Fudbal

Finale LŠ sudi čovjek koji je priznao gol kog nije bilo

Evropska fudbalska federacija (UEFA) objavila je da će Njemac Feliks Brih biti glavni sudija finala Lige šampiona u kojem će se sastati Juventus i Real Madrid, 3. juna na stadionu “Milenijum” u Kardifu.

Njemac je od 2007. sudija na najvećim takmičenjima, sudio je sva velika prvenstva, ali će ostati upamćen po nevjervoatnom golu koji je priznao na meču Bundeslige. Brih je pokazao na centar nakon šuta Kislinga, koji je promašio gol, ali je lopta kroz spoljni dio mreže ušla u gol i zavarala sudije. Igrači Leverkuzena su se radovali, a Hofenhajma ostali u čudu.

Brih je inače sudio na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Francuskoj, gdje je dijelio pravdu na utakmicama grupne faze Švedska – Belgija i Engleska – Vels, te u četvrtfinalnom meču između Poljske i Portugala.

Najveće dostignuće 41-godišnjeg njemačkog sudije do sada bilo je finale Lige Evrope 2014. godine u kojem su se na stadionu Juventusa sastali Sevilja i Benfika.

Brihu će u Kardifu pomoćnici biti zemljaci Mark Borp i Stefan Lup, sudije iza golova biće Bastian Dankert i Marco Fric, a rezervni Rafael Foltin. Za četvrtog sudiju određen je Milorad Mažić iz Srbije.

Send this to a friend