Fudbal Sutjeska ima bolju gol razliku od Budućnosti

Giljen: Sve je došlo na svoje, zasluženo smo lideri

Vladan Giljen

Zahvaljujući debaklu Budućnosti u posljednjem polusezonskom meču, a ubjedljivoj pobjedi Nikšićana u Bijelom Polju (4:0) – Sutjesci je pripala jesenja titula. Najveći rivali bodovno su izjednačeni na tabeli, ali kraj Bistrice su zadovoljniji zbog bolje gol razlike.

Istina, do ovog uspjeha dovela ih je požrtvovana igra tokom cijele polusezone. Ostvarila je Sutjeska 11 pobjeda, a po četiri meča je izgubila i odigrala neriješeno. Ubojiti su bili „plavo-bijeli“, postigli čak 39 golova, 11 više od Budućnosti, a svega 13 puta zatresla se mreža gola koji su čuvali Vlado Giljen i Suad Ličina.

Holanđanin Tajron Konrad, koji je i na zatvaranju polusezone dva puta pogodio, ubjedljivo je najbolji strijelac lige sa 12 pogodaka.

Uz to, ne smije se zanemariti da je Sutjeska ove jeseni opstala i u najmasovnijem takmičenju, pa sad već sasvim ostvarivo izgleda najava čelnika kluba, s početka šampionata, da će osvojiti duplu krunu.

Nikšićani su ovosezonsku priču počeli s Milijom Savovićem, stručnjakom koji je ih je minule sezone vodio do titule, ali nakon ljetošnjeg neuspjeha na međunarodnoj sceni, pa još loša prva tri prvenstvena meča, uslijedio je razlaz. Sa Savovićem je Sutjeska u tri meča osvojila četiri boda – igrali su neriješeno s Jedinstvom, pa dobili Jezero, a u trećem kolu je poraz od Mornara bio kap koja preliva prepunu čašu razočaranja.

Naslijedio ga je Nenad Brnović i nakon prvenstvene pauze, igrajući protiv Iskre, slavio 3:0, što je bio nagovještaj da bi se mogle posložiti kockice kako svi ljubitelji fudbala u gradu podno Trebjese i očekuju.

Kao i u svakoj sezoni bilo je uspona i padova, neki bi rekli i da je Sutjeska olako ispustila nekoliko pobjeda, ali treba biti realan i konstatovati da su i rivali imali ambicije, da „plavo-bijele“ nijesu zaobišli brojni pehovi, pa i sudijske nepravde.

Sportski direktor FK Sutjeska Krsto Koprivica ne skriva zadovoljstvo ostvarenim u dosadašnjem dijelu polusezone.

– Svi znamo kako smo počeli šampionat, da smo raskinuli saradnju sa Savovićem, da smo u hodu morali donositi važne odluke, da se nekoliko naših fudbalera ozbiljno povrijedilo i da ćemo na povratak nekih od njih čekati još mjesecima. A, imali smo najveće ambicije i u kup takmičenju i izborili učešće u završnici. Na kraju, ispostavilo se da su nijanse presudile kome će pripasti jesenja titula. No, to ne znači da nijesmo zadovoljni i očekujem tek na proljeće da imamo razloga za zadovoljstvo. Po svemu sudeći, ove zime će nas napustiti Novica Eraković, a svi znamo koliko je ovaj fudbaler bio važna karika u našem timu. Dakle, moraćemo izvršiti neka poziciona pomjeranja, pa i pojačati se, jer na proljeće nas očekuju veći izazovi. Veliku zahvalnost dugujemo svim prvotimcima, stručnom štabu i navijačima koji su dali nemjerljiv doprinos ovakvom uspjehu – rekao je Koprivica.

Zadovoljan je i kapiten „plavo-bijelih“ Vlado Giljen. Prije dva dana u Bijelom Polju slavio je pobjedu s četiri pogotka, slavio je jesenju titulu i svoj 33. rođendan.

– Na kraju, sve je došlo na svoje. Sutjeska je zasluženo na liderskoj poziciji. Možda će neko reći samo zahvaljujući gol razlici, ali zar i to nije uspjeh. Najviše smo golova postigli, najmanje ih primili, imamo prvog strijelca lige, imamo igrače koji upravo doživljavaju najljepšu afirmaciju i, na koncu, mi smo u igri za oba trofeja i najozbiljniji smo kandidati – kaže čuvar mreže iz nikšićkog sastava, Vlado Giljen.

Šef struke Nenad Brnović podsjeća da su ubjedljivo slavili u Bijelom Polju, ali da su kod rezultata 0:1 domaći imali dobru priliku. Kaže, ko zna kako bi se sve završilo da je Jedinstvo izjednačilo.

– Bila je ovo izuzetno teška utakmica, iako se po rezultatu ne bi moglo zaključiti. Za nama je teška kompletna polusezona, a kad sam preuzeo rukovođenje stručnim štabom nije bilo sve baš sjajno. Imali smo neke poraze koji nijesu smjeli da se dese, ali ne mislim ni da je sakupljenih 37 bodova loš učinak. Vjerujem da ćemo se ove zime pojačati, da ćemo na proljeće igrati ljepši fudbal i uspješno nastaviti borbu za titulu – zaključio je nakon posljednje jesenje utakmice Brnović.

Send this to a friend