Fudbal

Infantino: Povećanjem broja učesnika Mundijala fudbal će nastaviti da raste

Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2026. biće prvo sa 48 učesnika. FIFA-ino vijeće podržalo je prijedlog o povećanju broja učesnika sa 32, pa je tako prošla prva velika inicijativa predsjednika Infantina, koju je pozdravio i naš savez.

Prvi čovjek FIFA na ovoj ideji zaradio je ključne glasove na izborima, a sada je sve to sproveo u djelo.

“Nivo fudbala na globalnom nivou je u porastu, povećanjem broja timova, povećaćemo i ulaganja u fudbal i samim tim osigurati da ovaj sport nastavi da raste. To se dogodilo sa UEFA-om koja je povećala broj učesnika Evropskog prvenstva i mnoge države više ulažu novca kako bi se domogle takmičenja. Na taj način dobili smo i brojne velike priče, poput Islanda, Velsa, Mađarske…”, rekao je Infantino.

Brojne su bile kritike na račun ove ideje FIFA, ali Infantino vidi samo dobre stvari. Ne brine ga mogućnost da će povećanje broja timova uticati na kvalitet takmičenja, jer su šampionati kontinenata vrlo zanimljivi, a učestvuje procentualno veći broj nacija.

“Svjetsko prvenstvo sa 48 selekcija donosi nastup samo 23 odsto članica FIFA. Pogledajte samo kontinentalna takmičenja, u Aziji nastupa 52 odsto nacija, u Južnoj Americi svi igraju kontientalno takmičenje. U Evropi je taj procenat 44 odsto, a mi i sa ovim povećanjem smo na samo manje od četvrtine.”

Format takmičenja je već utvrđen, 48 selekcija biće podijeljeno u 16 grupa sa po tri tima, a dvije će selekcije ići dalje. Ipak još se ne zna koliko će koja federacija dobiti mjesta za novi Mundijal. Spekuliše se da će Evropa umjesto dosadašnjih 13, imati 16 pozicija, što je odlična vijest i za naš nacionalni tim.

“Konfederacije imaju želje o tome koliko mjesta žele u novom formatu. U toku su diskusije na tu temu, ali još ništa nije odlučeno. Ono što je sigurno jeste da će svi imati više mjesta nego do sada. Kod nekih će to povećanje biti veće, kod nekih manje, ali ćemo se potruditi da svi budu zadovoljni”, zaključio je Infantino.

Novi format Svjetskog prvenstva neće uticati na broj mečeva i dužinu trajanja. Timovi koji stignu do finala igraće po sedam susreta, a turnir će se igrati 32 dana. Na prvom Svjetskom prvenstvu nastupalo je samo 13 ekipa, tokom godina broj je rastao na 16, pa 24, a od 98. Mundijal igra 32 nacionalna tima.

Send this to a friend