Fudbal

Lider ide u Berane, Budućnost cilja drugo mjesto

FK Budućnost

Lider šampionata, ekipa Sutjeske, gostuje Jezeru, Budućnost nakon tri vezane pobjede dočekuje Iskru u derbiju kola, Podgorica i Mornar u međusobnom duelu traže izlaz iz krize, a igraju još Rudar i Dečić, te Zeta i Petrovac.

Jezero je pokazalo da može da iznenadi kandidata za titulu – dokaz je pobjeda protiv Budućnosti pod Goricom.

Nova utakmica za Plavljane je izazov toga ranga – u Berane stiže lider i jedini neporaženi tim lige, Sutjeska.

Mogu li izabranici Mladena Lambulića da pomrse računicu ekipe koja je odbjegla na tabeli?

“Potrudićemo se da to uradimo”, rekao je Nikola Đurković.

“Sutjeska je najviše pokazala do sada. Primila je svega tri gola, a to dovoljno govori koliko su čvrsti pozadi. Imaju devet bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca, a to je ozbiljna razlika. Biće teško, ali pokušaćemo da iskoristimo neke od svojih prednosti. Nećemo se braniti, već nastojati da ugrozimo rivala. Pobjeda bi bila novo veliko iznenađenje u našoj režiji, a u krajnjem odgovara nam i remi. Sve je dobro osim poraza”, poručio je dvadeset sedmogodišnji vezista.

Sutjesku vodi trener koji je ostavio trag u Jezeru.

Milija Savović je uveo Plavljane u elitu, a potom sačuvao prvoligaški status prije nego je preuzeo kormilo kraj Bistrice.

“Ima nas dosta iz sadašnje ekipe koji jako dobro poznajemo trenera Savovića. Sa njim smo uspješno sarađivali, a za to vrijeme uvjerio sam se koliko je dobar u svom poslu. Sutjeska ima odličnu ekipu, a naš bivši šef ih je posložio kako treba. Rezultati Nikšićana nijesu nikakvo iznenađenje, jer sam znao da će Savović i tamo napraviti sjajan posao. Pred nama je mnogo zahtjevan protivnik, ali to nas dodatno motiviše. Bilo bi lijepo da nanesemo prvi poraz vodećem timu na tabeli”, naglašava Đurković.

Za nastavak serije

Ako bi se sudilo gledajući raspored na tabeli, Sutjeska ima idealnu priliku da danas pripiše još tri boda, jer gostuju Jezeru, ali kraj Bistrice ne pominju optimizam, već žele maksimalno motivisani da uđu i u ovaj meč.

Prvotimac Nikola Stijepović kaže da Plavljani imaju kvalitet, da su mnoge iznenadili ove sezone, te da zbog toga moraju biti oprezni.

“Igraju agresivno, to su pokazali i u meču na našem terenu ove jeseni, ali mi gledamo svoju priču, želimo da nametnemo svoju igru, svoj ritam, a on je pobjednički, što i potvrđuje tabela. Važno je da nastavimo seriju sjajnih rezultata što duže mognemo”, kazao je kratko Nikola Stijepović.

Ulog drugo mjesto

Budućnost je od početka sezone bila iza Iskre, ali to može da promijeni u direktnom sudaru pod Goricom.

Derbi 12. kola Telekom 1. CFL igra se danas od 17 časova, a ulog je drugo mjesto na tabeli.

Čevrtom vezanom pobjedom ,,plavi“ bi preskočili Danilovgrađane i ispred sebe imali samo Sutjesku koja je odmakla na 11 bodova prednosti.

“Na krilima dobrih igara i tri vezane pobjede radimo u dobroj atmosferi, ali smo svjesni da nam dolazi kvalitetna ekipa koja nije slučajno na drugom mjestu, ispred nas na tabeli. Međutim, igramo na svom terenu, želimo da potvrdimo da se nalazimo u dobroj formi i moramo da damo sve od sebe za novi trijumf”, rekao je trener Aleksandar Nedović.

Strateg Podgoričana prethodno je sa klupe vodio Iskru.

Simptomatično – na debiju u ulozi kormilara Budućnosti doživio je poraz na stadionu ,,Braće Velašević“ (2:1).

Sada ima priliku za revanš, ali ne gleda tako na novi duel.

“Jednostavno nisam takav tip. Ne zbog toga što sam radio u Iskri tri i po godine i što sam doživio sve te lijepe trenutke, nego jednostavno svaka utakmica je priča za sebe”, kaže Nedović, koji nastavlja:

“Taj meč u Danilovgradu i današnji pod Goricom nemaju ništa zajedničko. Jedan od razloga je broj igrača sa kojim smo nastupili na toj utakmici – i sa tim sastavom smo došli do prednosti, imali bod u džepu i izgubili u posljednjem minutu iz jedanaesterca. Drugi je što sam upoznao ekipu i već duži period radim sa njom i znam i protivničku ekipu, a treći je taj koji bih opet apostrofirao – nalazimo se u dobroj formi”, naglašava šef struke crnogorskog šampiona.

„Plavi“ i Danilovgrađani su do sada odigrali 24 međusobna duela (16 pobjeda Budućnosti, četiri remija i četiri poraza), a 10 puta su se sastali pod Goricom (devet trijumfa ,,plavih“, jedan poraz).

Podgoričani su kod kuće spojili pet pobjeda protiv Iskre.

Iskra bez straha

Jedan od najtežih ispita u polusezoni Iskru očekuje večeras pod Goricom.

Ove činjenice svjesni su u taboru Danilovgrađana tako da su uprava i stručni štab sve raspoložive kapacitete podredili derbiju sa zahuktalim Podgoričama. To se prije svega odnosi na potencijalne prvotimce koji su nakon poraza od Jezera, prošlog vikenda vratili samopouzdanje protiv Rudara i uknjižili tri boda.

Ovoga puta to će biti malo teže, jer Budućnost ima ulogu favorita i nastojaće da se revanšira Danilovgrađanima za poraz (2:1) na stadionu ,,Braće Velašević“.

“Znamo kvalitet domaćina koji će prije ili kasnije biti na onoj poziciji koju zaslužuje. Zato je na nama da im se agresivno suprotstavimo i ukoliko je moguće ostvarimo pozitivan rezultat. Nema dileme biće to težal posao, ali ja vjerujem u svoje igrače. Na nama je da otupimo oštricu njihovog ubojitog napada i uzvratimo istom mjerom. Već odavno smo shvatili da samo takva strategija donosi uspjeh i mi od nje nećemo odstupati uz sav respekt prema renomiranom protivniku”, rekao je trener Srđan Nikić.

Iskra će biti bez Radunovića i Pavlićevića, dok su ostali spremni za meč protiv šampiona.

Traži se reakcija

Podgorica je daleko od očekivane forme. Nakon 11 kola u dnu je tabele sa svega pet bodova, uz činjenicu da je ostvarila samo jedan trijumf (brejk protiv Jezera), dok je prošle sezone u istom momentu imala 18 bodova i da je upisala prvi poraz tek u osmom kolu.

Baš zbog toga danas želi reakciju u duelu sa Mornarom, koji je bio hit u prvih nekoliko kola, ali je na posljednja tri meča osvojio bod, dok je na posljednja četiri duela na ,,Topolici“ bez postignutog gola.

“Jasno je da smo upali u neki težak period. Prokockali smo nekoliko bodova, ušli u lošu seriju i neočekivano došli do pozicije da smo na dnu. Nije lako, jer treniramo dobro, radimo, trudimo se, ali sve to nijesu ispratili rezultati. Međutim, nema predaje. Treba nam pobjeda da nas trgne i da napravimo neku prekretnicu, kako bi krenuli u pozitivniju seriju. Baš zbog toga duel sa Mornarom ima posebnu težinu i razmišljamo samo o pobjedi”, jasan je Jovan Vujović, vezista Podgorice.

Izbjeći poraz

Mornar je bio hit šampionata, a onda je upao u krizu. I pored dobre igre Barani su prokockali nekoliko bodova, pa je sada u situaciji da mora tražiti makar bod, kako ne bi dospio od idealne do teške situacije. Barani gostuju Podgorici, a iako su Lješkopoljci u samom dnu, gostima je jasno da ih čeka težak posao u ovom meču.

“Neće biti lako. Činjenica da je Podgorica u opasnoj zoni neće nas zavarati, jer znamo koliko je to kvalitetna ekipa. Radi se o timu koji je pojačan zbog Evrope, ali jednostavno ne može da izađe iz negativnog niza. Sa druge strane, nama je takođe potrebna reakcija da izađemo iz krize. Negativna serija u utakmicama na svom terenu vjerujem da će nas dodatno mobilisati i motivisati da u ovom meču pokažemo pravo lice i da ostvarimo pozitivan rezultat. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe da izbjegnemo novi poraz”, kazao je Ermin Seratlić, lijevi bek Mornara.

Prekinuti niz

Rudar je bio u seriji od četiri pobjede, a pred današnju utakmicu sa Dečićem vezao je dva poraza.

Želja Pljevljaka je da pod Golubinjom otvore novi niz pozitivnih rezultata.

“Spremni smo, zdravi smo, a vidjećemo što će donijeti utakmica. Imamo dobru atmosferu, sve je u ekipi i klubu kako treba, a na nama je da energiju prenesemo na teren”, kaže Dušan Živković, koji nastavlja:

“Biće teško. Dečić je nezgodan, tvrd rival, sa nekoliko individualaca koji mogu da riješe meč u svakom trenutku. Analizirali smo ih, ali gledaćemo sebe. Vjerujem da epilog u dobroj mjeri i od nas zavisi. Zavisi kako će se duel otvoriti, u kom smjeru će se odvijati, pa možda na kraju budemo zadovoljni i bodom. Ipak, igramo kući, a kada je tako – pobjeda je prva opcija. Mnogo bi nam značila”, ističe ofanzivac prvoligaša sa sjevera.

Uhvatiti pravi ritam

Dečić je pobjedom protiv Jezera konačno izašao iz crne serije. Tuzani su nakon šest utakmica bez pobjede uspjeli da trijumfuju protiv Plavljana i nagovijeste bolja izdanja.

Trijumf prošlog vikenda doprinio je da poraste samopouzdanje kod fudbalera Dečića, koji danas žele brejk protiv Rudara, kako bi dokazali da su na putu opet uđu u pravi ritam.

“Čeka nas težak meč, bez obzira što je Rudar nakon dobre serije rezultata vezao dva poraza. Radi se o odličnoj ekipi, posebno na domaćem terenu, a dva vezana poraza motivisaće ih baš da izađu iz te negativne serije. Međutim, mi smo nakon jednog lošeg niza i utakmica u kojima smo prokockali nekoliko bodova konačno slavili protiv Jezera i želimo da nastavimo u tom ritmu”, objasnio je Stefan Popović, golman Dečića.

Zeta u problemima

Jedanaest kola je prošlo, Zeta još nije upisala pobjedu. Imajući u vidu probleme s kojima suočava, nije baš realno očekivati da bi prva ovosezonska radost mogla da se dogodi danas u duelu sa Petrovcem.

Amel Tuzović nema pravo nastupa jer je u prošlom kolu dobio crveni karton, a lista povrijeđenih igrača je duga – čine je Nemanja Đurović, Masato Šimokava, Igor Kukuličić i Šiden Nakazava.

Veliki udarac za ionako ,,tanak“ igrački kadar ,,vukova“ – po kvantitetu i broju godina.

“Pružićemo maksimum, to je jedino što mogu da garantujem, a vidjećemo za koliko će biti dovoljno. Teško je sastaviti tim, kamoli što drugo. Potrebno je da budete mađioničar”, malo u šali, više u zbilji govori trener Dragoljub Đuretić.

Takva je Zetina realnost. Ima četiri boda iz 11 kola, čak 14 manje od Petrovca. Neobična situacija.

“Petrovac je dobra ekipa, rezultati govore o tome. Imamo praktično samo dvojicu igrača iznad 21 godine, ali nećemo se predate”, dodao je Đuretić.

Oprez neophodan

Petrovac dobro stoji na tabeli i na ,,Trešnjici“ mu se pruža dobra prilika da ostane na diobi trećeg mjesta, možda i da popravi plasman.

“Zeta nije dobro počela prvenstvo, ali sigurno nas čeka teška utakmica. Ne smije da nas zavara protivnikova pozicija na tabeli, neophodno je da od prvog minuta budemo maksimalno koncentrisani”, izjavio je Nikola Zvrko.

Raspored

PLJEVLJA: Rudar – Dečić (14 h)

BERANE: Jezero – Sutjeska (14 h)

GOLUBOVCI: Zeta – Petrovac (16 h)

PODGORICA: Podgorica – Mornar (16 h)

PODGORICA: Budućnost – Iskra (17 h)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Makseodavde
Gost
Makseodavde

Liga nam tone iz godine u godinu a niko da se nesto preduzme.

Send this to a friend