Fudbal Ansu Fati je glavna tema španskih medija

Marka: Aplauz pod Goricom za najavu istorije

foto: La Liga Twitter

Crna Gora Španija, meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za igrače ispod 21 godine. Furija je polako odrađivala posao protiv solidnih sokolića (2:0), a onda u 79. minutu stadion pod Goricom vjerovatno je prisusutvovao trenutku istorije 16-godišnja senzacija iz Barselone Ansu Fati debitovao je za jednu od najmoćnijih reprezentacija planate.

Naš glavni grad i stadion pod Goricom istog trenutka našli su se u udarnim vijestima internet izdanja Marke, Asa, ali prije svega katalonskih Sporta i Mundo Deportiva.

Utorak, 15. oktobar mogao bi da bude istorijski za španski fudbal, napisala je Marka.

Naravno, sve su prepoznali i navijači sa našeg najvećeg stadiona, pa su ulazak Fatija na teren pozdravili aplauzom. A i on j e na kraju pokazao koliko je sasvim običan i normalan dječak, pa je nakon meča otrčao da pozdravi najmlađe crnogorske navijače i da se fotografiše sa njima.

Zbog čega je Fati toliko specifičan? Dovoljno je poslušati katalonske stručnjake koji tvrde da Barsina La Masija od čuvene generacije Ćavija, Injeste i Mesija nije izbacila takvog talenta.

A da je predodređen da bude veliki pokazao je već sa 16 godina, pošto je najprije postao najmlađi debitant u istoriji Barse, a par dana kasnije protiv Osasune i najmlađi strijelac katalonskog giganta. Da, mlađi i od Mesija i ostalih legendi. I da, dovoljna su mu bila samo tri meča u Primeri da počne da trese mreže a velikom Mesiju 13.

Ansu Fati je rođen u Gvineji Bisao, gdje je živio do šeste godine, nakon čega se sa porodicom preselio na jug Španije. Njegov stariji brat trenirao je u Sevilji, a Ansu za Ereru. Nije moralo da prođe mnogo, pa da u zemlji fudbala shvate kakav talenat se pojavio.

Odmah su se javili u Real i Barselona…

Real je tada nudio mnogo više novca za mog sina, ali više nam se svidio projekat Barselone otkrio je Ansuov tata Bori, takođe bivši fudbaler.

A onda, kada je početkom ove sezone svijet počeo u čudu da gleda ka novoj senzaciji Barselone, glavna tema bila je za koju reprezentaciju će zaigrati supertalentovani fudbaler iz Afrike.

Odgovor su svi dobili prije dvije večeri u Podgorici, a zbog Španije Ansu Fati je odbio poziv zemlje u kojoj je rođen Gvineje, ali i Portugala, pošto je Gvineja bivša kolonija ova zemlje sa Pirineja.

Možda bi romantičan epilog bio da je Ansu izabrao svoju Gvineju Bisao, ali takav talenat ne rađa se svakog dana da bi Španija sve nijemo posmatrala i propustila priliku koja joj se ukazala.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

tako Crna Goro pokazi svijetu da pored svojih prirodnih ljepota, sto ih malo koja zemlja ima, imas i veliko srce koje nudin ljubav in prijateljstvo svim , ma koje vjere i boje bio. Fati mnogo srece dijete u sportu , i da ti se na tom planu sve zelje ostvare !

Shaolin
Gost
Shaolin

bravo, to je najbitnije

Send this to a friend