Fudbal

Derbi svih derbija

Dario Benedeto

Strast, pritisak, istorija… Za sva vremena! Ili kako je to slikovito rekao predsjednik Argentine Maurisio Makri onaj ko izgubi oporavljaće se narednih 20 godina.

Jer sve to je fudbal za ovu državu, koja je konačno dočekala da o kruni Južne Amerike odlučuju dva simbola (ne samo fudbalska) zemlje “gaučosa”. Vrijeme staje u Buenos Ajresu večeras (21 sat po našem vremenu) u Superklasiku, nakon kojeg ništa više neće biti isto, Boka juniors i River Plata igraju prvi meč finala Kopa Libertadores.

“Ovo je jedinstven trenutak naših života prvo jer smo u finalu, a drugo jer ga igramo protiv Rivera”, poručio je kapiten Boke Pablo Perez.

Boka je šest puta bila šampion Južne Amerike (bolji od nje je samo Independijente), River je 2015. poslije dugih 19 godina treći put pokorio kontinent sve je tada promijenio Marselo Galjardo i nastavio sa sjajnim poslom u godinama i nakon toga.

“Niko ne može da izbriše ono što je bilo do sada, ali ovdje će pobjednici ostati zapisani u istoriji kao niko do sada” poručio je trener Rivera.

Prvi Superklasiko odigran je 1913, a tek 246. i 247. odlučivaće o vladaru Južne Amerike sada, pa ko zna kada opet.

Na jednoj strani očekuje se da zablistaju Dario Benedeto, Kristijan Pavon, Edvin Kardona, pa i stari majstori (ako dobiju šansu) Karlos Tevez i Mauro Zarate. Na drugoj strani, sve će zavistiti najviše od genijalaca Gonzala “El Piti” Martineza i Ezekjela Palasiosa.

Dan kada Buenos Ajres staje fudbal i navijanje sada su (i inače) najvažniji.

Send this to a friend