Fudbal Bundesliga

Momak koji vraća heavy metal u Dortmund

Početak im je sličan i jedan i drugi nijesu bili dovoljno dobri fudbaleri za veliku scenu i obojica su strast prema ovom poslu na pravi način pronašli kroz trenerski posao. Jedan od njih Jirgen Klop već je svjetsko ime, dok je drugi, mladi Edin Terzić, tek na pravi način zaplovio u trenerske vode, ali ga mnogi već vide kao “novog Klopa” sa “Vestfalena”.
Borusija Dortmund j e nedavno otpustila Lusijena Favra i na mjesto šefa stručnog štaba postavila njegovog asistenta Terzića osim možda za javnost u Njemačkoj, potpunu nepoznanicu ostatku svijeta.

Mladom 38-godišnjem stručnjaku nije mnogo trebalo da pokaže da ima trenerski šmek “probudio” je Borusiju, momci u “žutom” ponovo grizu na svakom dijelu terena, a u subotu su na najbolji način pokazali i koliko bolje igraju sa novim trenerom. Kroz Lajpcig (protiv tima koji je među najjačim u Njemačkoj i Evropi) protutnjali su sa laganih, lijepih i čistih 3:1.

“Heavy Metal fudbal”, toliko poznat iz vremena Jirgena Klopa, ponovo “grmi” u Dortmundu.

A ko je, zapravo, Edin Terzić?

Rođen je u Mendenu, koji se nalazi na 45 minuta vožnje od Dortmunda i očekivano od malih nogu je zaljubljen u žuto i crno. Po prezimemu se lako može zaključiti da je sa naših prostora, pa po ocu vuče korijene iz Bosne i Hercegovine, dok mu je majka iz Hrvatske.

Dok je još aktivno igrao fudbal, krenuo je polako da ulazi u svijet trenera, pa ga je tako u Borusiju doveo upravo Jirgen Klop, za kojeg je završavao posao skautiranja mladih igrača. Njegovu posvećenost i blistav um za fudbal brzo je otkrio hrvatski stručnjak Slaven Bilić, koji ga je sa sobom odveo u Bešiktaš i Vest Hem. Prije tri godine dobio je Uefinu trenersku Pro licencu, pa je Borusija odlučila da momka koji odavno obećava vrati kući. Od 2018. bio je pomoćnik Lusijenu Favru, a od nedavno je dobio i veliku šansu da svima pokaže da je dovoljno zreo i za najveću scenu.

Koliko je temeljan i koliko očekuje perfekciju od svojih momaka Terzić je pokazao i nakon velike pobjede nad Lajpcigom i “lekcije” jednom od najboljih njemačkih trenera Julijanu Nagelsmanu.
“Da, u drugom poluvremenu je to možda bila Borusija koju želimo da gledamo, ali na utakmici protiv Lajpciga imali smo čak 112 loših dodavanja, j edva da smo i imali posjed lopte u prvom dijelu. Na tome ćemo morati da radimo”, istakao je Terzić.

Na pitanje novinara da li je on zaslužan za pozitivne promjene u Borusiji, Terzić je odgovorio: “Ne želim te zasluge, nijesam samo ja zaslužan za novi timski duh, a uz to nije moje da o tome govorim”.

Terzić je postavljen kao trenutno rješenje na klupi Borusije nakon odlaska Favra ukoliko nastavi kao što je počeo, teško je zamisliti da na kraju sezone ne dobije novi ugovor. Čini se da je Borusija ponovo pronašla svog Jirgena Klopa.

Send this to a friend