Fudbal

Mijač pod izmijenjenim okolnostima nastavlja da vodi FK Budućnost

Veselin Mijac

Vlasnik kompanije ,,Savana Commercial Retail“, Veselin Mijač, nastaviće da vodi FK Budućnost, ali pod novim uslovima – ugovor o saradnji trebalo bi da važi do 2027. godine i pod drugačijim finansijskim uslovima.

Mijačeva kompanija imala je potpisanu saradnju sa Glavnim gradom o upravljanju Budućnosti na 10 godina, ali je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković uputio Skupštini Glavnog grada Predlog odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o trajanju na pet godina.

„Savana“, kao sponzor, obezbijediće novčana sredstva od 1,2 miliona eura po godini (član 5 stav 1), odnosno minimum 100.000 eura do svakog 10. u mjesecu za vrijeme trajanja ugovora (član 5 stav 2), što je i do sada bio slučaj.

U novom ugovoru, u članu 5 stav 3 stoji da „finansijska sredstva koje sponzor obezbijedi od drugih sponzora ili na drugi način, nenovčanim prilozima, sredstva od transfera i ugovora od prodaje igrača i sredstva i priloge od UEFA ili FSCG po osnovu rezultata ostvarenih u sportskim takmičenjima uračunavaju se u izmirenje obaveze ugovornih strana iz stava 1 ovog člana“.

U ugovoru iz decembra 2020. godine, član 5 stav 1 i 2 identični su kao i u novom, ali nema stava 3, što budućoj saradnji daje sasvim drugačiji smisao i znatno mijenja – olakšava status sponzora, kompanije „Savana“.

Dok je prema aktuelnom ugovoru, Mijačeva kompanija dužna da godišnje obezbijedi 1,2 miliona eura – ne računajući prihode od transfera, marketinga, Uefe… – po novom se ti prihodi uračunavaju u sponzorstvo.

To znači da ukoliko Budućnost, recimo, proda nekog igrača – zarada bi se računala kao sponzorstvo Savane, koja bi obavezu ulaganja sopstvenog novca na taj način umanjila za visinu transfera.

I po aktuelnom i po budućem ugovoru, dobit pripada sponzoru, koji i određuje raspodjelu dobiti.

Budućnost će novu sezonu otvoriti kvalifikacijama u Ligi konferencija. ,,Plavi“ imaju zagarantovanih 250 hiljada eura, a ako prođu prvo kolo – inkasiraće 550 hiljada.

Plasmanom u treće kolo, podgorički klub bi dobio 850 hiljada eura. Dakle, skoro cijeli godišnji sponzorski ugovor.

Send this to a friend