Fudbal

Kojim putem Crna Gora sad može do Mundijala?

foto: Anadolija

Na polovini kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo računica “sokolova” je jasna – prvo mjesto je praktično nedostižno, dok je realnost borba za drugo koje vodi u baraž.

Drugi uzastopni poraz Crne Gore iskoristila je konkurencija, pa se startna prednost našeg tima na tabeli istopila.

“Nemam šta da zamjerim igračima, to je fudbal. Oni su dali doprinos, pokazali želju i borbenost. Ako je protivnik u pojedinim momentima bolji, Bože moj, tu ne možemo ništa. Svaka čast momcima, glavu gore, igraćemo neke naše utakmice gdje smo mi, objektivno, u realnijem kvalitetu odnosa. Svaki poraz zabrinjava, ali, opet, na ruku idu drugi rezultati, koji daju za pravo da se nadamo. Mislim da nijesmo zaslužili da izgubimo, ali, tražićemo šansu na utakmicama koje nam više odgovaraju”, poručio je selektor Ljubiša Tumbaković.

foto: Vedran Ilić

Opet je crnogorska reprezentacija praznih ruku ostala u finišu.

Jermeni su gol za pobjedu u novembru dali u sudijskoj nadoknadi, dok nam je sinoć gorku pilulu servirao Lukas Pišček, 10 minuta prije kraja.

Ostaje žal jer su “sokolovi” bili blizu da ostanu neporaženi u duelu sa glavnim favoritom i realno najboljom ekipom u grupi.

Šansa Aleksandra Šofranca kod rezultata 1:1 dugo će ostati u pamćenju naših fudbalera, a i ljubitelja fudbala.

Probao je selektor i sa kapitenom Vučinićem, koji je teren osjetio u posljednjih nekoliko minuta, prvi put od novembra 2015. kada je zadobio tešku povredu.

“Bio sam spreman za onoliko koliko me šef stavio. Nije me bilo lako ni ubaciti jer nijesam igrao godinu i po. Vratio sam se i nadam se da ću sljedeći put moći da pomognem malo više. Mislim da su Poljaci bili bolji u prvom poluvremenu, dali su gol, da li je prije toga bio faul glupo je govoriti. Izgubili smo utakmicu u kojoj smo mogli da uzmemo bod. Nakon izjednačenja imali smo šansu preko Šofranca da pobijedimo, ali nikad nije lako dati gol. Potom smo primili gol iz maltene kontranapada. Pred nama je još pet utakmica, moramo da dignemo glave i nastavimo da radimo kao što smo do sad”, rekao je Grande Mirko.

foto: Vedran Ilić

Bez Tomaševića, Bakića, Baše, Poleksića, a onda i šokantno povrijeđenog Jovetića usred priprema za meč sa Poljskom, naš tim je bio desektovan, ali je pokazao ogromnu želju da se dokaže protiv jedne od jačih evropskih reprezentacija.

I bio je blizu da ostane neporažen, ali jedna nesmotrenost lansirala je Poljake ka Mundijalu, a naše momke bacila na koljena, iako su ostavili posljednji atom snage u želji da i žestoko desetkovani pokažu da mogu da se nose sa realno kvalitetnijim od sebe.

Međutim, kako za prosutim mlijekom ne treba žaliti, ostaje nam da se okrenemo onome što nas čeka u budućnosti.

foto: Anadolija

Crna Gora i dalje čvrsto u svojim rukama drži sudbinu, kada je u pitanju borba za drugo mjesto. Danska, Rumunija i iznenađujuće Jermenija iz ove perspektive djeluju kao rivali u nadmetanju za mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije za Mundijal.

Dobra stvar je što će izabranici Ljubiše Tumbakovića sve te ekipe dočekati u Podgorici i imati šansu da pred svojim navijačima naprave iskorak ka željenom baražu.

Neke stvari mogle bi da budu jasnije poslije sljedeće dvije utakmice. Pod Goricom će rival “sokolova” 10. juna biti Jermenija, dok će 1. septembra na noge otpisanom Kazahstanu. Ukoliko opravdaju ulogu favorita u tim susretima, naši momci napravili bi veliku stvar u borbi za drugo mjesto u grupi

Potom slijedi pakleni finiš kvalifikacija, mečevi sa Rumunijom i Danskom u Podgorici i gostovanje Poljskoj na kraju ciklusa.

Za promjenu bi dobro bilo da naše momke povrede zaobiđu, što je jedan od najvažnijih preduslova za dobar rezultat.

Rusija je i dalje daleko, ali treba vjerovati da ćemo na jesen slaviti najveći uspjeh u istoriji crnogorskog fudbala.

foto: Vedran Ilić

Grupa E

1. Poljska 13
2. Crna Gora 7
3. Danska 7
4. Rumunija 6
5. Jermenija 6
6. Kazahstan 2

Raspored “sokolova” do kraja kvalifikacija:

Crna Gora – Jermenija (10.jun)
Kazahstan – Crna Gora (1. septembar)
Crna Gora – Rumunija (4. septembar)
Crna Gora – Danska (5. oktobar)
Poljska – Crna Gora (8. oktobar)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade007
Gost
Rade007

Ja nmg da vjerujem da ljudi vjeruju u ovaj propali pojekat,zvani,Srbija 2. Nikad se nećemo plasirat niđe,jer smo antifudbalska zemlja. Nikad nijesmo igrali dobar fudbal,niti ćemo ikad igrat. Estonija,Kipar,Litvanija,Letonija,Makedonija,Azerbejdžan… igraju ljepši i kvalitetniji fudbal od nas.

Liberal CT
Gost
Liberal CT

Kad u maju uđemo u NATO i u fudbalu ćemo biti bolji. To je sigurno.

Send this to a friend