Fudbal Crnogorac uzbuđen pred start sezone u Seriji A

Janković: Spreman za veliku scenu italijanskog fudbala

foto: FSCG

Sve je spremno za početak nove sezone u Serije A – spreman je i Marko Janković koji je u prethodnih pola godine prošao period adaptacije, upoznavanja i privikavanja na jednu od najboljih liga na svijetu.

Italijanski fudbal kreće za vikend, a crnogorski reprezentativac je sada u boljoj poziciji nego kada je posljednjeg dana zimskog prelaznog roka prešao iz Partizana u SPAL.

Tada je na Apeninsko poluostrvo stigao nakon operacije trbušnog zida, u međuvremenu se oporavljao od povrede, da bi odigrao nekoliko završnih utakmica prošlog prvenstva.

Ovoga puta je prošao pripreme sa ekipom, zdrav je i motivisan da zablista na velikoj sceni.

“Počinje Serija A. Svaka utakmica je finale, svaki bod je presudan. Prošla sezona je bila veoma dobra za nas, pogotovo drugi dio kada smo upisali nekoliko važnih pobjeda protiv najvećih klubova kakvi su Juventus, Roma i Lacio. Cilj ove takmičarske godine je da na kraju budemo što bolje plasirani. Biće teško, jer je svaka ekipa baš jaka i svi su radili na velikim pojačanjima”, kaže Janković za Arenu, a potom nastavlja:

“Oporavljao sam se od operacije do pred kraj prošle sezone kada sam se vratio na teren. Uspio sam da osjetim čari Serije A protiv Napolija, Milana, Udinezea i Sampdorije. U tim trenucima smo bili manje-više sigurni na tabeli, pa je način igre bio rasterećeniji nego što će to biti sada od samog početka. Zdrav sam i spreman fizički. Potrudiću se da dvaki minut na terenu iskoristim na pravi način”, ističe dvadesetčetvorogodišnji Cetinjanin.

Italijanski fudbal je specifičan, na svoj način poseban. Najviše zbog taktike…

“Teško je izboriti se za mjesto. Svi igrači su dobri, maltene su u pitanju nijanse. Mnogo se radi i na taktici, a za to je potreban period kako bi se stranci navikli na ovdašnje zahtjeve. Italijani su tu u prednosti jer te stvari uče od malena. Meni, konkretno, naruku ne ide sistem “3-5-2″ koji forsira trener. U tom slučaju, pozicija koju igram polušpic ili po desnoj strani nije zastupljena. Ali dobro, treniram i trudim se. Na meni je da se izborim i iskoristim svaku priliku”, naglašava nekadašnji fudbaler Partizana, Maribora, OFK Beograd i Olimpijakosa.

Janković će imati priliku da igra protiv igrača svjetskog kalibra, poput Ronalda, Dibale, Pjanića, Ikardija, Lukakua, Pjonteka, De Lihta…

Kakav je osjećaj kada naspram sebe vidiš takve zvijezde?

“Sigurno da znači mnogo.Samo gledajući takve igrače može dosta da se nauči, a kamoli kada si na terenu protiv njih. Tokom ljeta je došlo dosta velikih imena, uz one koji su bili tu kvalitet je još veći. Biće interesantna, još jača i izbudljivija liga”, istakao je Janković.

Send this to a friend