Fudbal

Liga nacija je sve osim nevažno takmičenje

Liga nacija kao novo Uefino čedo nailazi na predrasude. Možda nije atraktivno kao što se očekivalo, ali je važno iz više razloga!

Prvo zamijenila je nebitne prijateljske utakmice. Drugo donosi mogućnost plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. I treće možda najvažnije ubuduće će se mjesta u šeširima na žrijebu za kvalifikacije birati na osnovu plasmana u Ligi nacija, a ne po osnovu koeficijenta koji je do sada bio na snazi.

Koeficijent će nastaviti svoj život, ali će se računati na svake dvije godine, tek nakon Svjetskog ili Evropskog prvenstva. Čim se obavi prvi žrijeb u ciklusu (uglavnom će to biti Liga nacija) postaje nevažan.

Tako je koeficijent u prethodnom dvogodišnjem izdanju bio važan kada su žrijebane grupe za Ligu nacija… Sada će plasman u Ligi nacija biti odlučujući na žrijebu za kvalifikacije za EURO 2020.

Dakle, prilikom žrijeba za grupe, 2. decembra u Dablinu, ne odlučuje koeficijent, nego rezultat u Ligi nacija! Zato je bitno da fudbalska reprezentacija Crne Gore u grupi 4 Ligi C Ligi nacija ostvari što bolji rezultat, kako bi bila rangirana u boljem trećem šeširu pred žrijeb za EURO.

A u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020, koje se igra u 12 gradova, biće šest šešira, pet grupa sa po pet timova, te pet grupa sa šest reprezentacija.

U prvom šeširu će biti četiri pobjednika grupa iz Lige A u Ligi nacija, četiri drugoplasirana iz Lige A i dva najbolja trećeplasirana. Dva preostala tima idu u drugi šešir, sa najboljim i drugoplasiranim selekcijama iz Lige B. Cetiri preostala tima iz Lige B idu u treći šešir, a tu seu priču uključuju u timovi iz naše Lige C.

Pobjednici iz Lige C i dva najbolja drugoplasirana ići će u treći šešir, preostalih devet timova u četvrti.

Prilikom rangiranj a timova iz različitih grupa u jednoj Ligi (A, B, C, D) odlučivaće broj bodova, gol razlika, gol postignutih golova, gol golova na strani, broj pobjeda, broj pobjeda na strani, pa disciplinski poeni i tek na kraju koeficijent.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Bravo…Ko ne osvoi prvo mjestu u ovome takmicenju nema pravo ucestvovat u kvalifikaciama za Svetsko prvenstvo i prvenstvo evrope…Koje kakve zemlje se kvalifikuju u vazna takmicenja i zauzmu mjesto jakim zemljama pout Holandie,Italije itd

Send this to a friend