Fudbal

Krunisanje na Marakani

Čuvena Marakana, Rio de Žaneiro i fudbal… Južnoamerički kontintent vibrira (moto Kopa Amerike), a kulminacija sezone uvom dijelu planete desiće se u nedjelju veče.

Kopa Amerika je stiga do samog kraja još meč i dobiće svog novog vladara. Domaćin Brazil će deveti put “nakriviti” krunu ili će kralj kontinenta treći put biti simpatični Peru veliko finale u nedjelju počinje u 22 sata po našem vremenu.

Brazil je do sada opravdao sve što se od njega očekivalo – ulogu favorita, ali i činjenicu da nikada ne gubi na Kopi kada je domaćin, pošto je u prethodna četiri slučaja kada je organizovao šampionat Južne Amerike na kraju bio i šampion.

“Da, dočekao sam i to da konačno vodim Brazil na Marakani. Dobro znate da se ovdje vrednuje samo ako ste nešto napravili na ovom stadionu, podsjetio je selektor “selesaoa” Tite.

Brazil je u grupnoj fazi “razbio” Peru sa 5:0, a tada je malo ko i vjerovao da će momci Rikarda Gareke ići dalje od četvrtfinala, ali… Paolo Gerero i društvo najprije su eliminisali najuspješniju naciju Kope Urugvaj, a potom i detronizovali Čile u polufinalu.

“Mnogi su mislili da je Peru gotov nakon našeg meča u grupi, ali mi nismo. Iako smo ubjedljivo slavili i u tom duelu se vidjelo da ti momci imaju nešto. Sada će nam biti mnogo teže”, dodao je Tite.

Kako god da se završi finale Peru će biti najljepša priča ovogodišnje Kopa Amerike, a u Brazilu je nastavljen uspon ove selekcije pod argentinskim stručnjakom Garekom, koji je Peruance odveo i na Mundjal prošle godine.

“Volim ovu zemlju i ovaj narod, a kada je tako nije teško ni voditi ove momke oni su najzaslužniji što smo se našli u finalu”, poručio je Gareka.

“Finale? Znamo koliko će biti teško, vidjeli smo to najbolje u prvom meču, ali ova ekipa je pokazala da je sve moguće.”

Inače, Gareka je poslije 36 godina vratio Peruance na scenu Svjetskog prvenstva, a ovog ljeta će njegova selekcija poslije 44 godine igrati u finalu Kopa Amerike.

Brazil devetu titulu Kopa Amerike čeka od 2007, a Peru treću od 1975. godine.

Send this to a friend