Fudbal Liga šampiona

Povratak najboljeg fudbala, Crna Gora sa dva predstavnika

Novo izdanje Lige šampiona počinje večeras, poslije nikad kraće pauze između dvije sezone u elitnom takmičenju.

Pomjeranje rasporeda uslovljeno je pandemijom korona virusa, zbog čega je završnica prvi put odigrana u avgustu, i to premijerno u turnirskom formatu.

Epidemiološka situacija razlog je što ni ove sezone niko ne može da bude siguran da li će se LŠ završiti po planiranom rasporedu, kojim je predviđeno da se finale održi 29. maja 2021. u Istanbulu.

Evropska fudbalska unija ima jasna pravila u vezi sa kovidom-19: svaki klub koji na raspolaganju ima makar 13 igrača mora da odigra utakmicu, u suprotnom ga čeka kaznu.

Ovo je i prva Liga šampiona koja će startovati bez publike ili sa ograničenim brojem navijača (zavisno od epidemioloških mjera države u kojoj se igra meč), ali kakvo god bilo, elitno takmičenje je ono kojem se svi raduju.

Derbi prvog dana igra se u Parizu između prošlosezonskog finaliste PSŽ-a i Mančester junajteda.

“Bili smo izuzetno dobri prošle sezone. Moramo da dokažemo da možemo da ponovimo isto i u ovoj. Opasni smo za sve protivnike u Ligi šampiona. Na ovom nivou veoma je teško ulaziti u šanse i postizati golove”, rekao je trener Tomas Tuhel, koji ne može da računa na Maura Ikardija, Marka Veratija, Leandra Paredesa, Tila Kerera i Huana Bernata.

Adut Junajteda od ovog ljeta je doskorašnji član PSŽ-a, Edinson Kavani.

Urugvajac, međutim, nije otputovao u Pariz, kao i još nekoliko igrača, ali to ne umanjuje želju ,,crvenih đavola“ da osvoje bodove.

“Megvajer, Kavani i Grinvud nijesu doputovali u Pariz. Takođe, izgubili smo još nekoliko igrača zbog povreda, Baji i Lingard nijesu sa nama. Nagomilali su nam se problemi, ali ipak mislim da imamo dovoljno igrača da odigramo dobar meč”, kazao je menadžer Ole Gunar Solskjer.

Problemi u Barseloni

Barselona je burno završila prošlu sezonu poslije debakla u četvrtfinalu od kasnijeg šampiona, Bajern Minhena (8:2), a na ,,Kamp Nouu“ nema mira ni na početku nove.

Uprava planira da smanji plate, igrači ne pristaju na uslove koje je klub postavio, a između ,,dvije vatre“ našao se Ronald Kuman.

Preuzeo je tim u osjetljivom trenutku, otišao je Luis Suares, a Lionel Mesi dugo zahtijevao rastanak sa ,,blaugranom“, pa se na kraju pokajao.

Ni rezultatska uvertira za premijeru u LŠ nije bila dobra – Katalonci su poraženi od Hetafea, pa bi novi neuspjeh pred ,,el klasiko“ narednog vikenda upalio novi alarm.

Povoljna okolnost je što su Mesi i drugovi večeras veliki favoriti protiv Ferencvaroša.

“Znamo da neće biti laka utakmica”, oprezan je Kuman.

“Izvešćemo najjači sastav, trenutno ne razmišljamo o meču sa Real Madridom. Meč sa Ferencvarošem za nas je najvažniji. Uvijek je bitno da pobijedite u prvom meču u grupi, naročito kod kuće. Kad ste u Barseloni, morate da budete u igri za trofeje, bilo to na domaćoj sceni ili u Evropi. Nijesmo apsolutni favoriti u ovom takmičenju, ali možemo da doguramo daleko.”

U istoj grupi, zanimljiv je trenerski duel Mirčee Lučeskua i Andree Pirla.

Trener kijevskog Dinama je svojevremeno kao strateg Breše omogućio da kao šesnaestogodišnjak debituje Andrea Pirlo.

Pirlo je sada trener Juventusa, prvog rivala ukrajinskog velikana u LŠ.

Marušić i Savić crnogorski ,,ambasadori“

Crnu Goru će u Ligi šampiona predstavljati dva igrača – Adam Marušić u dresu Lacija i Stefan Savić sa Atletiko Madridom.

,,Nebo-plavi“ i Marušić, koji je poslije povrede odigrao drugo poluvrijeme u porazu od Sampdorije, na teren izlaze večeras, a rival im je atraktivan – Borusija iz Dortmunda.

Biće to prvi meč Lacija u Ligi šampiona poslije 13 godina.

“Moramo da budemo agresivni. Oni su jedan od osam najboljih timova u Evropi. Biće teško i potrebna nam je odlična partija. Želim da vidim pravu reakciju igrača poslije poraza od Sampdorije”, kazao je trener Simone Inzagi.

U grupi F su i Zenit i Briž, pa bi Borusija eventualnom pobjedom već napravila značajan korak ka osmini finala.

Biće joj blizu ukoliko uspije da zaustavi Ćira Imobilea.

“Ne smijemo da mu dozvolimo da ulazi u šanse. Znamo njegove golgeterske kvalitete”, izjavio je defanzivac Mats Humels.

Savićev Atletiko će sezonu u LŠ početi sjutra derbijem sa aktuelnim šampionom Bajernom, jedinom ekipom koja je do trofeja stigla ostvarivši sve pobjede.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milutin
Gost
Milutin

Budućnost i Sutjeska u LŠ?

Marko
Gost
Marko

U LE igraju Momcilo Raspopovic za Rijeku, Aleksandar Boljevic za Standard Lijez, Mihailo Perovic za Zoriju i Nikola Krstovic za Zvezdu.

Send this to a friend