Fudbal

Poljska favorit, ali vjerujem u momke

Lijepo druženje sa studentima priča o fudbalu, sportu, generalno životu i načinu na koji se dolazi do neslućenih zvjezdanih visina. Dejan Savićević je na tribini Ekonomskog fakulteta “Najbolji najboljima” imao šta do poruči crnogorskoj mladosti…

Najbolji sportista naše zemlje, najbolji fudbaler Crne Gore svih vremena i trenutno predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore je odgovarao na pitanja studenata koja se nijesu ticala samo fudbalskih tema…

Zašto ste se nakon svega vratili u Crnu Goru?

“Uvijek sam volio Crnu Goru. Razlog su djeca. Razveo sam se 2000. godine, a djeca su ostala da žive u Podgorici. Godinu dana nakon toga sam završio karijeru. Bili su mali, a mnogo sam im privržen i to je bio glavni razlog povratka.”

Šta je to što vas je posebno oblikovalo u inostranstvu? Šta se dešavalo sa strane i koliko je bilo teško vani?

“Imao sam sreće što sam prvo bio u Crvenoj zvezdi koja je najveći klub na prostorima bivše Jugoslavije. Poslije odlaska iz Budućnosti u Crvenu zvezdu, imao sam priliku da odem u još veći klub Milan. Tada je bio kao danas Barse lona i Real Madrid…Primijetio sam dosta razlika, prije svega u samoj organizaciji i funkcio nisanju kluba. Bilo je malo slobodnog vremena. Šest-sedam puta sam igrao protiv Lacija i Rome, a tek sam prije četiri-pet godina otišao i vidio kakav je Rim grad.”

Bili ste fudbaler, jedno vrijeme i selektor, a onda od 2002. godine funkcioner. Šta je najteže od svega?

“Najlakše je biti igrač, a najteže, mislim, trener. Treba da radite sa 20-ak momaka, da vidite svaki dan kako je koji raspoložen, da li je dobro spavao, da li ga je djevojka ostavila… Morate da se bavite psihologijom igrača, a da na kraju imate i uspjeh. Svakog trenera drže i tjeraju rezultati. Pred Vladom Šćepanovićem je sigurno velika karijera, ali neće mu biti lako. Neće biti lako ni Nikoli Janoviću, Ministarstvo nije postojalo dugo godina treba sve to oformiti… ”

A, vođenje FSCG-a?

“Od nas trojice meni je najlakše. Imao sam sreću što sam rano ušao u vođenje i strukturu Saveza. Bio sam potpredsjednik FSSCG šest godina tako da sam tu imao dosta vremena da se upoznam sa svim”.

Bliži se nastavak kvalifikacija 26. marta dolazi Poljska?

“Biće teška utakmica. Poljska je favorit, ali vjerujem u naše momke. Ukoliko svi budu zdravi i orni, mislim da možemo da napravimo rezultat. Šteta što smo izgubili tri boda u Jermeniji, to je korak unazad, ali vjerujem da imamo dobru reprezentaciju, selektor je to dobro posložio i nadam se da ćemo na kraju izboriti baraž.”

Da li je Mirko Ivanić novi reprezentativac Crne Gore?

“Ušli smo u proceduru dobijanja pasoša. To je vid procedure, prvo FSCG zatraži od Ministarstva za sport saglanost, pa onda to ide u MUP. Radimo na tome i nadam se da će dobiti pasoš do utakmice sa Poljskom.

Janović: Ministarstvo je neophodno! Šćepanović: Imam trenersku ambiciju

Gosti tribine “Najbolji najboljima” na Ekonomskom fakultetu u Podgorici su bili i nekadašnja vaterpolo legenda Crne Gore, a danas ministar sporta Nikola Janović i proslavljeni košarkaš, donedavni trener Budućnosti Vlado Šćepanović.

“Ministarstvo nije postojalo 20-ak godina, tako da ima dosta posla. Sport je oblast koja je važna za sve nas i za afirmaciju naše zemlje. Svi znamo koliko su bile važne pobjede reprezentacije i klubova. To je važno sticanje nacionalnog indentite ta”, poručio je Janović.

Po završetku sjajne igračke karijere, Šćepanović je rano krenuo u trenerske vode. Počeo je sa raznim kampovima za omladinu, a onda je uslijedila i epizoda u Budućnosti koja je trajala od juna do novembra…

“Trenerski posao je 24 sata dnevno. Nema spavanja, ni od mora…Moramo da napredujemo i učimo svaki dan, kada kažemo da smo sve naučili, tek onda ništa ne znamo. Tek sam krenuo, bitno mi je da dokažem sebi da sam za to i imam veliki optimizam i motiv da nastavim dalje. U kontaktu sam sa trenerima, imajm baš ambicija za to”, rekao je Šćepanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Martin
Gost
Martin

Savićević ako se ti osjećaš Srbos. …pušti Crnogorce da igraju za svoju zemlju???

Rade007
Gost
Rade007

Dejo,sram te bilo!!! Dovodiš strance ,potpuno antitalentovane u reprezentaciju,pored toliko talentovanih Crnogoraca. Očigledno je da nemaš obraza i da ne osjećaš sram,zbog toga što upropaštavaš svoju reprezentaciju i gledaš samo svoj interes.

Send this to a friend