Fudbal

,,Milioneri“ ili Čelzijevi milioni, koliko može Benfika bez Enca?

Foto: Twitter/Chelsea FC

Čelzi se tokom januara ponašao kao pravi šopingholičar, dovodio je pojačanja sa svih strana i u svim linijama tima, nastavio gdje je stao tokom ljetnje ,,pijace“, ali na terenu mu ne cvjetaju ruže.

Tim Grejema Potera tek je 10. u engleskoj Premijer ligi, bez pobjede je na tri posljednja meča i pod velikim pritiskom pred večerašnje gostovanje Borusiji iz Dortmunda (21 h) u osmini finala Lige šampiona.

Poter ne može da računa na povrijeđene Eduara Mendija, Ngoloa Kantea, Kristijana Pulišića, Rahima Sterlinga i Armanda Brohu, dok tri januarska pojačanja nijesu mogla da budu registrovana – Benoa Badijašil, Noni Madueke i David Datro Fofana.

Prvi evropski nastup u dresu londonskog kluba mogli bi da upišu Mihailo Mudrik, Enco Fernandes i Žoao Feliks.

– Pritisak i očekivanja da pobjeđujete su veći kada trošite više novca. Ali znamo da fudbal ne funkcioniše baš tako, iako su vam potreni određeni resursi da biste dolazili do pobjeda. Neophodno je i nešto više od toga, postoje stvari koje se ne mogu kupiti novcem – rekao je Poter.

– Uzbuđeni smo zbog ekipe koju imamo, ali u isto vrijeme znamo koliki je to izazov. Potrebno nam je vrijeme da razumijemo jedni druge, da vidimo što nas pokreće kao tim. Ali atmosfera je dobra, igrači se podržavaju međusobno, ima stvari zbog kojih treba da budemo srećni.

Ako bi se upoređivala forma dva tima, Borusija bi bila u prednosti nad Čelzijem uoči okršaja na ,,Signal Iduna parku“. ,,Milioneri“ su slavili u svih šest takmičarskih mečeva u 2023, djeluje da bi pod vođstvom Edina Terzića ove sezone do kraja mogli da budu u šampionskoj trci.

– Ne čudi me tok njegove karijere jer je moj prvi utisak o njemu bio vrlo pozitivan. Ima sve što tražite od trenera i ako pogledate njegovu karijeru, odradio je mnogo različitih uloga, sakupio iskustvo, tako da ima lijepu kombinaciju obje stvari. Organizovana su ekipa koja dobro napada i generalno igra dobro. Naravno, želim sada da mu otežam posao, ali nakon toga želim mu sve najbolje – naveo je Poter, koji bi mogao da postane prvi engleski trener s pet uzastopnih pobjeda u Ligi šampiona.

Borusija se uzda u domaći teren

Borusija je ove sezone već igrala s jednim engleskim timom u LŠ – upisala je remi i poraz od Mančester sitija.

– Nije lako analizirati Čelzi. Odrekli su se nekih igrača, a doveli nekoliko ključnih. Ne možemo da znamo s kakvom postavom će početi meč. Kao i uvijek, fokusiraćemo se na sebe – naveo je Terzić.

Mladi stručnjak vjeruje da će njegov tim imati dobru poziciju pred revanš.

– Potrebna nam je barem jedna pobjeda iz dvije utakmice da bismo prošli u četvrtfinale. Sigurno je malo lakše ostvariti je kod kuće uz podršku 80.000 navijača. Osjećam da su svi uzbuđeni zbog meča – dodao je Terzić.

Briž traži izlaz iz krize

Klub Briž i Benfika čine najmanje atraktivan par osmine finala LŠ, ali bi njihov dvomeč mogao da donese mnogo dobrog fudbala. Belgijski predstavnik bio je drugoplasirani u grupi gdje je Atletiko Madrid zauzeo posljednje mjesto, dok su lisabonski ,,lavovi“ bili povlašćeni na žrijebu osmine finala kao prvoplasirani u konkurenciji PSŽ-a, Juventus ai Makabija iz Haife.

Briž je debitant u nokaut rundi elitnog takmičenja.

– Nivo kvaliteta rivala koji nas čeka je potpuno drugačiji od onog što imamo u belgijskoj ligi i to treba da poštujemo. Benfika je izuzetno kvalitetna u svim linijama tima. Želimo da budemo konkurentni, da pokažemo koliko vrijedimo. Potrebno je da neutrališemo sve ono što predstavlja prijetnju po nas, nadam se da ćemo uspjeti u tome – izjavio je Skot Parker, trener Briža, koji je slavio samo jednom u posljednjih 10 ligaških mečeva.

Večerašnji meč biće prvi koji će dva tima odigrati na evropskoj sceni.

Trener Benfike Rodžer Šmit, Foto: UEFA

– Iskustvo mi govori da ono što se događa u drugim takmičenjima ne dešava se u Ligi šampiona. Briž je izuzetno motivisan. Bili su u vrlo teškoj grupi, s Portom, a izbacili su Bajer Leverkuzen i Atletiko Madrid. Mislim da večeras na njih neće uticati trenutak kroz koji prolaze, radujemo se utakmici – istakao je Rodžer Šmit, trener Benfike koja je u januaru prodala Enca Fernandesa, jednog od ključnih igrača.

Raspored
21.00 – Briž – Benfika

21.00 – Borusija D. – Čelzi

Send this to a friend