Fudbal

Počinje Premijer liga, Siti i Liverpul glavni favoriti

Istorijski šarm, patina tri vijeka najstarijeg ligaškog takmičenja na svijetu, neponovljiva atmosfera na stadionima i moć najbogatijih klubova planete samo su dio razloga koji Premijer ligu čine posebnom svih ovih godina. Najpopularnija liga planete počinje večeras, a duel Mančester junajteda i Lestera je perfektna uvertira sezone.

Potencijalnog šampiona ipak ne treba tražiti na “Old Trafordu”: Junajted je sputan neaktivnošću na tržištu igrača i previše opreznim stilom igre menadžera Murinja, dok je Lester daleko od toga da ponovi senzacionalnu titulu osvojenu u maju 2017. Ključni konkurenti su tako različiti. S jedne strane tu je Mančester siti Pepa Gvardiole, prebogati aktuelni šampion koj i plij eni napadačkom igrom uz insistiranje na posjedu lopte. S druge Liverpul Jirgena Klopa, petostruki prvak Evrope i vicešampion kontinenta, koji je ovog ljeta uložio čak 200 miliona napojačanja. Za razliku od Sitija, Klop forsira potpuno drugačiji stil igre zasnovan na presingu i munjevitim kontrama, što glavne rivale samo čini savršenim protivnicima u klinču za ostrvski tron.

Pobjeda Mančester sitija nad Čelzijem u Superkupu prošlog vikenda je bila demonstracija sile i podjsetnik koliko je šampion bio ubjedljiv na Ostrvu prošle sezone. Menadžer Gvardiola je imao mirno transfer ljeto, doveo samo ofanzivca Mareza iz Lestera. U realnosti, “građani” imaju fantastičnu širinu opcija u timu u napadu, iza napadača Aguera i Džezusa je skup tehničara bez premca poput De Brujna, Davida i Bernarda Silve, Sanea, Mareza. Nameće se i mladi Foden. Jasno je daje Siti prvi favorit za titulu.

“Očekujem da budemo bolji, sve je proces i vjerujem da ćemo pronaći novi kvalitet u našoj timskoj igri. Sezona zajedničkog rada mnogo nam je značila, a okosnica ekipe je sačuvana. To što je Liverpul potrošio oko 200 miliona na pojačanja, može nas samo motivisati. Moramo biti oprezni”, rekao je Gvardiola.

Slavni Katalonac jedino nije uspio da dovede kvalitetnog zadnjeg veznog, što bi bio veliki problem za Siti u slučaju lošije forme Fernandinia. Stigao je do finala Lige šampiona, Liverpulu pružio jasan pravac, prepoznatljiv stil igre u visokom presingu, a ovog ljeta Jirgen Klop se nije zaustavio. Dovođenjem Brazilca Fabinja za poziciju zadnjeg veznog, vrhunskog tehničara iz Lajpciga Keite, prvog brazilskog golmana Alisona i švajcarskog ofanzivca Saćirija, njemački menadžer kao daje “zakrpio” sve rupe u konceptu igre ,,redsa”. S pravom ga smatraju kandidatom za titulu, koja se na Enfildu čeka 28 godina.

“Dočekao sam posljednji dan prelaznog roka potpuno spokojan, sa osjećajem da smo završili sve što sam želio. Zbog toga sam ponosan. Svi učimo, vjerujem da sam i ja naučio neke važne lekcije posljednjih godina. Da li će to biti dovoljno da se ugrozi Siti? Ne znam, ali vjerujem da će naši mečevi biti spektakularni”, poručio je Klop.

Čini se da Liverpul konačno ima dovoljno opcijasa klupe za borbu do kraja sa Sitijem, što je kvalitet koji je nedostajao prethodnih sezona.

Sumorni Murinjo

Tmurno ljeto Mančester junajteda na transfer tržištu, Žoze Murinjo juče je učinio dodatno sivim jasnom izjavom: “nema više posla za nas što se dovođenja igrača tiče. Junajted je, realno, otišao korak unazad ovog ljeta, jedino pravo pojačanje je brazilski vezista Fred. Najtrofejniji klub Engleske je u situaciji da bi ponavljanje drugog mjesta bilo uspjeh…

“Osvojio sam osam titula u raznim državama, a svima pričam daje drugo mjesto iz prošle sezone uspjeh u rangu tih titula. Ne mogu da pričam o očekivanjima. Čeka me težak meč sa Lesterom u petak, pola tima mi je nespremno i tek stiglo sa odmora, Matić je operisan, Pogba i Lukaku tek treba da uđu u ritam… Idemo od meča do meča. Borićemo se za svaku pobjedu kao za titulu”, poručio je Murinjo.

Sve to najpopularniji klub na svijetu spušta na listi kandidata za titulu tek na četvrto mjesto, iza Totenhema, a ispred Čelzija i Arsenala.

Ipak, osvojena titula Lestera prije dvije sezone je zalog da se iznenađenja mogu desiti. Ukoliko ih ne bude, sve se svodi na Gvardiolu i Klopa, u klinču za titulu narednog maja.

Siti prvi favorit

Sa kvotom 2,4 na evropskim onlajn kladionicama Mančester siti je izraziti favorit da osvoji titulu Premijer lige. Drugi je Liverpui sa kvotom četiri, a daleko iza je Mančester junajted (12), ispred Čelzija i Totenhema (kvota 20). Kada je ispadanje iz lige u pitanju, glavni konkurent je Kardif sa kvotom od svega 1,7, ispred Hadersfilđa (2,8) i Votforda (3,5).

Faktor Sari

Maurisijo Sari došao je iz Napolija u Čelsi da tim prilagodi potpuno drugačijem napadačkom stilu igre. Italijan može biti optimista, Jer osim odlaska golmana Kurtoe sačuvao je glavne igrače ofanzivce Azara i Viiijana. Čelsi je odlično poslovao na tržištu, doveo najskupljeg golmana u istoriji Kepu iz Atletik Bilbaa, ali i vezistu Žoržinja iz Napolija. Plavci iz Londona mogu se računati kao favoriti iz sjenke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Repubic Of Zabj
Gost
Repubic Of Zabj

Cus ne nego ce Junajted sa Murinjom da bude favorit..

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Sefe Junajted sa Murinjom ili bez njega je uvijek favorit,svidjelo se to tebi ili ne.

Send this to a friend