Fudbal

Najtrofejniji klub prošao put od zvijezda do trnja

Osvojen Kup Crne Gore u premijernoj sezoni (2006/2007) naše lige od obnove nezavisnosti, dupla kruna u sezoni 2009/20l0, pa opet trofej u masovnijem takmičenju (2010/2011), zatim nova šampionska kruna (2014/2015), pa još jedan pehar Kupa u sezoni 2015/2016…

Rudar je sa šest trofeja najtrofejniji tim u državi, ali “rudari” već tri sezone zaredom grcaju u finansijskim problemima u sezoni 2016/2017 su preko baraža ostali u eliti, prethodne sezone su jedva ostali u prvenstvu, dok su jesen završili na osmoj poziciji koja vodi u baraž, s tim što imaju isti broj bodova kao sedmoplasirana Iskra (22).

A loši rezultati su se poklopili sa povlačenjem Duška Šarića iz kluba, u kome je bio predsjednik i glavni finansijer godinama unazad.

I sada je situacija lošija nego ikada, pa je Rudar primoran na radikalne mjere. Kako Dnevne novine saznaju, “rudari” su dobili garancije od opštine Pljevlja da će im se omogućiti novac do kraja sezone, a da će se sljedeće takmičarske sezone pronaći jak sponzor. Jer, Pljevljaci su trenutno u “frci” oko plaćanja službenih lica, a ne samo plata igrača.

Međutim, s obzirom da finansijska pomoć neće biti velika, najtrofejniji tim države ne može da finansira fudbalere sa strane, pa će se okrenuti svojoj djeci i tokom proljeća će imati najviše pet prvotimaca sa strane. U zlatnom periodu “rudara” bilo ih je 10 15.

Zato, cilj kluba na proljeće neće biti Evropa, već isključivo opstanak u ligi. To će biti predočeno Edisu Mulaliću ukoliko ostane na trenerskoj klupi. Ili nekome drugom strategu koji dođe u Pljevlja umjesto stručnjaka iz Bosne i Hercegovine.

A upravo zbog nedostatka finansijskih sredstava, veliki broj igrača je napustio sjever zemlje. I tek će da bude odlazaka. Trenutno se zna samo da niko ne može da pretpostavi kako će Rudar izgledati na proljeće. To vjerovatno ne znaju ni čelni ljudi “rudara”.

Naravno, upravi Pljevljaka je najteže u ovom trenutku, a proljeće će donijeti odgovor kako će se snaći u teškoj situaciji.

Egzodus: Sekulić, Pejaković, Kuč…

Rudar je, dakle, u velikim finansijskim problemima, a zbog toga je klub već odlučio da “raskine” sa sedam igrača, a sa ostatkom tima tek treba da se pregovara oko ostanka ili odlaska.

Pljevlja su do sada napustili golmani Zoran Aković i Vuk Radović, lijevi bek Nemanja Sekulić, vezisti Ivan Pejaković
i Edvin Kuč, te ofanzivci Velizar Janketić i Armin Bošnjak. Svima njima je saopšteno da će plate ubuduće biti manje, te da klub nema finansija da im plaća smještaj, jer su “stranci”. Na sličan potez bi mogli da se odluče Brazilac Patrik Alves i iskusni napadač Radomir Đalović sa kojima će uprava “rudara” tek da razgovara.

Pregovori sa Mulalićem

Četrdesettrogodišnji Sarajlija Edis Mulalić je čini se izvukao maksimum sa Rudarom tokom jeseni (osmo mjesto, 22 boda), ali njegov ostanak pod Golubinjom je pod velikim znakom pitanja. Pljevljaci će mu predočiti plan da je cilj ostanak u ligi sa domaćim igračima, te da novca nema, a na nekadašnjem treneru Željezničara, Dečića, Mladosti Doboj Kakanj je da odluči da li će da ostane ili ne. Ukoliko Mulalić ne prihvati ponudu, rudari” će se okrenuti novom treneru osmom u posljednje tri sezone.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mataruge
Gost
Mataruge

Vratite opet Duska za predsjednika,a Jovicu Loncara za sekretara i bice Rudar jopet sampion

Send this to a friend