakmice, od čega dva puta na utakmicama Budućnosti.

Marković najstariji, Vojinović najmlađi

Najstariji crnogorski sudija je Aleksandar Marković sa Cetinja, koji će 22. aprila proslaviti 45. rođendan, dok je Vojin Vojinović sa 32 godine najmlađi glavni arbitar.

Send this to a friend