Fudbal Sumnje, dokazi i zaostavština

Godina od smrti Dijega Maradone: El Pibe – vječita kontroverza

Dijego Maradona

Vijest je odjeknula, planeta zanijemila. Na današnji dan prošle godine plakali su i bogati i siromašni, u nevjerici bili i vjernici i ateisti, fudbalski se sjedinili Argentinci i Brazilci…

Dvadeset petog novembra 2020. umro je Dijego Armando Maradona, čovjek koji je igrao fudbal kao vjerovatno niko prije i poslije njega i koji se igrao s životom kao nijedan fudbaler u istoriji.

Taj, u isto vrijeme šarmantni i bezobzirni, način života, hedonizam s primjesama mazohizma, taj tango sa smrću – završio se tragičnim ishodom na kućnom liječenju u Tigreu, tri dana poslije 60. rođendana velikog El Pibea, nakon što je operisao krvni ugrušak koji se nalazio blizu mozga.

U Argentini je bila proglašena trodnevna žalost, milione Argentinaca došlo je da se posljednji put pokloni najvećem sinu svoje domovine, ispred zgrade u kojoj se nalazio kovčeg bilo je toliko ljudi da je došlo do sukoba s policijom.

Krivica

Koliko je El Pibeov život bio kontroverzan, toliko je kontroverzna i njegova smrt i sve što se događalo do danas, godinu otkad je odlaskom nenadoknadivo osiromašio svijet.

Posljednja vijest bila je šokantna – sahranjen je bez srca jer su navijači htjeli da ga ukradu!

Još se vodi istraga o tome da li su Maradoninoj smrti doprinijeli ljekari koji su u posljednjem periodu vodili računa o njemu, odnosno da li bi bio živ da je bolje liječen.

Glavni državni tužilac ubrzo nakon smrti uzeo je izjave od optuženih i svjedoka te zaključio da je, u najmanju ruku, bilo zloupotrebe. Takođe, na temelju svjedočenja i mnoštva audio-zapisa sa različitih telefona, navodno postoji dovoljno dokaza da se slučaj tretira kao namjerno ubistvo (odnosno, s određenom namjerom), pisao je argentinski Ole.

Pod istragom su ljekar opšte prakse, psihijatrica, medicinske sestre… Niko ne zna kada će se održati suđenje, ali procjenjuje se da bi moglo da se dogodi za godinu i po, do dvije. Sedmoro optuženih moglo bi da se suoči sa kaznama u rasponu od osam do 24 godine.

Trenutno im je zabranjeno napuštanje zemlje, a u slučaju selidbe moraju obavijestiti tužilaštvo.

– Onog dana kada se nalazi obdukcije pojave na suđenju, dokazi o tome u kakvom je Dijego bio stanju, odmah će nekoliko njih završiti u zatvoru – kazao je izvor Olea upućen u slučaj.

Postoji odgovornost i onih koji su iznajmili kuću u kojoj je Maradona proveo posljednje dane života, a koja nije imala osnovne uslove za liječenje.

Nasljedstvo

Gdje su slavni, tu je problem i sa nasljedstvom.

Trenutno je petoro legitimnih nasljednika – Dalma, Đanina, Hana, Dijego Junior i Dijego Fernando.

Mahali Hil i Euhenija Laprovitola čekaju rezultate DNK testa kako bi se utvrdilo da li su Maradonine kćerke.

Zbog ovog slučaja sačuvano je šest uzoraka DNK od Dijega, a jedan je ,,prebačen“ u La Platu gdje će se postupak održati 14. decembra.

Dijego Maradona je na računima u Švajcarskoj i Ujedinjenim Arapskim Emirata ostavio između pet i šest miliona dolara, u Bjelorusiji ima tenk i pet odsto dionica FK Dinamo iz Bresta, a na aukciji 19. decembra naći će se kuća sa bazenom, dva BMW-a, kamion i mnogo drugih stvari koje se čuvaju u dvije kutije u San Isidru…

Brend ,,Maradona“ u vlasništvu je advokata Matijasa Morle, koji je najavio da će pokrenuti sudski postupak zbog ,,Maradolar“ kriptovaluta.

Zbog prava na Dijegov brend i lik vode se već dva postupka…

Omaž

Fudbalski klub Napoli, kojem je El Pibe donio dva Skudeta i Kup UEFA, nazvao je stadion po svom najvećem asu, a nedavno je predstavio dresove s likom Maradone.

I oni su izazvali kontroverze zbog određenih autorskih prava.

U neđelju, 28. novembra, u Napulju će biti otkriven spomenik Dijegu Armandu Maradoni.

Izrađen je 3D tehnikom štampanja, a gradu Napulju poklonio ga je Maradonin prijatelj Stefano Ceci.

– Obećao sam to na dan kada je proglašen počasnim građaninom Napulja – rekao je Ceci za Radio 24.

Spomenik će biti predstavljen uoči utakmice 14. kola Serije A između Napolija i Lacija. Na pokretnom postolju proći će po atletskoj stazi, kako bi ga svi vidjeli, a zatim će biti smješten u okviru stadiona.

Maradonina najveća ljubav, Boka juniors, i Barselona – klub koji je takođe proslavio, uskoro će odigrati prijateljsku utakmicu u čast El Pibea… I podsjetiti sve koliko nedostaje.

Koliko nedostaju sve ,,ludosti“ vječitog dječaka – onaj ,,bezbrižni“ pogled koji su mnogi pripisivali raznim opojnim sredstvima, i ona slika sa tribina ,,Bombonjere“ na kojoj je sa tompusom u ustima i likom Če Gevare na ruci, i ona slika kada vodi ekipu sjedjeći na fotelji kraj terena, i ona kada dodaje loptu djetetu s invaliditetom, s istom radošću kao što je, na primjer, Klaudiju Kaniđi u slavnim danima ,,gaućosa“.

(Fudbalskom) svijetu nedostaje i Dijegova patnja sreća i Dijegova sreća, i ono kad su svi drhtali jer je ko zna koji put završio u bolnici ne mareći što će biti kad i ako se probudi, i ono kada – na primjer – ode na oporavak kod svog velikog prijatelja Fidela Kastra, pa dječački se osmjehujući skoči u bazen i uzvikne:

,,Viva la Cuba! (Živjela Kuba)“.

Živjeće vječno i Dijego Armando Maradona. Zato što se takav više neće roditi.

Send this to a friend