Fudbal Neki su mislili da sezona neće biti dobra

Nikad niko kao Budućnost

Mladen Milinković nije prvi koji je osvojio titulu kao trener Budućnosti, ali je uradio nešto što nije nijedan njegov prethodnik na klupi.

Za razliku od Branka Sose Babića, Miodraga Radulovića i Miodraga Vukotića, pedeset dvogodišnji Lozničanin ušao je u klupsku istoriju kao strateg koji je sa ,,plavima” dva puta stigao do naslova prvaka Crne Gore.

Uradio je to je bez pauze – prošle sezone glatko, ove superiorno, sedam kola prije kraja prvenstva, u trenutku kada Podgoričani imaju 26 bodova prednosti na vrhu tabele, uz novi rekord na domaćoj sceni od 23 vezane utakmice bez poraza.

Budućnosti je u prošlom meču bio dovoljan bod, ali je trofej ovjerila u velikom stilu – nakon pobjede nad Sutjeskom u derbiju kraj Bistrice (1:0).

Odmah nakon uspjeha u Nikšiću, iskusni kormilar otputovao je za Srbiju na revakcinaciju protiv korona virusa, a iz porodičnog doma u Loznici za Arenu je sumirao šampionski pohod.

“Ponosan sam na sve što smo postigli. Zadovoljstvo je biti trener kluba kao što je Budućnost, sarađivati sa takvim ljudima u stručnom štabu, predvoditi odlične igrače i momke… Ovo je zasluga svih, doprinos su dali doslovno svi, najveći, naravno, fudbaleri. Bili smo i ostali porodica. I kada nije išlo brzo smo izlazili iz problema. Srećom – uglavnom su nas pratili pozitivni trenuci. Igrali smo dobro i zasluženo osvojili titulu”, rekao je Milinković, koji se sjutra vraća u Crnu Goru.

Sve osim početka bilo je gotovo idealno za ,,plave” u ovogodišnjem izdanju Telekom 1. CFL.

Budućnost je na premijeri iznenađujuće izgubila od Dečića (2:0), pa još šokantnije u 3. kolu od Podgorice na ,,DG areni”, čak 4:0.

Sumnje u kvalitet ,,plavih”, ipak, su brzo otklonjene. Grbić i društvo započeli su totalnu dominaciju u ligi, a koliko su bili nedodirljivi za konkurente svjedoči činjenica da su imali seriju od 23 vezana meča bez negativnog epiloga.

“Početak je bio klimav i neki su mislili da sezona neće biti dobra za Budućnost. Ali to nas nije poremetilo, nijednog trenutka. Ja kao trener, moji saradnici i igrači, znali smo koliko ova ekipa vrijedi. Prethodno smo igrali Evropu i trebalo je malo vremena da uđemo u ritam. Čim smo uhvatili željeni nivo forme – stvari su krenule onako kako želimo. Nijesmo se opterećivali brojkama, ali kada smo vezali 15-16 utakmica bez poraza igrači su dobili inat, dodatni motiv da oborimo rekord. Uspjeli smo u tome i napravili seriju od 20 pobjeda i tri remija u prvenstvu. Danas je zadovoljstvo pogledati sve te statističke parametre, vidjeti tabelu, sagledati način na koji smo osvojili titulu”, ističe Milinković.

Za potpuni utisak nešto nedostaje…

“To su navijači. Ostaje žal što već duže vremena nemamo njihovu podršku sa tribina zbog situacije sa pandemijom. Generalno je tako u svijetu sporta od kada se pojavio korona virus. Jednog dana kada budemo pričali o šampionskom putu Budućnosti, reći ćemo da je sve bilo kako treba, ali da su falili navijači. Neuporediv je osjećaj kada se čuje njihova pjesma ili kada igrate na praznom stadionu. Publika nam mnogo znači i nadamo se da će uskoro kapije stadiona biti otvorene”, naglašava Milinković.

Budućnost je postala prvi domaći klub sa pet titula, a ujedno i najtrofejniji sa sedam pehara od nezavisnosti. Aktuelna generacija može da ode korak dalje i premijerno osvoji duplu krunu.

,,Plavi” se okreću Kupu, a juče su dobili rivala u polufinalu – sa Zetom će igrati 21. aprila na ,,Trešnjici”, dok je revanš 5. maja pod Goriocom.

“Plan je bio da što prije ovjerimo titulu kako bismo dali šansu još nekim mladim igračima koji treniraju sa nama. Među njima ima i onih koji još nijesu debitovali. Razigrali smo veći broj talentovanih momaka, a hoćemo da to radimo i dalje. Pritom, uvijek ćemo voditi računa u poštovanju lige i reputaciji kluba. Nećemo izvoditi tim koji će biti topovska hrana, može da bude kombinovani sastav, ali da se zadrži ozbiljnost”, kazao je Milinković, koji nastavlja:

“Sada nam je prioritet Kup. Vjerujem da će ova generacija biti prva u istoriji Budućnosti sa duplom krunom. Dobili smo teškog rivala, ali tako bi bilo ko god da je došao. Zeta je nedavno prekinula našu seriju nepobjedivosti, a preko Kupa ima šansu da izbori Evropu. Ipak, mi gledamo sebe. Odgovora nam to što se igraju dvije utakmice. U jednoj se može desiti da nemamo svoj dan, ali tu je još jedna da se eventualno ispravimo”, poručio je trener novog/starog šampiona.

Milinković ima ugovor sa ,,plavima”. Planove je vezao za Budućnost.

“Ugovor reguliše odnos klub – trener, ali ne znači previše ako ne ide, kada nema rezultata ili igre… Ja sam od prvog dana odlično prihvaćen u Budućnosti i ne bih ništa mijenjao dok god nam je lijepo. Motiva ne fali. U narednih desetak dana treba da definišimo većinu pitanja oko igrača, dolazaka i odlazaka. Vidjećemo kakav ćemo napraviti tim, ali potrudićemo se da uradimo nešto u Evropi, a potom i da nastavimo uspjehe na domaćoj sceni”, zaključio je Milinković.

Send this to a friend