Fudbal Korona i 1.CFL

Ponašanje van terena je ključ prevencije

foto: fscg

Telekom 1. CFL startuje 15. avgusta, Druga liga počinje sedam dana kasnije, a FSCG se potrudio da se na vrijeme riješe važna pitanja oko virusa korona.

Medicinska komisija FSCG predsjednik dr Ilija Ašanin i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Senad Begić je održala sastanak sa svim doktorima klubova Telekom 1. CFL i Druge lige.

Na sastanku u Kući fudbala su prezentovane mjere i preporuke koje će biti sastavni dio Smjernica za organizaciju utakmica tokom pandemije COVID-19.

Epidemiološki skrining

Prilikom izrade mjera i preporuka akcenat je stavljen na prevenciju inficiranja novim virusom korona. Mjere i preporuke usaglašene sa Institutom za javno zdravlje biće obavezujuće za sve klubove koji se takmiče u Telekom 1. CFL, Drugoj, Omladinskoj i Kadetskoj ligi Crne Gore.

“Prilikom usaglašavanja svih preporuka, odnosno usvajanja obaveznih mjera, vodili smo se procjenama rizika od mogućeg inficiranja tokom trenažnog procesa i prilikom odigravanja utakmica, kao i realnim mogućnostima i potrebama za testiranjem svih učesnika takmičenja. Saglasni smo u ocjeni da je rad na prevenciji svakodnevni epidemiološki skrining mjera koja je u ovom trenutku najbolja moguća i u tom smislu klubovi će biti u obavezni da svakodnevno izvještavaju Savez o zdravstvenom stanju igrača svih takmičarskih kategorija. Mogućnost periodičnih testiranja poslužiće kao dodatna mjera u prevenciji inficiranja učesnika fudbalskih takmičenja, čime će se obezbijediti nesmetano odvijanje istih”, rekao je Ašanin.

Nasumična testiranja

Begić je istakao da je uloga medicinskih timova naših klubova da upoznaju igrače i članove stručnih štabova sa svim rizicima koje nosi neodgovorno ponašanje, naročito van fudbalskog terena.

“Cilj protokola je da rizik od zaraze svedemo na najmanji mogući nivo koji će obezbijediti bezbjednost svih učesnika u takmičenju, čime bi se omogućili uslovi za nesmetano odigravanje utakmica. Protokol predviđa čitav niz mjera koje podrazumijevaju kontinuirani zdravstveni nadzor učesnika takmičenja od strane medicinskih timova uz redovan temperaturni skrining i ljekarski pregled, uz pravovremeno postupanje i razmjenu informacija između klubova, Saveza i zdravstvenog sistema”, rekao je Begić, koji je dodao.

“Nasumična testiranja igrača su takođe predviđena kako bi se pratila epidemiološka situacija i dodatno smanjivao rizik od infekcije. Iskustvo nam govori da sportski tereni, generalno gledano, nijesu bili mjesta sa povećanim rizikom, već da je ponašanje mimo terena, prije i poslije utakmice, ključ prevencije”, rekao je Begić.

Sada je na redu da se oglasi FSCG, posebno u situaciji ukoliko neko od igrača “pokupi” virus, jer je sadašnja odluka sljedeće: jedan igrač pozitivan, cijela liga ide u karantin.

Send this to a friend