Fudbal

Dilojt: Evropski fudbal vrijedi rekordnih 25,5 milijardi eura

Pet najvećih evropskih fudbalskih liga ostvarilo je rekordnih 14,7 milijardi eura prihoda u sezoni 2016/17, što je godišnji rast od 9 odsto, navedeno je u najnovijem izvještaju Dilojta.

Evropsko fudbalsko tržište sada vrijedi 25,5 milijardi evra.

Engleska Premijer liga je na vrhu ljestvice sa rekordnim prihodom od 4,5 milijarde funti, a i svaki od 20 klubova postigao je svoj godišnji rekord.

U kategoriji prihoda, Premijer liga je 86 odsto jača od najbližeg pratioca, španske La Lige.

Dilojt navodi da finansijski rezultati u sezoni 2016/17 pokazuju da je počela nova era profitabilnosti i finansijske stabilnosti za evropske fudbalske klubove.

Smatra se da je Premijer liga najviše dobila zbog rekordnih cijena prodaje televizijskih prava, kao i kroz poslovanje na uređenom tržištu – kroz finansijski fer-plej program UEFA ali i interne mjere kontrole.

„Prije samo jedne decenije, 60 odsto klubova Premijer lige poslovalo je sa operativnim gubicima, dok su u sezoni 2016/17, svi klubovi bili profitabilni”, kaže čelnik Dilojtove grupe za sportski biznis Den Džons.

„Takođe, prvi put u istoriji, prihodi klubova Premijer lige rasli su brže nego zarade u periodu od jedne decenije.”

Džons kaže da iako prodaja TV prava na domaćem tržištu Premijer lige za period od sezone 2019/20 do sezone 2021/22 nije doneo očekivani finansijski rast, nema razloga za brigu,

„Činjenica da je Premijer liga još jednom pokazala svoju otpornost i snagu zadržavajući većinu publike i vrijednosti obezbijedila je finansijsku sigurnost klubovima u najmanje četiri naredne godine, pod uslovom da ne ispadnu iz lige”, dodaje Džons.

„Zapravo, kada proces prodaje preostalih TV prava za inostranstvo bude okončan, očekujemo da će biti ostvaren sveukupan porast zarade od televizijskih prava.”

Uspjeh pristupa španske La Lige donio je ukupan rast prihoda od 20 odsto.

Taj rast se nadovezao na onaj od 26 odsto iz sezone 2015/16 što je učinilo da prihodi La Lige porastu do rekordnih 2,9 milijardi eura u sezoni 2016/17.

Španska liga preskočila je Bundesligu kao druga na listi liga sa najvećim prihodom.

U međuvremenu, njemačka liga ostala je najposjećenija evropska liga, sa prosečnim brojem gledalaca od preko 44 hiljade po utakmici.

Klubovi Bundeslige zadržali su visoku stopu ukupnih prihoda – 15 odsto u odnosu na sezonu 2015/16, do ukupno 1,4 milijarde eura.

Prihodi italijanske Serije A rasli su 8 odsto i prvi put iznose više od 2 milijarde eura. Veliki dio rasta dolazi iz komercijalnih izvora gdje je priliv porastao za 91 milion eura, odnosno 17 odsto u odnosu na sezonu 2015/16.

Više od tri četvrtine ovog rezultata pripada Interu koga je u junu 2016. godine kupila kineska kompanija u sektoru elektronike Suning.

Francuska Liga 1 ostaje na dnu ljestvice među najvećih pet evropskih liga sa vrijednošću od 1,6 milijardi eura u sezoni 2016/17, iako je ušla u novi četvorogodišnji ciklus prodaje TV prava na domaćem tržištu.

Send this to a friend