Fudbal

Dres Crne Gore je svetinja, izađite na teren i pobijedite

Savo Pavićević

Igrao je za Crnu Goru, a rođen je u Srbiji gdje sada živi i radi – Savo Pavićević usko je vezan za dvije države koje će prvi put biti protivnici u fudbalskoj utakmici A reprezentacija.

Nekadašnji defanzivac nikada nije skrivao emocije prema našoj zemlji, a često je to pokazivao i na terenu. Ništa se nije promijenilo od kada je završio igračku i posvetio se trenerskoj karijeri.

“Ovo je istorijska utakmica, biću sjutra veče na stadionu pod Goricom i navijaču za Crnu Goru”, kaže Pavićević u razgovoru za Arenu.

Tridesetsedmogodišnji momak iz Lovćenca ostavio je trag u najboljem državnom timu Crne Gore, bio je akter premijernog meča protiv Mađarske u martu 2007, igrao velike utakmice, a sa 39 nastupa i dalje je u vrhu vječne liste, s obzirom na to da od aktuelnih reprezentativaca više imaju samo Bećiraj (56), Jovetić i Savić (po 50). Pavićević je bio svjedok većih događaja na terenu od ovoga sa Srbijom, ali svjestan je da je ovo posebna utakmica, drugačija od svih, meč koji označava početak novog rivalstva u sportskom smislu.

“Crna Gora i Srbija su bili rivali u gotovo svim sportovima, a znalo se da će jednog dana na red doći i fudbalska utakmica. Jasno je da među igračima i navijačima ovaj meč izaziva poseban motiv i naboj. To je prirodno i očekivano. Ali, sve treba da protekne u granicama fer pleja, u sportskim okvirima. Na meč treba gledati kao i na svaki drugi. Treba odigrati i svemu pristupiti hladne glave. Vjerujem da ćemo svi uživati u spektakularnom ambijentu i dobroj utakmici”, ističe dugogodišnji internacionalac, te bivši kapiten Crvene zvezde sa kojom je osvojio titulu.

Srbija je jača po individuelnom kvalitetu, ali Crna Gora ima svoje adute uglavnom su to osobine koje je počela da gradi generacija čiji je Pavićević bio član osam godina.

“Fudbaleri Srbije nastupaju za jače evropske klubove i imaju nekoliko odličnih individualaca. Crnu Goru je uvijek krasilo veliko srce, zajedništvo, kolektivni duh, hrabrost, atmosfera u timu i oko njega. Igranje za Crnu Goru je poseban osjećaj, uvijek sam to diživljavao kao čast, privilegiju i obavezu više. Naša prednost su
navijači koji prave sjajnu atmosferu. Stadion pod Goricom je veoma akustičan i taj huk sa tribina daje dodatnu snagu”, naglašava Pavićević, koji danas radi kao pomoćni trener u stručnom štabu Spartaka iz Subotice.

Obje reprezentacije imaju problema sa povredama, s tim što se situacija u našem timu znatno popravlja kako se bliži meč.

“Nekako nas stalno prate ti problemi. Isto je bilo i kada su selektori bili Filipović, Kranjčar i Brnović, a sada sa tim mora da se nosi i Tumbaković. Za nas je to ogroman hendikep, ali smo se trudili da se to toliko ne osjeti upravo preko osobina koje su naš zaštitni znak”, kazao je Pavićević, a potom nastavio:

“Srećom, vidim da se situacija popravlja. Velika je šteta što neće igrati Savić koji je stub odbrane, a pozitivno je što su realne šanse da na raspolaganju budu svi ostali koji su bili upitni. Raduje me činjenica da se oporavio Jovetić. Sa njim sam prethodnih dana bio u kontaktu, imao je porodičnu tragediju i mnogo mi je žao zbog toga. Mora da digne glavu i krene naprijed. On je veliki igrač koji mnogo znači Crnoj Gori”, ističe Pavićević.

Za kraj je ostavio posebnu poruku za igrače našeg tima: “Dres Crne Gore je svetinja. Momci, izađite na teren, pružite maksimum i pobijedite”, zaključio je Savo Pavićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lukas
Gost
Lukas

Samo što je ovo Montenegro a ne Crna Gora.

Slovinic G bd
Gost
Slovinic G bd

Nek je blago Crno Gori nek je blago svima nama kad ovakvi sokolovi lete ovim planinama

Eon
Gost
Eon

U svakom nastupu za CG je dao maksimum.

Mne
Gost
Mne

Cuvena izjava Brana Milacica, nakon sto je Bejl postigao het trik protiv Intera: “Ovog Bejla je nas Savo Pavicevic stavio u dzep, sad ne znam je li Bejl precijenjen ili je nas Savo svjetska klasa u dresu reprezentacije.” Dovoljno govori…uvijek je ginuo u nasem dresu…respekt.

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Lovcenac
Plemenice svaka ti čast,rijetko se desava da neko javno ima petlje da kaze za koga ce navijati!
Zivio Savo

Middle Finger
Gost
Middle Finger

Posteno dobri Savo

Janko Pg
Gost
Janko Pg

Savo je igracina!A ne Stojkovic,Marusic i te Tumbine maze!!Ginuo je za dres Crne gore.

Djuro
Gost
Djuro

A sto se ne doselis onda u Montenegro, kad je toliko volis?

Lacky
Gost
Lacky

Zato što se ti ne ideš kad je toliko ne voliš.

NIKOLA
Gost
NIKOLA

E ti ces nam rec dje cemo živjet.!
Bravu

Aaa
Gost
Aaa

Kakve je poteze imao ovaj covjek u dresu Crne Gore. Objektivno, bio je dobar igrac, ali kad obuce dres reprezentacije postajao je klasa.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Sprstite ih ja gnjilu pamidoru…E viva Montenegro.

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Veci su Crnogorci ovi iz Lovcenca nego ovi domaci poltroni sto vole macehu vise od major rodjene.

IvanNL
Gost
IvanNL

Cus Lovcenca, dje ih ima 10 000, a u ostatku Srbije ima pola miliona Crnogoraca koji su svi Srbi.

špurak
Gost
špurak

Savo mi te volimo….MNE!

Send this to a friend