Fudbal

FK Berane nije u vlasništvu Opštine

Iako je Fudbalski klub Berane uvijek slovio kao opštinski, odnosno gradski klub on to ustvari, formalno pravno, nikad nije bio, poručeno je u saopštenju Sekretarijata sa sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO.

U saopštenju se navodi da je klub u privatnom vlasništvu devet, odnosno osam lica, na čelu sa bivšim gadonačelnikom i funkcionerom DPS-a Vukom Golubovićem.

“U periodu od 2006. do 2014. godine klub funkcioniše na nejasan način, registrovan kao FK Ivangrad a pojavljuje se zvanično kao FK Berane. Dokumentacije za taj period nema, ne zna se na koji način su trošena sredstva i koliko je novca ušlo u klub mimo svih pravila i propisa uz nesebičnu pomoć državnih organa Crne Gore. Kroz klub su prošli mnogi treneri i igrači koji su pravili ugovore sa tadašnjim rukovodstvom a sve na štetu Opštine Berane gdje i dan danas pristižu potraživanja istih. Na sjednici osnivačke skupštine FK Berane 11.02.2013. godine, na osnovu člana 39 Zakona o sportu, Skupština kluba jednoglasno donosi ODLUKU o osnivanju Fudbalskog kluba „Berane“, gdje 9 (devet) – osnivači preregistruju klub na sebe i preuzimaju sva prava i obaveze na sebe, jednakim osnivačkim ulozima od 11,11% (odnsono obezbjeđuju finansije klubu, uređivačku politiku, biraju organe kluba…)”, piše u saopštenju.

“2014. godine DPS gubi lokalne izbore u Beranama i na vlast dolazi koalicija Zdravo Berane i utvrđuje činjenično stanje u Fudbalskom klubu Berane, odnosno formira Komisiju za popis imovine, materijalnih i nematerijalnih prava i obaveza FK Berane, 24.06.2014. godine i konstatuje da su dugovi po svim osnovama, iznose148,118,00 eura prema postojećoj evidenciji. U istom periodu Opština Berane pruža ruku pomirenja i pravi Ugovor o prenosu osnivačkog kapitala na Opštinu Berane tako što će svih devet lica osnivača prenijeti bez naknade cjelokupan osnivački kapital sa svim pojedinačnim ulozima koje imaju u FK Berane na STICAOCA i saglasni su da STICALAC (Opština Berane) danom zaključenja i ovjere ovog ugovora bude jedini osnivač sa ukupnim osnivačkim udjelom od 100% u osnivačkom kapitalu FK Berane. Do dana današnjeg ovaj ugovor nije potpisan, odnosno u ugovoru koji se nalazi kod Osnovnog suda, osam lica(osnivača) tvrdi da su svojim potpisom prenijeli cjelokupan osnivački kapital na Opštinu Berane a samo jedno lice kluba, u konkretnom slučaju gospodin Joksimović ne želi prenijeti ta prava, pa samim tim ovaj ugovor nikada nije ni potpisan i do realizacije ovog ugovora nije došlo jer se ugovorne strane nisu mogle sporazumjeti obitnom, odnosno osnivači postaju taoci jednog čovjeka”.

“Sagledavajući ovu situaciju u Fudbalskom klubu Berane Opština Berane uzima u obzir da je FK Berane klub star 94 godine, da je kompletna sportska infrastruktura koju besplatno koristi klub u vlasništvu Opštine Berane koja i dalje ulaže u njegovo osavremenjavanje i poboljšavanje i da se njegova djelatnost finansira dijelom iz budžeta Opštine, te s tim u vezi donosi Odluku o preuzimanju prava i obaveza u Fudbalskom klubu Berane. U periodu od 2014. do 2018. godine Opština Berane pokušava da stabilizuje klub i daje svoj maksimum a sve u interesu djece koja treniraju u njemu. Mi ćemo nastaviti da ulažemo u sport i da što više mladih sa ulica uvedemo na sportske terene”.

“Fudbalski klub se nalazi u teškom finansijskom stanju, između 150.000 do 200.000 eura – podaci iznešeni ugrubo jer na naplatu stižu potraživanja iz perioda od 2006.do 2014. godine dok je na vlasti bio DPS i mi u ovom trenutku ne možemo doći do relevantnih podataka i potrebne dokumentacije o samom stanju u klubu. Naglašavam da Opština Berane ne želi i ne može ugasiti nijedan klub pa tako ni Fudbalski klub Berane, može ga finansirati po novoj Odluci o sufinansiranju i finansiranju kao i ostalih 35 sportskih kolektiva koji su takođe u privatnom vlasništvu”, stoji u saopštenju Sekretarijata sa sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vidoje
Gost
Vidoje

Ja sam čuo da je Dado vracao pare zato sto je dogovor u Dps bio da se Scekic postavi uz uslov da se vracaju dugovi Vukinih ortaka u ovom slucaju za fudbal je bio zaduzen Joksimovic koji je bio zaposljen u sekretarijat za sport. Sve su pokvarile demokrate kad su trazile mjesto sekretara Scekic se protivio jer je znao da… Više »

Ivangradjanin
Gost
Ivangradjanin

Koji likovi gore na slici hahahahaha ako oni ne spase sport u beranama niko nece.Pogledajte te glave

Gabelj34
Gost
Gabelj34

Ima skupstinska odluka dje se glasalo o preuzimanju kluba i postoji dokument za koji je glasao 13 odbornika Snp 4 iz fronta i jedan iz Dps . A to znaci da je Opstina Berane preuzela prava i obaveze a to znaci da vraca dugove Dps -a . Ovo su činjenice. A ovaj Folic je nasankan jer Dragoslav Scekic je opasan… Više »

44debilanaCDMu
Gost
44debilanaCDMu

Šta je sve radio ovaj Vuka Golubovc , opasan igrač izgleda puno šta je mutio sa suprugom koja je bila u to doba direktor komunalnog u beranama .

Send this to a friend