Fudbal Ljetnji hit s Apenina:

Igra azura je pjesma

Roberto Manćini

,,Italia sei grande grande grande“ – ,,raspjevani“ naslov Gazete delo Sport, čija je inspiracija bila poznata italijanska pjesma iz ranih 70-ih godina, otkriva entuzijazam i euforiju koja vlada na Apeninima poslije još jednog sjajnog izdanja njihovog nacionalnog fudbalskog tima.

Ono što ,,azuri“ priređuju na Evropskom prvenstvu zaista je kao – pjesma. Pravi ljetnji hit, pripreman dugo u studiju Roberta Manćinija, lansiran bez pompe, dočekan sa skepsom, ali sa snažnim efektom – opijajućim za široke italijanske i evropske mase.

,,Dimmi che è vero!“ (Reci mi da je ovo istina!): i Korijere delo Sport iskoristio je jednu od pjesama iz slavnih 70-ih da opiše osjećaj poslije trijumfa ,,azura“ nad Belgijom u četvrtfinalu (2:1).

“Mislim da ni u jednom trenutku utakmice nijesmo mnogo patili. Da biste pobijedili reprezentaciju poput Belgije potreban vam je vrhunski nastup svih igrača, a to je baš ono što se nama dogodilo”, sijao je od sreće Manćini.

“Postigli smo dva pogotka, a mogli smo više. Mislim da je pobjeda potpuno zaslužena. Čeka nas Španija u utorak, ali što dalje ideš postaje sve teže. To je normalno.”

Italija je protiv Belgije postavila rekord, upisavši 15. uzastopnu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i na završnom turniru.

Belgija je ostala na 14, koliko je upisala Njemačka od 3. septembra 2010. do 22. juna 2012. godine.

,,Sei bellissima“ (Prelijepa si): i Tutosport je muzičkom podlogom iz 70-ih opisao kako Italija izgleda na ovom Euru.

Mirisalo je na dobro već od premijere protiv Turske (3:0), još dvije pobjede u grupi potvrdile su da su ,,azuri“ iznad prosjeka, te da je ovo neka nova Italija – ne ona dosadna, defanzivna, koja se zadovolji sa 1:0, već razigrana, ofanzivna, koja ,,davi“ rivala, pa makar bio i prvi sa FIFA rang liste, poput Belgije.

“Mislim da je svako od nas odigrao nevjerovatan meč. Drago mi je zbog lijepo gola, mnogo puta sam ga probao, na utakmicama i treninzima. Ali pobijedili smo kao ekipa”, rekao je Lorenco Insinje, strijelac gola za 2:0.

Italija ide na ,,Vembli“, bez jednog od najboljih igrača – povrijeđenog Leonarda Spinacole, dok Belgijancima ostaje da analiziraju zašto ponovo nijesu otišli do kraja.

Send this to a friend