Fudbal Crnogorski reprezentativac sve bliži povratku na teren

Jovetić: Nije lako boriti se sa povredama, ali nikad nisam pomislio da odustanem od fudbala

foto: FSCG

Od nastanka fudbalske reprezentacije je tu. Jedini! A vjerovatno je i jedini sportista koji je od stvaranja Crne Gore do danas aktivan u A selekciji na najvišem mogućem nivou.

Priča o krađi u Bugarskoj, o slučaju Kosovo i svemu nefudbalskom što smo preživjeli u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine stoji, ali da je Stevan Jovetić bio zdrav priča bi bila pozitivnija. Mnogo.

I tačka! Pa neka sumnja ko god želi…

Međutim, 29-godišnji maestro iz Podgorice je bio osuđen da bude najveći navijač! Zbog povrede prednjih ukrštenih ligamenata…

“Gledao sam svaku našu utakmicu, namjestilo se sve kako ne treba u aktuelnim kvalifikacijama, počev od tog meča sa Bugarskom, kada nam je sviran nepostojeći penal. Da smo tu osvojili tri boda, cijeli tok kvalifikacija bio bi drugačiji”, rekao je Jovetić za Dnevne novine, borac koji nikada nije gubio nadu. “Šta je tu je. Utakmice koje slijede će da nam posluže da se uigramo uz novog selektora i da se pripremimo što bolje za naredne izazove.”

A, uprkos tome što preovladava pesimizam u pogledu budućnosti “hrabrih sokolova” i plasmana na neko veliko takmičenje, čarobnjak “JO JO” je optimista!

“Uvijek vjerujem da može da se dođe do nekog prvenstva, pa ćemo da vidimo. Naravno, dosta toga treba da se posloži. Prije svega, da svi budemo na okupu.”

Joveta liječi povredu zarađenu 13. aprila u remiju Monaka protiv Remsa na stadionu “Luj II” počeo je da radi sa loptom, polako pojačava ritam… Kako se osjećaš? Kada bi mogli da te vidimo na terenu?

“Osjećam se odlično. Baš dobro. Radim već duže vrijeme na terenu, a onda je sve lakše. Pojačavam ritam postepeno, a 6. novembra idem na posljednju kontrolu kod hirurga koji me je operisao. Tada će da mi da zeleno svijetlo kada mogu da krenem da treniram sa ekipom, sa ful treningom”, govori nam eks igrač OFK Titograda (Mladosti), Partizana, Fiorentine, Mančester sitija, Intera i Sevilje…

“Sigurno će mi trebati par nedjelja sa momcima, a onda se vraćam da igram. Sve ide po planu.”

Da li si se uželio fudbala?

“A kako nijesam. Nedostaje mi”, sa osmijehom nam je kazao mađioničar, kakvih je sve manje u današnjem fudbalu.

Kako se boriš sa silnim povredama? Čini mi se da ih je bilo 22 u dosadašnjoj karijeri, koja je duga već 13 godina, jer si debitovao sa 16. Tim podatkom ne može da se pohvali bilo ko…

“Samo 22? Mislio sam da ih je bilo 100”, priča sa vedrinom u glasu vječiti fudbalski dječak, što potvrđuje da jedva čeka da se vrati svojoj prvoj ljubavi… “Jednostavno, u ovakvim trenucima morate da budete jaki mentalno. To je broj jedan. I morate da pripremite sebe na to što slijedi. Tako sam sebe pripremio na vrijeme i, hvala bogu, prošlo je pet i po mjeseci, a brzo ću opet na teren.”

Majstor sa Starog aerodroma u nogama ima 399 utakmica, 127 golova i pregršt asistencija! A da li si nekad posebno nakon što si drugi put pokidao ligamente (prvi put u Fiorentini sa 21 godinom) pomislio da odustaneš?

“Nije lako, ali morate u svemu da tražite pozitivne stvari i gledate samo njih. I naravno, da se nadate da će što manje biti toga. Fudbal je danas mnogo naporniji nego što je bio prije 20-30 godina, igra se više utakmica, ritam je jači, više se putuje… A sve to vuče više povreda. Najbitnije je da radite što je do vas, da dajete sve od sebe u svakom pogledu i da očekujete da će rezultati doći”, govori nam Jovetić, koji je samo odmahnuo rukom kada smo mu pomenuli odustajanje, jer se rođeni šampioni nikada ne predaju…

“Bilo je teških momenata to sigurno. Međutim, nikada, ali stvarno nikada nijesam mislio da odustanem. Fudbal volim, fudbal igram od sedme godine, kada sam otišao na prvi trening. I od tada sam propustio maksimalno dva treninga. To ostaje za cijeli život, jer se najljepše osjećam na terenu. Jedva čekam da opet krenem.”

Kada bi sada podvukao crtu…

“Počeo sam sa 16, odigrao sam skoro 400 utakmica, a neki su završavali karijere sa 200. Kada uzmem sve povrede i zastoje, mogu da budem prezadovoljan koliko sam utakmica odigrao, koliko sam golova dao i namjestio. Kada se uzmu brojke, to je više nego zadovoljavajuće.”

Ali Stevan ni ne pomišlja da stane, jer magija u njegovim nogama još stanuje. Ako neko sumnja, neka se samo sjeti majstorija protiv velikana Liverpula, Real Madrida, Juventusa, Milana, Crvene zvezde…

“Najveća podrška u svemu mi je uvijek bila porodica. Naravno, sada i moja djevojka”, istakao je Jovetić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Timski
Gost
Timski

Cisti dokaz koliko lijenost i glupost uzimju danka. Sa toliko resursa oko sebe tri utakmice zdrav nikad nije mogao sastaviti

Rade007
Gost
Rade007

A odustani života ti!! Ni San Marino ga ne bi zvao da igra

darko
Gost
darko

Sjajan momak, a jos bolji fudbaler. Jedva cekam da se vratis na teren!

Grigor
Gost
Grigor

Koliko si odigrao, dosta si zaradio… Lukavo ili dobar menadzer…

mne-more
Gost
mne-more

Di su nam golovi..ljepota nogometa…di nam je Savez koji moze da podnese 50 poraza..Miuka mi je og cg nogometa

Pravednik
Gost
Pravednik

Kojeg CG nogometa? 🙂 Novinari su krivi sro nacija ima prevelika ocekivanja…

e sad
Gost
e sad

Drug, za Savez si u pravu, samo neka sujeta I gluposti, ko je protiv njih itd, samo nesto na improvizaciju rade, dovode igrace sa strane.. to je varanje, umjessto da se posvete mladjim kategorujama i promijene nesto.. Ali ovdje je rijec o Joveticu, jednom bistro, dobrom momku, majstoru Fudbala i treba mu pozeljeti srecu.. Pozdrav za Jovetu od Milosa.

Send this to a friend