Fudbal Trener Budućnosti za SportSport.ba

Milinković: Sa Sarajevom teže nego protiv Astane

Budućnost je iznenadila Astanu u Kazahstanu, a na pretposljednjoj stanici pred Ligu Evrope čeka je Sarajevo u četvrtak.

Trener ,,plavih“ Mladen Milinković, koga je novinar portala SportSport.ba predstavio kao ,,sarajevskog trenerskog učenika“ jer je Pro licencu stekao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, rekao je za taj medij da je dobro upoznat sa situacijom u tamošnjem fudbalu.

“Poprilično sam upoznat sa svim što se dešava. Profi licencu sam dobio u Sarajevu, imam mnogo prijatelja među fudbalskim radnicima u Bosni i Hercegovini. Čujemo se često, razgovoramo o fudbalu, a o čemu bismo drugom. Recimo, legenda Sarajeva Mehmed Janjoš mi je veliki prijatelj. U suštini, imam dobre informacije, kako o Sarajevu, tako i o ostalim bh. klubovima”.

Milinković je za narednog rivala Budućnosti rekao da se rado o odličnom timu, dobr vođenom sa klupe.

“Gledao sam nekoliko posljednjih mečeva Sarajeva i zaista se radi o kvalitetnom timu. Gledao sam i sinoćnji meč sa Slobodom, zasluženo su slavili. Pogledajte samo klupu Sarajeva i sve će vam biti jasno. Čini mi se, otkako je došao Marinović, da su samo izgubili jedan meč i to onaj protiv Dinamo Bresta gdje je domaćinu sudija pomogao. Opasni su kao kolektiv, ali i pojedinačno. Ahmetović i Tatar su igrači koji mogu svakom napraviti problem, a evo sinoć je i Fanimo pokazao koliko može biti opasan. I Marinović je sinoć rekao da uvijek neko ‘ikoči’ iz kolektiva”.

Vidio je Milinković i mane bordo tima.

“U odbrani su nešto lošiji. Bitno je i ko će braniti, iako mislim da Džafić nije loš golman. Dobro, napravio je jednu grešku juče, ali je onda početkom drugog dijela imao odličnu intervenciju”.

Ko je favorit?

“Sarajevo, ali blagi favorit. Rekao bih i radi kontinuiranih evropskih nastupa. Klub kao klub, a i igrači mnogo dobijaju igrajući evropske utakmice. Onda, ekipa Sarajeva je vrijednija i na tržištu, a igraju u Bosni i Hercegovini. Dobro, nije na svom stadionu i nema navijača, ali i to je neka prednost. Rekao sam već, ima Sarajevo kvalitetan tim, a i pojedince koji mogu donijeti prevagu. Možda nekad djeluje da igraju usporeno, no mislim da je to sve stvar taktike. Sarajevo dobro igra na rezultat i to je jedan dodatni kvalitet”.

Koliko može Budućnost?

“Mnogo, mnogo i moja ekipa je meni uvijek najbitnija. Ukoliko smo mi na nivou, ukoliko smo borbeni kao protiv Astane, onda se možemo nositi sa svim ekipama u regionu. Mi protiv Sarajeva ne smijemo sebi dozvoliti lagan pristup, ni u jednom trenutku se ne smijemo opustiti. Ako bude tako onda možemo dosta toga. Ako se opustimo, Sarajevo će nas znati kazniti”,  kazao je Milinković.

Dodao je i da su njegovi igrači puni samopouzdanja.

“Jedan kazahstanski novinar je nakon utakmice rekao da nas kao sad očekuje lakša utakmica i lakši protivnik, misleći na Sarajevo. Odgovorio sam mu da nas očekuje sada mnogo teža utakmica. Čudan je taj naš balkanski mentalitet. Pokušavam to prenijeti na igrače, odnosno govorim im stalno da nas očekuje mnogo teži protivnik nego što je Astana”.

Srpski stručnjak pričao je i o godišnjem budžetu Budućnosti.

“Za ostale u Crnoj Gori ne znam, a naš ne krijem. Dakle, naš budžet je 1.200.000 eura, a recimo Astanin je dvadesetak puta veći. Mislim da je i kod Sarajeva veći tri-četiri puta, no to ne igra ulogu. Mi smo i radi tog podatka bili prežaljeni uoči duela sa Astanom, niko osim nas iz struke nije vjerovao da možemo proći dalje. No, uspjeli smo našu vjeru prenijeti i na igrače. To je bio jako bitan momenat”.

Da li su čelnici kluba obećali vanredne premije za prolazak Sarajeva, upitan je Milinković.

“Ne, o tome ne pričamo uoči susreta. Finansijski dobro stojimo, igrači su zadovoljni svojim primanjima, predsjednik je čovjek od riječi. Otkako je on došao u klub situacija je sjajna. Bogato smo nagrađeni za titulu, ali i za pobjedu nad Astanom. Međutim, vjerujte da o tome nijesmo razmišljali, a ni razgovarali. Naš predsjednik voli fudbal, ne štedi i svaki naš uspjeh je nagrađen. Zaista je milina raditi u ovakvoj Budućnosti”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svindal
Gost
Svindal

Ajde samo hrabro pa da onda “zapalimo” Goricu navijanjem protiv Seltika 🙂

MojaGora
Gost
MojaGora

Bravo. Sa srecom pa da prodjemo.

Send this to a friend